2 delicatese pentru mese festive: Budincă de creier la cuptor. Ficăţei de raţă cu ciuperci
alte articole
Budincă de creier la cuptor
Creierul considerat a fi o specialitate şi o delicatesă în multe bucătării internaţionale, îşi are un loc special şi în bucătăria românească. Se poate prepara în multe variante: pane, prăjit, sub formă de salată cu lămâie şi măsline, la cuptor, etc.
Vă propunem o reţetă de budincă din creier de viţel, miel sau porc la cuptor, cu care îi puteţi impresiona în mod plăcut pe cei dragi, şi care poate face cinste atât unei mese festive sau sofisticate, cât şi unui mic dejun mai special.
Ingrediente:
500 g creier de viţel, miel sau porc,
2 linguri de oţet,
o linguriţă de sare,
1 lingură de ulei pentru uns tava,
2 linguri de pesmet,
8 ouă,
2 linguri de lapte sau smântână,
½ linguriţă de sare, piper,
o mână de spanac verde (50 g),
60 g unt tăiat în cubuleţe mici,
100 g caşcaval ras (opţional),
câteva fire de ceapă verde (opţional),
o tavă de dimensiuni (20 cm X 20 cm sau 16 cm X 26 cm)
Modul de preparare:
Creierul se spală, apoi se pune într-un castron cu apă rece. Se adaugă o lingură de oţet şi se lasă să stea în apă rece cam o oră, ca să iasă tot sângele din el.
Se curăţă de pieliţa neagră şi firişoarele roşii şi apoi se pune la fiert în apă cu o linguriţă de sare şi o lingură de oţet. Se fierbe la foc mic-mediu timp de 10 – 15 minute, după care se strecoară şi se lasă deoparte să se scurgă bine de apă. Se porţionează apoi în bucăţele de aproximativ 3-4 cm.
Cuptorul se setează la 180 C.
Se unge tava de copt cu ulei apoi se presară cu pesmet, incluzând pereţii interiori ai tăvii, pe o înălţime de aproximativ 3 cm. Bucăţile de creier se aşează uniform în tava unsă.
Într-un castron mediu, se sparg cele 8 ouă şi se bat uşor cu un tel. Se adaugă două linguri de lapte şi câte o jumătate de linguriţă de sare şi piper.
După ce amestecul e omogen, se toarnă peste bucăţile de creier. Peste ouă se adaugă frunzele de spanac şi cubuleţele de unt.
Se dă la cuptor 30 minute. După ce ouăle s-au copt, tava se scoate şi se lasă deoparte să se răcească cam 10 minute, lăsând timp untului topit de deasupra să pătrundă bine în compoziţie.
Dacă doriţi, pe deasupra budincii se poate rade caşcaval sau altă brânză tare pe care o aveţi la îndemână.
Se porţionează în cubuleţe cu latura de 4-5 cm şi se servesc călduţe, alături de ceapă verde sau alte vegetale de sezon.
Acest preparat apetisant, poate fi servit ca aperitiv sau mic dejun, cât şi ca fel principal, alături de garnitura şi salata preferată.
Ficăţei de raţă cu ciuperci
Vă sugerăm un aperitiv aspectuos şi gustos din ficat cu ciuperci, la care se adaugă câteva rondele de ceapă caramelizată şi un dressing simplu şi fin din sirop de curmale sau arţar şi oţet balsamic.
Este un aperitiv care nu necesită mult timp de preparare şi care ne poate salva atunci când avem de pregătit mese festive sau avem musafiri neaşteptaţi şi suntem în criză de timp.
Ingrediente:
200 g ciuperci, 1 lingură de ulei sau o bucăţică de unt, 1 lingură de suc de lămâie,
1 ceapă roşie tăiată în circular, 1 linguriţă de unt pentru caramelizarea cepei,
250 g ficat de raţă,1 lingură de ulei,
sare şi piper după preferinţă,
Dressing:4 linguri de sirop de curmale sau arţar,4 linguri de oţet balsamic
Modul de preparare:
Mai întâi se începe cu prepararea ciupercilor. Acestea se curăţă de impurităţi cu un prosop de hârtie sau o bucată de pânză moale, apoi se taie în felii şi se stropesc cu puţină zeamă de lămâie, pentru culoare şi adaos de gust.
Ciupercile se pun apoi într-o tigaie, se adaugă o lingură de ulei, sare şi piper şi se pun la foc mediu, amestecând din când în când. Sunt gata când apa lăsată de ciuperci se evaporă, iar feliile de ciuperci devin uşor aurii pe părţi.
După ce se scot ciupercile, se pune ceapa tăiată în rondele şi se caramelizează folosind o bucăţică de unt.
Ficatul se prepară într-o tigaie care nu lipeşte, la temperatură ridicată, astfel încât, acesta va prinde o crustă pe deasupra, iar în interior va rămâne suculent şi moale. Ficatul se poate rumeni fără adaos de grăsime, însă, se poate folosi o bucăţică de unt, o lingură de ulei sau o lingură de untură de raţă, în funcţie de preferinţă.
După un minut, se întoarce pe cealaltă parte, apoi se roteşte din nou. Ficatul este gata când, înţepat uşor cu o furculiţă, interiorul nu este roz şi are o culoare uniformă maronie.
Se scot ficăţei pe o farfurie caldă şi se presară sare după preferinţă.
În tigaia din care s-au scos ficăţeii, se adaugă oţetul şi siropul de curmale apoi se pune din nou la foc mediu, până când amestecul de oţet-sirop se înfierbântă.
Înainte de servire, se pune în farfurie mai întâi o porţie de ficat, câteva felii de ciuperci, 2-3 inele de ceapă caramelizată şi apoi se toarnă câteva linguri de dressing.
Se serveşte ca atare sau cu verdeaţă.