Bun venit, Guardian, în clubul select al presei interzise de Beijing

Gărzi paramilitare în faţa unei embleme a Partidului Comunist Chinez în Piaţa Tiananmen, 28 iunie 2011 în Beijing, China
Gărzi paramilitare în faţa unei embleme a Partidului Comunist Chinez în Piaţa Tiananmen, 28 iunie 2011 în Beijing, China (Feng Li / Getty Images)

Site-ul publicaţiei britanic The Guardian a fost blocat în China marţi, informează conducerea ziarului. Nu este vorba despre hackeri ci despre autorităţile chineze care au blocat accesul cititorilor la site.

"Indiferent de browserul utilizat, de calculatorul de pe care am încercat să ne accesăm site-ul din Beijing, nu ne-am putut accesa site-ul decât cu ajutorul un software care a"păcălit" firewall-ul chinez", au declarat oficiali ai publicaţiei.

Editorii de la Guardian nu cunosc motivul pentru care autorităţile chineze încearcă să îi elimine din peisajul mediatic chinez, cert este că publicaţia britanică nu este prima mass media occidentală de prestigiu blocată în China de aşa-numitul "Mare Firewall", un sistem complex de cenzură a internetului.

Grotească parodie a Marelui Zid Chinezesc menit să apere China de năvălitor, Marele Firewall (Zid de Foc) al Chinei a fost "ridicat" de Partidul Comunist din China în colaborare cu Cisco pentru a bloca răspândirea veştilor despre abuzurile contra cetăţenilor şi corupţia endemică din sistem.

Epoch Times este interzis în China, pentru conţinutul necenzurat al ştirilor referitoare la regimul comunist. Mulţi corespondenţi Epoch Times au fost arestaţi în anul 2000 în China iar paginile web ale publicaţiei sunt blocate de firewall-ul chinez.

Anul trecut, site-urile New York Times şi Bloomberg News au fost blocate în China, după ce au publicat o serie de dezvăluiri despre averile uriaşe acumulate de membrii familiilor liderilor chinezi. De asemenea, site-urile în limba chineză ale Thomson Reuters şi Wall Street Journal au fost blocate pentru o scurtă perioadă în luna noiembrie.

Şi BBC a reclamat că a fost bruiat pe teritoriul Chinei în 2012, când difuza reportaje despre Chen Guangcheng, activistul orb care a scăpat din arestul la domiciliu şi care a fugit la ambasada Statelor Unite din Beijing.

CNN a fost de asemenea bruiat în 2010, pentru ca cetăţenii Chinei să nu afle că premiul Nobel pentru pace i-a fost acordat activistul pentru drepturile omului, Liu Xiaobo, fost profesor de literatură, unul dintre liderii miscarii studenţeşti din Piaţa Tiananmen, zdrobită cu tancurile de Armata Populară de Eliberare. Xiaobo a fost condamnat la 11 ani de inchisoare pentru ca a ajutat la redactarea Cartei 08, un document care cere deschis democraţie şi alegeri multi-partid în China.

Revenind la Guardian, motivele pentru care site-ul a fost blocat nu sunt clare, iar oficialii chinezi nu s-au deranjat să le comunice britanicilor motivele pentru care publicaţia lor nu poate fi accesată în Beijing:

Luni, the Guardian a publicat o poveste "minoră" despre tulburările din Xinjiang, zonă unde au loc ciocniri violente între forţele regimului comunist şi uiguri. Publicaţia a mai abordat acest subiect şi înainte, fără să fi declanşat reacţii ale autorităţilor.

"De asemenea, este neclar dacă blocajul este permanent sau temporar" a mai informat the Guardian.

Blocarea site-ului Guardian survine într-un moment în care comunitatea mass-media internaţională priveşte cu îngrijorare tentativele Chinei de a interzice accesul reporterilor străini pe teritoriul său. În 2013 , China a întârziat reînnoirea vizelor de lucru ale jurnaliştilor Bloomberg şi New York Times timp de 12 luni. De asemenea, popularele reţele sociale Facebook şi Twitter sunt blocate în China, ţară cu 591 de milioane de utilizatori de internet.

Tastarea cuvintelor Tiananmen sau Falun Gong într-un browser web în China aduc fie nimic, fie materiale de propagandă a Partidului, fie o arestare pentru cel ce caută informaţiile incomode pentru regim.

Conform activistului Chen Guangcheng, menţionat în contextul BBC, sumele de bani cheltuite pentru securitatea internă, înăbuşirea protestelor, coordonarea poliţiei secrete şi menţinerea reţelelor hi-tech de supraveghere din ce în ce în mai complexe au costat regimul comunist chinez peste 111 miliarde dolari în 2012 – mai mult decât bugetul pentru Armată.

Conform ultimei analize făcută de Reporteri fără Frontiere în ceea ce priveşte libertatea presei pe teritoriul Chinei, situaţia presei libere în China este complet dramatică.

Paul Mooney, reporter Reuters căruia regimul de la Beijing i-a refuzat viza pentru China, a explicat recent, într-un amplu interviu acordat Epoch Times, de ce jurnaliştii străini nu sunt bine văzuţi la Beijing: PCC nu doreşte ca informaţii despre corupţia membrilor de Partid şi despre adevărata stare a ţării să ajungă nici în afara graniţelor, nici la sub ochii cetăţenilor chinezi.

Mooney atrage atenţia că membrii PCC fac mult mai mult rău chinezilor decât le-au făcut vreodată japonezii şi cenzurează presa pentru a ascunde acest fapt.

„360.000 de copii s-au îmbolnăvit de la laptele otrăvit cu melamină. Ştirea a fost blocată, pentru că Partidul Comunist nu permitea nicio ştire negativă înainte de olimpiadă, ca să-şi apere imaginea”, a dat Mooney un exemplu.

Un alt exemplu: „Reportajul unei ziariste chineze a fost blocat pentru că era despre siguranţa proastă a trenului de mare viteză. Un an mai târziu a avut loc un accident grav exact cu acel tren. Acesta este un guvern care mai degrabă lasă lumea să fie otrăvită, rănită ori ucisă decât să-şi păteze imaginea”, a relatat Mooney.

Presa chineză este aservită politicii de partid în China iar puţinii jurnalişti care au curajul de a publica adevăruri incomode pentru regim sunt intimidaţi pentru a închide "gura", cei ce nu se supun comandamentelor dispărând în hăul fără fund al închisorilor de stat, unde au parte de "reeducare" şi torturi.

Printre publicaţiile interzise în China de PCC se numără, la loc de frunte, şi Epoch Times. Fondată în anul 2000 la New York de John Tang şi un grup de americani de origine chineză, Epoch Times şi-a propus să aducă să aducă la cunoştinţa opiniei publice internaţionale ştiri necenzurate despre dramele trăite de chinezi.

De-a lungul anilor, Epoch Times, care în prezent apare în 21 ţări şi 35 de limbi a publicat în premieră ştiri interzise în China, precum recoltarea de organe pe viu de la prizonieri Falun Gong, maladia SARS, a cărei izbucnire a fost ţinută secretă de către oficialii chinezi, astfel încât s-a răspândit, îmbolnăvind peste 8.000 de persoane din 30 de ţări de pe glob, îmbolnăvirea sugarilor din China din cauza otrăvirii laptelui cu melamină.