Costiţe de miel umplute cu ciuperci - extrem de apetisante

Costiţele de miel umplute cu ciuperci sunt deosebit de gustoase. Buchetul de mirodenii folosite la ungerea costiţelor combinate cu izul de scorţişoară ce se elimină uşor prin fierberea batonului de scorţişoară în tava de friptură, dau o aromă uşor exotică şi extrem de apetisantă.
Maria Matyiku
04.04.2014

Costiţele de miel umplute cu ciuperci sunt deosebit de gustoase. Buchetul de mirodenii folosite la ungerea costiţelor combinate cu izul de scorţişoară ce se elimină uşor prin fierberea batonului de scorţişoară în tava de friptură, dau o aromă uşor exotică şi extrem de apetisantă.

Ingrediente pentru friptură:

Costiţele de la o jumătate de miel
Ulei de măsline
O linguriţă de oregano
O linguriţă de ierburi provensale
O linguriţă de cimbru uscat
O linguriţă de paprică
¼ linguriţă de turmenic
Sare şi piper după gust
o bucăţică (baton mic) de scorţişoară

Pentru umplutură:

250 g ciuperci
o bucată de praz sau 2 legături de ceapă verde/ usturoi
2 linguri de ulei (opţional)
1 legătură de pătrunjel verde/ mărar
5 linguri de pesmet
Sare şi piper după gust

Modul de preparare:

Ciupercile şi prazul sau ceapa/usturoiul verde se spală bine, apoi se taie mărunt. Opţional, ciupercile şi prazul se pot căli în puţin ulei, pentru câteva minute. Dacă din anumite considerente evitaţi călirea, umplutura este la fel de bună şi dacă amestecaţi ciupercile crude cu prazul sa ceapa/ usturoiul.

Se adaugă apoi pesmetul, frunzele de pătrunjel sau mărar mărunţite şi sare şi piper după gust. Se omogenizează bine compoziţia.

Costiţele de miel se spală bine, apoi se zvântă. Se face un buzunar pe sub pielită, pe partea care are straturile de carne cu grăsime şi apoi umplem cu compoziţia gata pregătită, fără a îndesa prea tare. După ce l-am umplut, prindem capetele cu scobitori, în aşa fel încât umplutura să nu curgă pe dinafară în timpul coacerii. Se sărează şi se piperează după gust.

Oreganul, ierburile provensale, cimbrul, paprica şi turmenicul se amestecă toate într-un castronaş. Se adaugă ulei de măsline şi se continuă amestecarea, până când se obţine o pastă omogenă şi fluidă.

Cu această pastă se unge bine mielul de jur împrejur, apoi se aşează într-o tavă cu costiţele în jos şi buzunarul umplut în sus. În tava de friptură se pune o cană de apă, pentru a umezi prin vapori carnea din cuptor. Se adaugă apoi bucăţica de scorţişoară.

Se dă la cuptorul încins, la foc mare, pentru o jumătate de oră, după care se continuă la foc mic, până când se rumeneşte. Din când în când, cu ajutorul unei linguri, se toarnă zeamă din tavă peste friptură. După aproximativ două ore, se scoate tava din cuptor şi se verifică carnea dacă e pătrunsă.

După ce friptura s-a scos din cuptor şi nu mai e aşa fierbinte, se scot cu grijă scobitorile. Costiţele se pot porţiona tăind de-a lungul costiţelor, în aşa fel încât fiecare felie, să aibă câte o costiţă sau două de miel. Aşezăm bucăţile astfel tăiate pe un platou.

Se poate servi alături de piure de cartofi, spanac scăzut, orez sau diferite garnituri de legume şi salate asortate.
Vă dorim poftă bună!

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor