Piftie de porc (răcituri)

Piftie de porc
Piftie de porc (Maria Matyiku / Epoch Times)

Piftia de porc este una dintre mâncărurile tradiţionale nelipsite de pe mesele noastre în timpul sărbătorilor de iarnă. Cu toate că se pot prepara în orice sezon, negreşit cea mai bună piftie este aceea făcută cu carne proaspătă sau afumată, iarna nu mult după tăierea porcului.

Ingrediente:

0,5 kg picioare afumate de porc
1,250 kg cap de porc,
0,5 kg carne de porc,
50 g sare,
8-10 boabe de piper,
1/2 ţelină,
1-2 pătrunjei,
1-2 morcovi,
1 ceapă,
1 căpăţână de usturoi

Modul de preparare:

Picioarele şi capul de porc se trec mai întâi prin flacără, pentru a arde eventualele fire de păr rămase de la tăierea porcului. Se înlătură unghiile, se taie în bucăţi, se spală bine în mai multe ape, apoi se opăresc.

Carnea se pune la fiert în apă rece apoi se adaugă sarea şi boabele de piper. Până ce dă în clocot, se fierbe la foc mediu, iar după ce apa începe să fiarbă, se face focul mic. Se fierbe fără capac la oală, iar pentru a avea o supă clară, se recomandă îndepărtarea spumei ce se formează pe deasupra în timpul fierberii.

Între timp se curăţă zarzavatul. Usturoiul curăţat se dă prin presă sau se pisează iar la sfârşit se adaugă puţină apă.

După spumare, se adaugă morcovii, pătrunjelul, ceapa şi ţelina şi se continuă fierberea la foc mic, până ce carnea se desprinde de pe oase şi zeama se încheagă. Zeama se poate testa astfel: se pun pe buze câteva picături de zeamă după ce acestea au fost lăsate deoparte să se răcească. Dacă buzele se lipesc uşor la atingere, înseamnă că zeama de piftie este suficient de concentrată în gelatină şi se va închega.

Se ia oala de pe foc, iar carnea se scoate şi se lasă la răcit, apoi se curăţă de oase şi se porţionează.

Carnea curăţată se pune în porţii în farfurii, castronaşe sau forme, apoi se decorează cu bucăţele de zarzavat fiert tăiate în diferite forme.

În zeama fiartă se adaugă usturoiul preparat dinainte şi se lasă să se răcească, apoi se strecoară şi se îndepărtează excesul de grăsime ce se ridică deasupra. Zeama se toarnă peste carne în farfurii sau forme. Se pun la rece în cămară sau în frigider, şi se lasă să se închege.

Piftia se serveşte cu oţet, hrean, muştar sau ardei iute. În funcţie de zonă, alături de piftie, prin tradiţie se serveşte un pahar de pălincă.

Vă dorim poftă bună!

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură