Ziua Mondială a libertăţii presei: în lume scade libertatea presei, 35 de jurnalişti ucişi în 2014

Mioara Stoica
03.05.2014

alte articole

Presa, jurnalişti de teren, ziarişti (Epoch Times România)
Mioara Stoica
03.05.2014

Astăzi este Ziua Mondială a libertăţii presei. Cu toate acestea nu ar fi prea mult de sărbătorit, judecând după datele prezentate de Freedom House.

În 2014 pe glob au fost ucişi 35 de jurnalişti. Statisticile din 2013 vorbesc urât şi ele: 71 de reporteri ucişi, 826 arestaţi, 2.160 ameninţaţi sau atacaţi fizic, 87 răpiţi, 77 forţaţi să-şi părăsească ţara, 39 de netizens (cei care participă la comunitatea on-line) şi citizen-jurnalişti (persoane care informează) ucişi, 127 de bloggeri şi netizens arestaţi.

Toţi aceştia sunt oameni omorâţi, arestaţi, etc pentru că au "deranjat" - au îndrâznit să informeze opinia publică despre fenomene negative, care de multe ori privesc pe toată lumea.

Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor notează cele cinci ţări de groază pentru cei din mass-media sunt: Siria, Irak, Egipt, Pakistan şi Somalia. India este a şasea.

Ţara cea mai liberă este Suedia, urmată de Norvegia şi Olanda. Coada listei este Coreea de Nord, condusă de cel mai paranoic regim al Planetei.

În ultimii 10 ani a existat un declin a dreptului de informare în multe ţări din Orientul Mijlociu, mai ales Egipt, Libia şi Iordania. Un pas mare înapoi a făcut, de asemenea, Turcia, care a fost retrogradată de Freedom House în 2014, de la "parţial liberă" la "non-liberă". Ankara a devenit astfel singura ţară pseudo-occidentală care a intrat în categoria "violetă" a ţărilor non-free, cum ar fi China, Venezuela, Arabia Saudită, Iran sau Libia. În raportul din 2014, Turcia se află pe locul 134 - din 197 de ţări - alături de Libia şi Sudanul de Sud.

Freedom House crede despre Turcia că "garanţiile constituţionale ale libertăţii presei şi libertatea de exprimare sunt doar parţial respectate în practică şi în ultimul timp au fost restricţionate de alte prevederi penale şi legi restrictive împotriva terorismului".

Ţara condusă de către Recep Tayyip Erdogan are, de asemenea, un trist record: cel mai mare număr de jurnalişti deţinuţi în lume.

"Observăm un declin al libertăţii presei la nivel global - a declarat Karin Karlekar, director al clasamentului anual de Freedom House - guvernele încearcă să controleze mesajele şi să pedepsească mesagerii. În fiecare regiune a lumii în anul trecut au existat incidente atacuri împotriva reporterilor, comise fie de guverne, fie de către persoane fizice. Jurnaliştilor le-a fost împiedicat accesul fizic la evenimenteşi au fost efectuate disponibilizări motivate numai de factori politici", se citeşte pe situl online Corriere.

Guvernele încearcă să controleze mesajele şi să pedepsească mesagerii. În fiecare regiune a lumii în anul trecut au existat incidente de atacuri împotriva reporterilor, fie de guverne, fie de către persoane fizice - Freedom House

În Rusia şi China nu au fost reînnoite vizele pentru importanţi corespondenţi străini. Egiptul a arestat anumiţi jurnalişti de la Al-Jazeera, acuzându-i că sprijină teroriştii.

Cifrele vorbesc de la sine. Din cele 197 de ţări incluse în clasament doar 63 (32%) au fost considerate libere, în timp ce alte 68 (35%) sunt parţial libere, iar 66 de ţări (33%) nu sunt libere. Cele opt ţări în care libertatea presei este cea mai grav ameninţată sunt : Belarus, Cuba, Guineea Ecuatorială, Eritreea, Iran, Coreea de Nord, Turkmenistan şi Uzbekistan. Dar, în America Latină, de exemplu, situaţia s-a înrăutăţit semnificativ înregistrându-se cea mai mică cifră din ultimii cinci ani: doar 2 % din populaţie trăieşte într-o zonă în care mass-media lucrează fără restricţii.

Statele Unite a încălcat şi ele dreptul de informare prin încercările guvernului de a preveni difuzarea de informaţii pe teme legate de securitatea naţională.

În Asia, jurnaliştii au observat o scădere a libertăţii în Hong Kong (http://epochtimes-românia.com/news/hong-kong-ul-critica-furios-influenta-Beijingului-asupra-presei---213242) şi în India, Sri Lanka, Tailanda. Birmania a prezentat unele semne de îmbunătăţire dar rămâne pe locul 159 printre ţările care nu sunt libere.

Amnesty Internaţional a cerut astăzi guvernului din Myanmar să elibereze jurnaliştii arestaţi sau condamnaţi în 2014. Zaw Pe, jurnalist video al Vocii Democratice a Birmaniei, a fost condamnat la şapte aprilie la un an de închisoare pentru infracţiunea de "violare de proprietate" şi "agresiune sau folosirea forţei împotriva unui funcţionar public împiedicându-l să-şi îndeplinească datoria". Vina jurnalistului? A investigat anumite incidente de corupţie în regiunea Magwe (http://epochtimes-românia.com/news/birmania-yangon-zeci-de-jurnalişti-in-strada-pentru-a-protesta-impotriva-arestării-unui-coleg---210072)

Patru jurnalişti împreună cu directorul general al ziarului Unità sunt în închisoare din luna ianuarie şi sunt acuzaţi de "divulgarea secretelor de stat", după ce au publicat o anchetă referitoare la o fabrică secretă producătoare de arme chimice care ar fi gestionată "cu sprijinul" guvernului chinez, tot în regiunea de Magwe. Arestaţii riscă până la 14 ani de închisoare (aici: http://epochtimes-românia.com/news/jurnalişti-birmanezi-acuzaţi-că-au-denunţat-existenta-unei-fabrici-chineze-secrete-producătoare-de-arme-chimice---214491)

Yae Khe, un jurnalist independent care lucrează cu agenţia Mizzima, a fost arestat la 26 aprilie, după organizarea unei demonstraţii paşnice în regiunea de Bago pentru a cere eliberarea colegilor închişi. A fost eliberat pe cauţiune dar riscă un an în închisoare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor