Fasole verde cu usturoi şi carne de porc la grătar
alte articole
Fasolea păstăi scăzută cu usturoi, sau păstăi aite cum se mai numesc în Ardeal, este o mâncare uşoară şi extrem de gustoasă, populară în special pe timpul verii când găseşti cu uşurinţă păstăi proaspete. Servită alături de un grătar cu carne de porc, înlocuieşte cu succes tradiţionalii cartofi.
Ingrediente:
5 căţei de usturoi
2 linguri de ulei
1 linguriţă de paprică
1 roşie mică (opţional)
500 g de păstăi de fasole galbenă
sare, piper
1 legătură de verdeaţă (pătrunjel, ţelina, leuştean)
Pentru grătar:
500 g carne de porc (am ales bucăţi de la omoplat cu os în mijloc)
sare, piper,
seminţe de susan (opţional)
Modul de preparare:
Fasolea verde se spală bine şi se curăţă de capete şi aţe. Păstăile crude şi proaspete, se pot lăsa întregi sau se pot tăia în 2 sau 3 bucăţi, în funcţie de preferinţe.
Roşia e opţională pentru această reţetă, dar dacă doriţi un sos delicios pe lângă fasole, o roşie în cubuleţe mici aduce o consistenţă acrişoară sosului dulceag ce rămâne de la fierberea păstăilor.
Usturoiul se curăţă de pieliţă apoi se rade foarte fin folosind un cuţit cu lama foarte fină şi flexibilă. La fel de bine se poate da prin presa de usturoi.
Într-o tigaie se încălzeşte bine uleiul, apoi se adaugă usturoiul. Se dă focul la minim şi se amestecă aproximativ un minut. Dacă uleiul e prea încins sau focul prea mare, usturoiul îşi schimbă culoarea în maroniu şi-şi pierde din gust şi aromă. Se adaugă paprica, apoi roşia tăiată mărunt.
Se amestecă bine, apoi se pun păstăile, sare şi piper după gust. Se măreşte focul la o temperatură între mediu şi mic şi se continuă gătirea păstăilor circa 5 minute.
Se adaugă un pahar cu apă, se acoperă vasul cu un capac şi se continuă fierberea păstăilor cam o jumătate de oră sau până sunt fierte. Din când în când se amestecă uşor şi se verifică dacă au suficient lichid.
Dacă sosul rămas este prea lichid, se poate lua capacul de pe cratiţă şi continua fierberea la foc mic, până când acesta ajunge la consistenţa dorită.
La sfârşit, se adaugă verdeaţa tăiată mărunt.
În timp ce fasolea se fierbe, se poate face grătarul. Bucăţile de carne se sărează şi piperează, şi opţional se presară cu seminţe de susan. Carnea se lasă cel puţin o jumătate de oră la temperatura camerei, după care se prăjeşte pe grătar. Vă dorim poftă bună!