Varză a la Cluj cu ciuperci - o interpretare vegetariană a reţetei clasice

Dacă aţi rămas cu gândul la gustul şi aroma verzei a la Cluj, dar doriţi o variantă mai dietetică şi uşoară, vă sugerăm să înlocuiţi stratul de carne cu o umplutură de ciuperci cu legume, rezultând în final o mâncare de-a dreptul delicioasă.
Maria Matyiku
13.04.2016

Combinaţia dulce acru dintre zarzavaturile cu ciuperci şi varza murată stimulează plăcut papilele gustative. Cimbrul, mărarul şi piperul dau mâncării un plus de aromă, căruia îţi este greu să rezişti.

Ingrediente:

o varză murată sau dulce (de preferinţă cea murată),
2 linguri de ulei,
sare şi piper după gust,
o legătură de cimbru, mărar,

pentru umplutura de ciuperci:
2 linguri de ulei,
2 cepe sau un praz,
2 morcovi,
o bucată de ţelină,
500 g ciuperci,
o jumătate de linguriţă de paprică,
1 cană de orez cu bobul rotund 1 1/2 cană de apă pentru fiert,

un borcan de roşii în bulion (250 ml sos de roşii),
150 ml smântână ( opţional),
sare şi piper după gust


Modul de preparare:

Varza murată se clăteşte bine în mai multe ape, iar dacă este prea sărată se lasă câteva ore la desărat în apă rece. Se îndepărtează nervurile groase de la baza frunzelor exterioare, apoi varza se taie pe jumătate şi se toacă în fâşii ca pentru salată.

Într-o cratiţă, se pun două linguri de ulei, apoi se adaugă varza. Se căleşte amestecând mereu să nu se prindă. După ce a dat în fiert se adaugă până la o cană de apă fierbinte. Se lasă pe foc până când scade apa, iar varza se înmoaie. La sfârşit se adaugă piper şi cimbru, apoi se dă la o parte.

Orezul se fierbe separat într-o oală, în care s-a adăugat o cană şi jumătate de apă fierbinte şi un praf de sare. Se fierbe aproximativ 10 minute, apoi se lasă deoparte. Orezul va absorbi toată apa.

Pentru prepararea umpluturii de ciuperci, se pregătesc mai întâi zarzavaturile. Ceapa sau prazul se curăţă şi se taie mărunt. Morcovii se curăţă şi se rad pe răzătoarea mare. Ţelina se curăţă şi se dă pe răzătoarea mică. Ciupercile bine şterse de impurităţi cu un prosop de bucătărie, se toacă mărunt.

Într-o cratiţă mai mărişoară, se pun 2 linguri de ulei, apoi se adaugă ceapa sau prazul, amestecându-se din când în când. Când ceapa devine uşor sticloasă, se adaugă morcovii, ţelina şi o jumătate de linguriţă de paprică. Se amestecă de câteva ori apoi se reduce focul, şi se lasă să fiarbă încet, timp de 4-5 minute.

Se adaugă apoi ciupercile mărunţite şi se prepară în continuare câteva minute, până când ciupercile încep să lase apă.

Se adaugă 150 ml de bulion, sare şi piper, mărar şi cimbru tocat. La sfârşit se adaugă orezul fiert şi se amestecă bine, până ce compoziţia se omogenizează.

Urmează asamblarea în straturi, alternând câte un strat de varză şi unul de umplutură. Într-un vas termorezistent se toarnă puţin ulei, atât cât să se ungă bine vasul pe interior, apoi se adaugă un strat de varză, după care se întinde un strat de ciuperci, urmând un alt strat de varză şi din nou ciuperci. La final se acoperă cu varză rămasă. Deasupra se pun rondele de roşii, peste care se toarnă în fir subţire ulei de măsline.

Se presară cu cimbru şi mărar apoi tava se dă la cuptorul încins în prealabil la 180 C. Se ţine la cuptor timp de 30-40 minute sau până când se rumeneşte frumos la suprafaţă. Se serveşte caldă, cu smântână, ardei iute şi mămăliguţă.

Vă dorim poftă bună!

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor