Lichiu cu varză
alte articole
Cum varza este acum în plin sezon, vă invităm la un lichiu cu varză, preparat după o reţetă foarte populară prin satele din judeţul Alba. Lichiul este o plăcintă ţărănească din Ardeal care se face în cuptorul de pâine şi se coace pe vatră, înainte de a coace pâinea. Se poate umple cu varză, ceapă călită, cartofi raşi mărunt şi căliţi cu ceapă, cu brânză de oaie frământată sau cu prune.
Ingrediente:
Aluat:
500 g făină
1 plic drojdie uscată sau un cub de drojdie proaspătă
1 lingură de zahăr
350 ml apă călduţă
1 linguriţa sare
1 lingură de ulei
Umplutură:
1 varză mică
2-3 linguri de ulei
2-3 cepe
sare, piper, paprică
câteva crenguţe de cimbru/ mărar
1 ou bătut
Modul de preparare:
Se începe cu prepararea aluatului. Se cerne mai întâi făina. Se ia puţină făină şi se amestecă cu drojdia, sarea, zahărul. Se toarnă apă călduţă, puţin câte puţin până când se încorporează bine toate ingredientele. Se adaugă treptat restul de făină şi apă şi se frământa până când se obţine un aluat elastic, nu prea vârtos.
La sfârşit, se adaugă o lingură de ulei şi se frământă din nou până când uleiul se încorporează bine. Aluatul se pune într-un castron, se presară cu făină pe deasupra apoi se acoperă cu un şervet de bucătărie şi se lasă la dospit într-un loc călduţ. Se lasă cam o oră, până când aluatul îşi dublează volumul.
Între timp se prepară umplutura de varză.
Varza se taie mărunt, se sărează, se frământa uşor până când începe să lase suc, apoi se stoarce bine.
Ceapa se curăţă de coajă şi se toacă mărunt. Într-o cratiţă largă, se pun la încălzit 2-3 linguri de ulei, apoi se adaugă ceapa. Se căleşte câteva minute până când ceapa devine sticloasă, apoi se adaugă treptat varza tocată. Se adaugă piper şi paprică, cimbru şi /sau mărar. Se lasă să fiarbă la foc mic şi se amestecă din când în când, până ce varza se înmoaie destul de bine. Se dă deoparte şi se lasă să se răcească.
Cu ajutorul unui sucitor, se întinde aluatul în formă de pătrat până când foaia devine subţire. În mijloc se pune varza călită după care pătratul se împătura în formă de plic. Lichiul se unge pe deasupra cu ou bătut, se pune în tavă şi se dă la cuptorul încins în prealabil la 200C. Se ţine la cuptor cam 40-50 de minute până ce lichiul se rumeneşte frumos.
Se serveşte cât este călduţ. Vă dorim poftă bună!