Borş de sfeclă roşie cu carne de vită şi varză

Borşul de sfeclă roşie este o ciorbă plină de culoare şi deosebit de delicioasă, fiind tradiţională cu precădere în ţările slavice, dar şi în multe zone din ţară.
Maria Matyiku
29.02.2024

Borşul de sfeclă roşie se găteşte într-o multitudine de variante: cu sau fără carne, dulce sau acră şi folosind diferite mirodenii legume în combinaţie cu sfecla roşie. Indiferent că e servită fierbinte sau rece, se spune că ciorba este mai gustoasă a doua zi, deoarece aromele au timp să se combine între ele.

Ingrediente:

5-6 sfecle proaspete
2 linguri de ulei
500 g carne de vită sau viţel tăiată în cubuleţe ca pentru tocană
1 fir de praz tăiat julien (sau o ceapă de mărime potrivită)
2 morcovi curăţaţi şi tăiaţi în cubuleţe
1 cutie de roşii tăiate în cubuleţe (aprox 500 g)
o jumătate de căpăţână de varză crudă tocată (500 g)
2.5 litri de apă
2 linguri de pastă de tomate
o legătură de mărar
oţet de vin roşu după gust
sare şi piper după gust
smântână sau iaurt

Modul de preparare:

Se începe mai întâi cu fierberea sfeclei. Sfeclele se spală, având grijă să nu se zgârie pieliţa de pe ele, apoi se pun la fiert acoperite cu apă 2-3 cm deasupra sfeclelor. Se fierb circa o oră, până când sfeclele devin moi. Se iau de pe foc şi se strecoară păstrând zeama rămasă de la fierbere pentru supă. Sfeclele se clătesc sub jet de apă rece, după care se curăţa de pieliţă şi se taie în cubuleţe de 2 cm.

În oala în care se face supa, se încălzesc la foc mediu 2 linguri de ulei. Se adaugă prazul, se căleşte cam un minut, apoi se adaugă carnea de vită. Se călesc în continuare câteva minute, după care se adaugă morcovii, amestecând din când în când.

Când prazul şi morcovii încep să se înmoaie, se adaugă sucul de sfeclă, roşiile tăiate în cubuleţe, varza tocată, apă, 2 linguri de pastă de tomate şi câteva linguri de mărar tocat.

Se fierbe la foc mediu aproximativ o oră. Când carnea e fiartă, se adaugă cubuleţele de sfeclă, apoi se sărează şi piperează. Dacă doriţi ca borşul să ie mai acru, adăugaţi oţet după gust. Ciorba se fierbe la foc mic încă 5 minute, după care se ia de pe foc.

La servire se garniseşte cu smântâna şi mărar.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor