Salată de gogoşari copţi cu sos de usturoi şi lămâie

Salată de gogoşari copţi
Salată de gogoşari copţi (Maria Matyiku / Epoch Times)

Această salată clasică este foarte asemănătoare cu salata de ardei copţi. Ce o deosebeşte de aceasta din urmă este în mare măsură tehnica de coacere a gogoşarilor şi forma de prezentare, gogoşarii fiind tăiaţi în felii subţiri. Salata de ardei sau gogoşari copţi este o reţetă populară şi îndrăgită, simplu de preparat şi extrem de gustoasă. Se poate consuma simplă sau alături de felul doi.

Ingrediente:

1 kg de gogoşari graşi (verzi, roşii şi galbeni),
3-4 căţei de usturoi,
2 linguri ulei de măsline,
1 lingură oţet de mere,
sucul de la 1/2 lămâie,
sare, piper
câteva crenguţe de pătrunjel verde

Modul de preparare:

Mai întâi gogoşarii se spală bine, se taie pe jumătate şi apoi se curăţă frumos de cotoare şi seminţe.

Jumătăţile curăţate se pun într-o tavă şi se coc la cuptor la grill. Tava nu se pune imediat sub flacăra, pentru că ar arde gogoşarii. Grătarul pe care se aşează tava se pune cu o poziţie mai jos. Focul se dă la temperatură mare. Gogoşarii se întorc pe partea cealaltă, iar după ce au prins o crustă uşor maronie de scot din cuptor şi se pun la răcit într-o oală acoperită cu capac. Se lasă deoparte între 15 minute sau o jumătate de oră. Se procedează la fel cu gogoşarii rămaşi până când toţi au fost copţi.

În timp ce gogoşarii se răcesc, se prepară sosul de usturoi. Usturoiul se toacă mărunt sau se dă prin presa de usturoi şi apoi se pune într-o farfurioară adâncă sau vas mai mic. Se presară cu sare, apoi se toarnă uleiul puţin câte puţin. Se amestecă bine, până când amestecul devine ca o pastă. Se adaugă treptat sucul de lămâie şi oţetul.

Gogoşarii copţi se curăţă de coajă şi se taie în felii, după care se pun într-un castron de salată, se toarnă sosul de usturoi şi se amestecă uşor. Se potriveşte de sare şi piper şi se dă la rece. Înainte de servire se presară pe deasupra pătrunjel verde tocat mărunt.