Pastă de ardei iuţi cu gogoşari copţi

Pastă de ardei iuţi
Pastă de ardei iuţi (Maria Matyiku / Epoch Times)

Dacă vreţi să daţi gulaşului, tocăniţei, sosului sau ciorbei preferate un gust aparte, şi parcă aţi mai vrea să adăugaţi ceva, acel ceva care să-i scoată aroma în evidenţă, încercaţi această pastă de ardei iute şi nu veţi fi dezamăgiţi. În funcţie de toleranţa pe care o aveţi la capsaicină, prin cantitatea de pastă pe care o veţi adăuga la mâncare puteţi avea diferite arome şi diferite experienţe culinare. Cu cât aveţi mai multe feluri de ardei iuţi, cu atât aroma este mai distinctă.

Pasta iese deosebit de aromată, fiind fiartă la temperatură scăzută, ardeii îşi păstrează buchetul de arome individuale, iar în lipsa sării, sucul de lămâie are rol de catalizator, care ajută atât la conservare, cât şi la prezervarea gusturilor individuale. Iuţeala pastei poate fi moderată prin folosirea ardeilor mai puţin iuţi sau prin îndepărtarea seminţelor şi nervurilor albe din interiorul ardeilor, sau combinarea lor cu ardei dulci. La pregătirea ardeilor, este recomandat să folosiţi mănuşi chirurgicale pentru a vă proteja mâinile de iuţeala ardeilor.

Ingrediente:

2 kg de gogoşari, ardei graşi şi ardei capia,
2 kg ardei iuţi de diferite feluri şi arome,
2 lămâi sau 3 limes,
o linguriţă piper măcinat,
6 linguri de ulei

Modul de preparare:

Gogoşarii, ardeii graşi şi ardeii capia se spală şi se coc la grătar sau pe plită. După ce s-au copt se pun într-un vas acoperit şi se lasă puţin să se răcească. Gogoşarii copţi se curăţă de pieliţe, cotoare şi seminţe şi se pun într-o strecurătoare la scurs. Se dau apoi prin blender, obţinându-se astfel o pastă fină şi foarte gustoasă.

Ardeii iuţi se spală, se curăţă de seminţe şi se taie în bucăţi mai mici, care apoi se dau prin blender, până când se obţine o pastă. În lipsa blenderului, se pun într-o cratiţă, cu puţin ulei şi se fierb, la foc potrivit, aproximativ două ore amestecând din când în când. Când ardeii sunt fierţi bine, se dau prin sită.

Pasta obţinută din gogoşari şi ardei iuţi se combină şi se amestecă bine, se adaugă uleiul, piperul şi sucul de lămâie strecurat şi se pune din nou la fiert în cuptor la temperatură mică (100 C). Se lasă 5-6 ore, până când scade şi capătă consistenţa dorită. Se pot fierbe la fel de bine şi pe plită, în acest caz pasta se pune la foc mic; fiind vâscoasă are tendinţa să stropească, de aceea, trebuie amestecat în continuu.

După ce a ajuns la consistenţa dorită şi uleiul s-a ridicat deasupra, cât este încă fierbinte, pasta se pune în borcane de sticlă sau sticle bine spălate şi sterilizate în cuptor.

Pentru a nu se sparge, sticlele sau borcanele se aşează pe un cuţit de metal sau o tavă de tablă, care va absorbi surplusul de căldură. Borcanele se închid ermetic şi se aşează între pături până la răcirea completă. Borcanele răcite se aşează la rece în cămară.