Limbă de porc cu sote de ciuperci - o delicateţe culinară

Limba are carnea foarte fragedă când e bine fiartă şi e foarte spornică. Se serveşte cu sosuri de roşii, ceapă, muştar, hrean, smântâna, mere, ciuperci, etc. Limba fiartă este o delicateţe atunci când e servită alături de un sote făcut din ciuperci de pădure.
Maria Matyiku
07.09.2013

Limba are carnea foarte fragedă când e bine fiartă şi e foarte spornică. Se serveşte cu sosuri de roşii, ceapă, muştar, hrean, smântâna, mere, ciuperci, etc. Limba fiartă este o delicateţe atunci când e servită alături de un sote făcut din ciuperci de pădure.

Ingrediente:

un kg de limbă de porc (4 bucăţi)
16 cuişoare
o lingură de sare
3 l de apă
o ceapă potrivită

un morcov

un pătrunjel
2-3 foi de dafin

500 g ciuperci
50 ml ulei
o ceapă potrivită
o jumătate de ardei
250 ml suc de roşii
4-5 felii de lămâie fără coajă
frunze de pătrunjel şi mărar tăiat mărunt
sare şi piper după gust

Modul de preparare:

Limba se spală în mai multe ape. Înainte de a fi pregătită, limba se ţine cel puţin o oră în apă rece. Se împănează cu câteva cuişoare şi se pune apoi la fiert într-o oală cu apă rece, împreună cu o lingură de sare.

Când începe să dea în clocot, se ia spuma, se adaugă zarzavatul (ceapa, morcovul şi pătrunjelul), foaia de dafin, sare, piper, se acoperă şi se lasă să fiarbă la foc mic timp de două ore.

După ce limba e fiartă, se curăţă de piele cât este încă fierbinte, cu ajutorul unui cuţit mic, începând de la vârf şi trăgând uşor spre baza limbii. Se scot şi cuişoarele, apoi se taie apoi în felii groase de aproximativ 2 cm.

În timp ce limba fierbe, se face soteul de ciuperci.

Ciupercile se spală bine în mai multe ape, apoi se taie în felii mai mari. Ceapa se toacă mărunt iar ardeiul se taie în cubuleţe.

Ceapa se căleşte în puţin ulei, până când devine sticloasă, după care se adaugă ardeiul, apoi ciupercile, o jumătate de linguriţă de sare şi puţin piper. Se fierb acoperite cam 30 minute, până când scade apa pe care o lasă ciupercile. Dacă ciupercile nu sunt fierte se mai adaugă apă.

Se pune apoi sosul de roşii şi se mai fierbe câteva minute. Se potriveşte de sare şi piper după care se ia de pe foc.

Ciupercile se pun într-o cratiţă care se poate pune la cuptor, apoi se aşează bucăţile de limbă, alternând cu câte un sfert de felie de lămâie curăţată de coajă.

Cratiţa se pune la cuptor, şi se lasă timp de 10 minute până când sosul se formează şi uleiul iese la suprafaţă. După ce se scoate din cuptor, se presară cu mărar şi pătrunjel verde mărunţit.

Limba cu ciuperci se poate servi rece ca antreu sau fierbinte ca fel 2, alături de o garnitură de orez sau pireu de cartofi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor