Freedom House, Expert Forum şi Active Watch cer investigarea agresiunilor împotriva jurnaliştilor

Conferinţă Expert forum (EFOR) cu tema ” Clientelismul politic în alocarea de fonduri pentru primării, sifonarea de resurse din companii publice”
Conferinţă Expert forum (EFOR) cu tema ” Clientelismul politic în alocarea de fonduri pentru primării, sifonarea de resurse din companii publice” (Epoch Times România)

Freedom House România, organizaţie non-profit ce promovează libertatea, democraţia şi drepturile omului şi Expert Forum (EFOR), think tank înfiinţat de cunoscuţi experţi în politici publice şi bună guvernare au adresat joi un apel către autorităţi, cerându-le să investigheze de urgenţă ameninţările şi presiunile la adresa familiei directorului cotidianului „Telegrama” din Ploieşti, Cristi Constantinescu, al cărui fiu a fost agresat şi ameninţat de necunoscuţi mascaţi în cursul zilei de marţi.

Reamintim că fiul ziaristului a relatat că atacatorii săi, patru bărbaţi ce purtau cagule, au ameninţat că lui şi familiei sale "li se va lua gâtul şi li se va da foc la casă" dacă tatăl său va continua să scrie despre cazurile ce-l vizează pe "Cosma." Ziarul Telegrama a publicat o serie de articole despre Mircea Cosma, preşedintele al CJ Prahova şi preşedinte al PSD Prahova, acuzat, alături de fiul său deputatul PSD Vlad Cosma, că au luat mită în jur de un milion de euro pentru a le facilita contracte preferenţiale cu statul unor companii private.

De asemenea, ActiveWatch, Agenţia de Monitorizare a Presei, a solicitat joi Inspectoratului Judeţean de Poliţie Prahova să identifice şi să sancţioneze în acord cu prevederile legale cele patru persoane care, în urmă cu două seri, l-au atacat şi ameninţat pe fiul directorului publicaţiei prahovene Telegrama, informează hotnews.

În apelul comun către autorităţi, Freedom House şi EFOR atrag atenţia, cu îngrijorarea, asupra înmulţirii cazurilor de presiuni şi ameninţare directă la adresa unor jurnalişti, mergând, în cazul fiului jurnalistului prahovean, până la agresiuni fizice.

"Cazul de la Prahova se adaugă ameninţărilor proferate la adresa altor jurnalişti, precum Sorina Matei şi Dan Tăpălagă. În primăvara anului trecut, jurnalistul Mircea Marian a fost agresat şi insultat în public pentru opiniile sale. Agresiunea a produs emulaţie şi multe reacţii publice de la autorităţi, după care s-a aşternut tăcerea." reamintesc Freedom House şi EFOR.

Cum aceste ameninţări directe reprezintă "o evoluţie nouă şi îngrijorătoare în ultimele luni în România," ce periclitează libertatea de exprimare şi chiar integritatea fizică a ziariştilor", cele două organizaţii cer Poliţiei şi Parchetului din Prahova să fie ferme în ceea ce priveşte investigarea ameninţărilor la adresa familiei directorului cotidianului „Telegrama” şi să facă publice rezultatele anchetei, în diferitele faze ale acesteia.

De asemenea, Freedom House şi EFOR le-au cerut tuturor autorităţilor competente să investigheze cazurile similare, "pentru a opri tendinţa de agravare a presiunilor contra jurnaliştilor şi libertăţii de exprimare."

ActiveWatch

La rândul său, ActiveWatch a solicitat Inspectoratului Judeţean de Poliţie Prahova să identifice şi să sancţioneze, în acord cu prevederile legale, cele patru persoane care, în urmă cu două seri, l-au atacat şi ameninţat pe fiul directorului publicaţiei prahovene Telegrama.

ActiveWatch a atras atenţia că agresiunea şi ameninţările de care a avut parte fiul directorului ziarului Telegrama nu sunt prima tentativă de intimidare la adresa publicaţiei prahovene.

În sesizarea adresată comisarului şef de poliţie Viorel Dosaru de la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Prahova, ActiveWatch informează că, la sfârşitul lunii ianuarie, reprezentanţii publicaţiei Telegrama au acuzat că Editura Prahova le-ar fi sistat distribuţia din chioşcurile sale de ziare ca urmare a unor presiuni politice exercitate după publicarea unor materiale critice la adresa primarului Ploieştiului, Iulian Bădescu (PSD).

ActiveWatch a contactat reprezentanţii editurii şi a încercat să obţină un punct de vedere oficial referitor la motivul pentru care s-a decis încheierea intempestivă a contractului de difuzare, însă nu a primit niciun răspuns. Active Watch reaminteşte că primarului Ploieştiului, Iulian Bădescu, a fost angajat al televiziunii Prahova, care, alături de editura Prahova, cea care a sistat distribuţia Telegrama, era deţinută la vremea respectivă de deputatul PSD Sebastian Ghiţă.

ActiveWatch mai citează în sesizarea sa declaraţiile directorul Telegrama, Cristi Constantinescu care şi-a exprimat speranţa că autorităţile îi vor prinde pe cei ce i-au agresat fiul şi vor investiga ce s-a întâmplat: "Organele de cercetare caută maşina cu care au fost cei patru indivizi mascaţi. Sper ca aceştia să fie prinşi şi să se ajungă la cei care au comandat aşa ceva. Este posibil să fie o ameninţare venită din partea familiei Cosma (Vlad Cosma - deputat PSD şi Mircea Cosma - Preşedinte Consiliul Judeţean Prahova), din partea unor apropiaţi ai reţelei Alexe-Păvăleanu (Păvălenu - şef organizaţie PSD Plopeni). Sau poate să fie o diversiune - cineva, care doreşte răul familiei Cosma, să facă acele ameninţări pentru a atrage din nou atenţia asupra lor", a declarat Cristi Constantinescu, citat de ActiveWatch.

"Hărţuirea, intimidarea, agresarea jurnaliştilor sau a instituţiilor de presă constituie o faptă gravă, cu consecinţe asupra întregii comunităţi. Astfel practici pot afecta şi dreptul cetăţenilor la informare şi buna funcţionare a procesului democratic. Supusă unor diferite presiuni, presa îşi va îndeplini mult mai greu datoria de a relata despre abuzurile şi ilegalităţile comise de autorităţile publice." îşi încheie ActiveWatch comunicatul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne