Murături asortate în două variante - saramură sau oţet
alte articole
Conservate în borcane sau butoaie, murăturile asortate combina gustul şi buchetul de arome al legumelor şi fructelor de toamnă. Pe timpul iernii, aceste murături sunt o salată preferată alături de multe feluri de mâncare, de la fasole frecată, cârnaţi, carne, tocăniţe şi diferite fripturi.
Ingrediente:
- 4-5 kg gogonele
- 2 kg castraveţi
- 5-6 ardei
- 1 varză albă mai mică tăiată subţire
- 1 varză roşie tăiată în felii
- 1 căpăţână de conopidă
- 1 rădăcină de ţelină, curăţată şi rasă în formă de beţişoare
- 2-3 morcovi tăiaţi rondele
- 2 mere şi o gutuie tăiate felii
- 2-3 bucăţi de hrean tăiate în rondele
- ardei iute (opţional)
- frunze de ţelină
- frunze de vişin
- mărar uscat
- cimbru uscat
- piper boabe
Pentru partea lichidă:
- 1 L oţet pentru murături
- 4 L apă
- 500 gr zahăr
- 6 linguri sare grunjoasă pentru murături (o lingură are 30g)
Preparare:
Varza roşie se spală bine apoi se taie felii mai groase, dintre care o felie se taie mărunt. Varza albă se taie mărunt, se amestecă cu puţină sare, se adaugă varza roşie mărunţită, apoi se freacă puţin atât cât să varza să-şi lase puţin suc.
Ardeii se spală, apoi se curăţă de cotoare. Se umplu cu amestecul de varza pregătit anterior.
Conopida se desparte în bucheţele mai mici, iar ţelina se curăţă, apoi se taie în felii subtiri. Morcovii şi hreanul se curăţă, apoi se taie în rondele. Merele şi gutuile de curăţă de cotor şi sâmburi.
Gogonelele se spală iar cele mai mari se taie în bucăţi potrivite.
Pe fundul borcanelor, care au fost spălate şi pregătite din timp, se aşează mărarul,cimbru şi câteva frunze de vişin, apoi varza roşie, morcovi tăiaţi rondele, câteva rondele de hrean, câteva felii de gutui şi mere , apoi câţiva castraveţi, gogonele, conopida, morcovi, ardeii umpluţi, ţelina tăiată în felii.şi ardei iuţi (opţional). Când vasul s-a umplut, se acoperă totul cu frunze de ţelina şi rondele de hrean.
Pentru murături în oţet, se pregăteşte următorul amestec: Într-un vas mai încăpător, se pune la fiert oţetul cu apa, sarea, zahărul şi condimentele. Când e aproape de fiert se stinge focul. Lichidul fierbinte se toarnă peste legumele şi fructele din borcane, apoi se pun căpăcele. După ce borcanele s-au răcit, se transferă în cămară.
Pentru murături în saramură, se pregăteşte saramura: la 1 litru de apă se pun 30 - 40 gr. sare.
Se pune atâta lichid în borcane astfel încât legumele să fie bine acoperite. Peste legume se aşează un capac, sau orice altceva care poate presa legumele să nu se ridice şi să stea complet în saramură. Borcanele se ţin la temperatura camerei câteva zile, după care se transferă la loc răcoros.