O salată de sezon delicioasă şi plină de culoare

În zilele friguroase ale iernii, o salată proaspătă şi plină de culoare, ne înviorează spiritul şi ne induce o stare de expansivitate şi bună dispoziţie. Folosind legume rădacinoase de sezon, această salată delicioasă, bogată în fibre şi săţioasa, se prepară rapid şi e uşor de făcut.
Maria Matyiku
13.02.2015

În zilele friguroase ale iernii, o salată proaspătă şi plină de culoare, ne înviorează spiritul şi ne induce o stare de expansivitate şi bună dispoziţie. Folosind legume rădăcinoase de sezon, această salată delicioasă, bogată în fibre şi săţioasă, se prepară rapid şi e uşor de făcut.

E o salată populară în special pe timpul de iernii sau primavara timpuriu, şi se serveşte ca atare, antreu sau alături de felul doi.

Ingrediente:

1/2 kg de varză albă,
1-2 sfecle roşii,
1/2 ţelină de mărime potrivită,
1 gulie de mărime potrivită,
2 morcovi,
sucul şi coaja rasă de la o lămâie,
3-4 linguri de ulei de măsline,
2-3 linguri de oţet de mere,
câteva bucăţi de miez de nucă(opţional) sau alune,
2-3 fire de pătrunjel verde,
sare şi piper după gust

Modul de preparare:

Varza se curăţă de frunzele exterioare, apoi se taie mărunt. Se presară peste puţină sare şi se frământă uşor. Se stoarce de sucul pe care îl lasă, după care varza se pune în castronul de salată.
Legumele rădăcinoase: sfecla, ţelina, gulia şi morcovii, se curăţă de coajă şi se taie în fâşii de grosimea unui chibrit. Pentru tăiere se poate folosi un cuţit de legume bine ascuţit, o răzătoare tip mandolină sau robotul de bucătărie.

Beţişoarele de legume, se pun peste varză şi se amestecă uşor.

Se rade coaja de lămâie folosind o răzătoare fină, apoi lămâia se taie în jumătate şi se stoarce sucul.

Beţişoarele de legume se stropesc cu sucul de lămâie, în care s-au pus şi câteva linguri de oţet alb. Se asezonează cu sare şi piper şi se amestecă uşor.

Înainte de servire, peste salată se toarnă 4-5 linguri de ulei de măsline, apoi se presară coajă rasă de lămâie, firele de pătrunjel mărunţite şi miezul de nucă tăiat în bucăţele.

Vă dorim poftă bună!

Dacă v-a plăcut acest articol, va invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor