Ardei umpluţi cu varză în saramură - crocanţi şi foarte gustoşi
alte articole
Ardeii umpluţi cu varză murată rămân crocanţi, au o aciditate plăcută şi sunt foarte gustoşi. Amestecul de varză albă şi roşie vor da umpluturii o culoare plăcută, iar moarea va avea o culoare roşiatică vibrantă.
Ardeii umpluţi cu varză se pun la conservat mai târziu, de obicei în luna octombrie, deoarece se preferă folosirea verzei târzii de toamnă. Varza timpurie de vară nu se recomandă pentru că se va înmuia pe parcurs.
Ingrediente:
1,5 kg de ardei potriviţi ca mărime (aprox 30-35 bucăţi),
o bucată de varză roşie (aprox 0,5 kg),
o varză albă (aprox 1,5 kg),
2 morcovi,
câteva frunze de ţelină,
câteva frunze de vişin,
2 rădăcini de hrean,
o linguriţă de sare pentru murături,
Saramura:
1 lingură de sare la litru de apă,
o linguriţă de zahăr la litru de apă (opţional),
1 linguriţă de boabe de piper,
1 lingură de oţet la litru
Modul de preparare:
Se aleg ardei galbeni şi roşietici de mărime medie. După ce ardeii se spală cu apă rece, se taie un căpăcel circular în jurul codiţei. Ardeii se curăţă de cotoare, seminţe şi nervuri.
Ardeii se lasă la zvântat cu partea tăiată în jos.
Varza se taie fideluţă folosind un cuţit ascuţit sau robot de bucătărie. La trei părţi de varză albă, se adaugă o parte de varză roşie. Morcovii se curăţă de coajă şi se dau pe răzătoarea mare. Varza şi morcovii se pun într-un vas încăpător, se presară o linguriţă de sare şi se frământă uşor cu mâna până când varza începe să se înmoaie şi să lase o parte din suc. Amestecul de varză se lasă să stea deoparte cel puţin o jumătate de oră.
După ce ardeii s-au zvântat, se vor umple cu compoziţia de varză, îndesând bine.
Pe fundul borcanelor se pun crenguţe de cimbru şi de mărar, apoi se aşează ardeii umpluţi în straturi. Deasupra se pun câteva boabe de piper, frunze de ţelină, o frunză de vişin şi bucăţi de hrean în formă de cruce, pentru a ţine ardeii presaţi.
Pentru prepararea saramurii, se foloseşte o oală de mărime medie, în care se pune apă şi sare. Cantitatea de saramură se calculează în funcţie de capacitatea borcanelor, cam la o treime, plus o cană, pentru siguranţă în special dacă borcanele sunt mai mici. Opţional se poate adăuga şi o linguriţă de zahăr la litru de apă. Oala cu apă se pune la foc mediu, şi se amestecă până când sarea se dizolvă şi apa începe să se înfierbânte, dar fără să dea în clocot. Se stinge focul, iar saramura se lasă deoparte pentru câteva minute.
Saramura se toarnă apoi în borcane, folosind un polonic, lăsând un spaţiu liber de 2-3 cm de la gura borcanului.
Borcanele se acoperă cu farfurioare sau capace şi se lasă în bucătărie până a doua zi. În ziua următoare, se adaugă câte o lingură de oţet la litru, după care borcanele se închid ermetic şi se depozitează la loc răcoros.
Când saramura începe să se tulbure înseamnă că a început fermentaţia. Ardeii umpluţi cu varză se vor limpezi şi vor fi gata de consum în aproximativ 2-3 săptămâni.