Ardei umpluţi cu varză în saramură - crocanţi şi foarte gustoşi

Din colecţia reţetelor tradiţionale, ardeii umpluţi cu varză sunt printre preferinţele românilor în materie de murături.
Ardei umpluţi cu varză
Ardei umpluţi cu varză (Maria Matyiku / Epoch Times)

Ardeii umpluţi cu varză murată rămân crocanţi, au o aciditate plăcută şi sunt foarte gustoşi. Amestecul de varză albă şi roşie vor da umpluturii o culoare plăcută, iar moarea va avea o culoare roşiatică vibrantă.

Ardeii umpluţi cu varză se pun la conservat mai târziu, de obicei în luna octombrie, deoarece se preferă folosirea verzei târzii de toamnă. Varza timpurie de vară nu se recomandă pentru că se va înmuia pe parcurs.


Ingrediente:

1,5 kg de ardei potriviţi ca mărime (aprox 30-35 bucăţi),

o bucată de varză roşie (aprox 0,5 kg),

o varză albă (aprox 1,5 kg),

2 morcovi,

câteva frunze de ţelină,

câteva frunze de vişin,

2 rădăcini de hrean,

o linguriţă de sare pentru murături,

Saramura:

1 lingură de sare la litru de apă,

o linguriţă de zahăr la litru de apă (opţional),

1 linguriţă de boabe de piper,

1 lingură de oţet la litru

Ingredientele principale
Ingredientele principale (Maria Matyiku / Epoch Times)

Modul de preparare:

Se aleg ardei galbeni şi roşietici de mărime medie. După ce ardeii se spală cu apă rece, se taie un căpăcel circular în jurul codiţei. Ardeii se curăţă de cotoare, seminţe şi nervuri.

Ardeii se curăţă de cotoare, seminţe şi nervuri
Ardeii se curăţă de cotoare, seminţe şi nervuri (Maria Matyiku / Epoch Times)

Ardeii se lasă la zvântat cu partea tăiată în jos.

Ardeii se lasă la zvântat cu partea tăiată în jos.
Ardeii se lasă la zvântat cu partea tăiată în jos. (Maria Matyiku / Epoch Times)

Varza se taie fideluţă folosind un cuţit ascuţit sau robot de bucătărie. La trei părţi de varză albă, se adaugă o parte de varză roşie. Morcovii se curăţă de coajă şi se dau pe răzătoarea mare. Varza şi morcovii se pun într-un vas încăpător, se presară o linguriţă de sare şi se frământă uşor cu mâna până când varza începe să se înmoaie şi să lase o parte din suc. Amestecul de varză se lasă să stea deoparte cel puţin o jumătate de oră.

Varza şi morcovii se pun  într-un vas încăpător
Varza şi morcovii se pun  într-un vas încăpător (Maria Matyiku / Epoch Times)

După ce ardeii s-au zvântat, se vor umple cu compoziţia de varză, îndesând bine.

Ardeii se vor umple cu compoziţia de varză
Ardeii se vor umple cu compoziţia de varză (Maria Matyiku / Epoch Times)

Pe fundul borcanelor se pun crenguţe de cimbru şi de mărar, apoi se aşează ardeii umpluţi în straturi. Deasupra se pun câteva boabe de piper, frunze de ţelină, o frunză de vişin şi bucăţi de hrean în formă de cruce, pentru a ţine ardeii presaţi.

Se aşează ardeii umpluţi în straturi.
Se aşează ardeii umpluţi în straturi. (Maria Matyiku / Epoch Times)

Pentru prepararea saramurii, se foloseşte o oală de mărime medie, în care se pune apă şi sare. Cantitatea de saramură se calculează în funcţie de capacitatea borcanelor, cam la o treime, plus o cană, pentru siguranţă în special dacă borcanele sunt mai mici. Opţional se poate adăuga şi o linguriţă de zahăr la litru de apă. Oala cu apă se pune la foc mediu, şi se amestecă până când sarea se dizolvă şi apa începe să se înfierbânte, dar fără să dea în clocot. Se stinge focul, iar saramura se lasă deoparte pentru câteva minute.

Saramura se toarnă apoi în borcane, folosind un polonic, lăsând un spaţiu liber de 2-3 cm de la gura borcanului.

Saramura se toarnă în borcane
Saramura se toarnă în borcane (Maria Matyiku / Epoch Times)

Borcanele se acoperă cu farfurioare sau capace şi se lasă în bucătărie până a doua zi. În ziua următoare, se adaugă câte o lingură de oţet la litru, după care borcanele se închid ermetic şi se depozitează la loc răcoros.

Se adaugă câte o lingură de oţet după care borcanele se închid ermetic
Se adaugă câte o lingură de oţet după care borcanele se închid ermetic (Maria Matyiku / Epoch Times)

Când saramura începe să se tulbure înseamnă că a început fermentaţia. Ardeii umpluţi cu varză se vor limpezi şi vor fi gata de consum în aproximativ 2-3 săptămâni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură