Hong Kong-ul critică furios influenţa Beijingului asupra presei

Proteste în Hong Kong împotriva guvernării Partidului Comunist Chinez
Proteste în Hong Kong împotriva guvernării Partidului Comunist Chinez (Alex Ogle / AFP / Getty Images)

Mii de protestatarii au ieşit duminică în faţa sediului guvernului din Hong Kong pentru a-şi manifesta nemulţumirea faţă de înjunghierea unui fost jurnalist, pe fondul unei preocupări tot mai mari privind influenţa Beijingului în mass-media, a relatat Reuters.

Kevin Lau Chun-to, care până de curând a fost redactor-şef la Ming Pao, un ziar în limba chineză cunoscut pentru rapoartele sale de investigaţie, a fost înjunghiat miercuri în spate şi în picioare de mai multe ori, de un om care purta o cască. Agresorul a fugit pe o motocicletă cu un complice. Nimeni nu a fost arestat în legătură cu atacul.

Lau a fost recent înlocuit la Ming Pao de un jurnalist chinez din Malaezia suspectat de înclinaţii pro-Beijing, provocând o revoltă în redacţia ziarului, jurnaliştii acuzând că independenţa publicaţiei ar putea fi subminată.

Îmbrăcaţi în negru şi purtând panglici albastre, care simbolizează libertatea presei, protestatarii duceau un banner mare pe care scria "Ei nu ne poate ucide pe toţi". Pe altele scriau: "Eliberaţi de frică" şi "Protejaţi libertatea presei".

Poliţia nu a stabilit un motiv pentru înjunghierea lui Lau, deşi există suspiciuni larg răspândite potrivit cărora indivizi puternici din China continentală sau aliaţii pro-Beijing, care s-au opus dorinţei oraşului pentru o democraţie deplină, ar fi implicaţi în atac. Acesta este doar unul dintr-o serie de alte atacuri la adresa jurnaliştilor din Hong Kong.

"Noi nu avem de gând să ne lăsăm intimidaţi. Acesta este mesajul puternic pe care vrem să-l transmitem oricui este responsabil: Mass-media din Hong Kong are de gând să stea fermă şi va face tot ceea ce este mai bine pentru libertatea presei şi pentru dreptul cetăţenilor noştri să fie informat", a declarat Shirley Yam, vice-preşedintele Asociaţiei Jurnaliştilor din Hong Kong, unul dintre organizatorii protestului.

Lau a părăsit secţia de terapie intensivă a spitalului sâmbătă, cu toate că soţia lui a spus că recuperarea lui va lua timp pentru că rănile sunt adânci şi grave.

Statele Unite şi Uniunea Europeană şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu atacul asupra lui Lau, iar unii diplomaţi de la Hong Kong au declarat că incidentul a întărit temerile că libertăţile oraşului au fost erodate.

"Se pare că există mai multe interferenţe de la guvernul din Hong Kong şi de la guvernul central de la Beijing. Interferenţă politică pare a fi mai gravă în prezent" a declarat Ip Kin-Yuen, un consilier legislativ care reprezintă sectorul educaţiei.

Cu o săptămână mai devreme, circa 6.000 de oameni au protestat în centrul financiar al oraşului cerându-i primarului să susţină libertăţile mass-media.

În ultimii ani, jurnaliştii şi grupurile de activiştii din Hong Kong au avertizat că oficialii din cadrul "maşinii" de propagandă chineză influenţează redacţiile, aprofundând relaţiilor dintre şefi mass-mediei din Hong Kong şi Beijing, ceea ce duce la o cenzură crescândă şi la concedierea jurnaliştilor liberali cu influenţă.

Hong Kong este o fosta colonie britanică cedată Chinei în 1997 şi funcţionează ca o regiune autonomă. Partidului Comunist de la Beijing a fost acuzat constant că face presiuni pentru a limita libertăţile şi drepturile cetăţenilor şi a-şi mări influenţa în zonă.