După Ergenekon şi ecologişti, Erdogan începe asaltul împotriva jurnaliştilor

Face înconjurul lumii fotografia care o surprinde pe jurnalista televizivă, Sari Husna, spulberată de jetul de apă roşie trasă de către poliţie.
Mioara Stoica
15.02.2014

Face înconjurul lumii fotografia care o surprinde pe jurnalista de televiziune, Sari Husna, spulberată de jetul de apă trasă de poliţie.

Face înconjurul lumii pe web fotografia unei jurnaliste TV, făcută în Ankara în timpul unei demonstraţii în faţa Parlamentului. Femeia este lovită în plin şi efectiv "măturată" de jetul unui tun de apă tras de poliţie, în timp ce raporta despre protest, relatează vineri, 14 februarie, presa turcă.

Jetul de apă care a lovit reporterul era de culoare roşie, foarte probabil conţinea lichid iritant folosit adesea de către poliţia turcă şi în timpul marilor manifestaţii ale Gezi Park.

Jurnalista Husna Sari de la televiziunea privată Ulusal, raporta despre manifestaţia de protest a celor aproximativ 3.000 de persoane împotriva proceselor aflate pe rol împotriva grupului Ergenekon - sute de ofiţeri de rang superior, scriitori şi jurnalişti acuzaţi de presupuse tentative de lovituri de stat în deceniul trecut.

Protestatarii au fost dispersaţi brutal de poliţie cu gaze lacrimogene şi tunuri de apă.

Scandalul de corupţie care a zguduit regimul lui Erdogan

Un imens scandal de corupţie a izbucnit în decembrie odată cu arestarea unor oameni de afaceri apropiaţi lui Erdogan şi a trei fii de miniştri din cabinetul său, acuzaţi de corupţie organizată, spălare de bani şi contrabandă cu aur.

Opoziţia face presiuni asupra Ministerului Justiţiei să trimită în Parlament un rezumat al investigaţiilor privind faptele de corupţie din cadrul Guvernului, cerând implicit informaţii despre cei patru miniştri demişi ca urmare a implicării în acest scandal. De asemenea, membrii opoziţiei îl acuză pe Erdogan că încearcă să muşamalizeze scandalul.

Criza a generează o mare problemă pentru AKP, care se află la putere de 11 ani, cu doar câteva luni înainte de alegerile locale şi prezidenţiale.

Erdogan acuză însă că scandalul este rezultatul un complot organizat împotriva guvernului său de Fetullah Gullen - un cleric turc, auto exilat în SUA, care are influenţă în poliţie, armată şi în sistemul judiciar. Erdogan susţine ca Gullen intenţionează să-l submineze în perioada premergătoare alegerilor. Gullen, care critică deseori accesele de autoritate ale regimului, neagă acuzaţia.

Erdogan a răspuns făcând „curăţenie” masivă în cadrul poliţiei şi a sistemului judiciar, schimbând din funcţii mii de ofiţeri şi zeci de procurori. Premierul turc susţine că mişcarea Hizmet a lui Fethullah Gullen reprezintă o ameninţare pentru guvernul său.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor