Reţetele toamnei: Muşchiuleţ de porc umplut cu castane şi mere

Muşchiuleţ de porc umplut cu castane şi mere
Muşchiuleţ de porc umplut cu castane şi mere (Maria Matyiku / Epoch Times)

Iată o friptură de porc care se prepară cu precădere toamna, când piaţa abundă cu castane proaspete şi merele sunt din belşug. Această friptură delicioasă din muşchiuleţ de porc învelit în bacon şi umplut cu castane şi mere, combină elegant şi balansează gustul dulce acrişor şi textura moale, suculentă a mărului copt cu textura sfărâmicioasă şi aroma uşoară, dulce a castanelor.

Ingrediente:

1 kg muşchiuleţ de porc,
Sare, piper după preferinţă,
200 g felii subţiri de bacon,
1 morcov,
1 ardei,
1 măr

Pentru umplutură:
2 linguri de ulei,
1 ceapă,
3-4 felii subţiri de bacon,
1 ardei,
1 măr,
200 g miez de castane fierte,
un ou,
pesmet,
câteva fire de pătrunjel, sare, piper după gust

Modul de preparare:

Muşchiuleţul de porc se taie pe jumătate în lungime, apoi se crestează pe mijlocul fiecărei jumătăţi, tot în lungime. După porţionare, se asezonează cu sare şi piper, apoi se lasă deoparte până când se prepară umplutura.

Pentru prepararea umpluturii, se începe mai întâi cu fierberea castanelor. După fierbere, castanele se decojesc. Pentru scurtarea duratei de preparare, castanele se pot fierbe dinainte.

Mărul, ceapa, ardeiul şi câteva felii de bacon se taie în cubuleţe. Ceapa şi baconul se călesc câteva minute în ulei, apoi se adaugă mărul şi ardeiul. Se prepară în continuare câteva minute, apoi se lasă să se răcească puţin. Umplutura se amestecă cu un ou, apoi se adaugă în ploaie pesmet până când se obţine consistenţa dorită a umpluturii. Se adaugă frunzele de pătrunjel mărunţite, sare şi piper după gust, după care umplutura se întinde într-un strat nu prea gros pe una dintre jumătăţile de muşchiuleţ porţionate.

Înainte de a pune umplutura, feliile de bacon se pun într-un strat subţire, aşezându-se una lângă cealaltă până când acesta are aceeaşi lungime ca şi muşchiuleţul. Pe mijlocul stratului de bacon se pune prima jumătate a muşchiuleţului, peste care se pune umplutura. Se aşează apoi a doua jumătate a muşchiuleţului. Feliile de bacon se rulează peste bucata de deasupra a muşchiuleţului şi se leagă din loc în loc cu sfoară.

Friptura se pune într-o cratiţă termorezistentă. În tavă se pun bucăţi de măr tăiate în sferturi, felii de ardei şi morcov, şi apă atât cât se acopere un cm din rulou. Se acoperă cu capac şi se dă la cuptor la temperatura de 180 C, cam o jumătate de oră, după care se scoate capacul şi se lasă la rumenit, încă o jumătate de oră. Dacă lichidul din cratiţă scade prea mult, se mai adaugă puţină apă.

Când carnea s-a pătruns şi s-a rumenit bine se scoate din cuptor, se acoperă din nou cu capac şi se lasă deoparte cam 10 minute să se răcească puţin. Înainte de servire muşchiuleţul umplut se feliază.

La servire se poate adăuga sosul preferat: de rodii, de vin, ciuperci, etc. Se serveşte cu garnitură de legume: cartofi, fasole, dovleac, ciuperci, mazăre sau orice altă combinaţie doriţi. Vă dorim poftă bună.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură