Jurnalişti birmanezi acuzaţi că au denunţat existenţa unei fabrici chineze secrete producătoare de arme chimice

Un protestatar scrie pe o pancardă textul „Stop arestului politic”. Zeci de jurnalişti din Birmania au organizat o adunare publică în Yangon pentru a protesta împotriva pedepsei cu închisoarea, aplicată uneia dintre colegele lor, 5 ian 2014. (Soe Than WIN / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
22.03.2014

În ciuda noii legi privind libertatea presei, guvernul birmanez a arestat şi trimis în judecată patru jurnalişti şi editorul lor: sunt acuzaţi de "divulgarea secretelor de stat", după ce au publicat o anchetă referitoare la o fabrică secretă producătoare de arme chimice care ar fi gestionată "cu sprijinul" guvernului chinez. În faţa judecătorilor, cei cinci şi-au pledat nevinovăţia şi au cerut retragerea acuzaţiilor. În momentul de faţă domnii se află încă în închisoare aşteptând o hotărâre de la District Court din Pakkoku, relatează joi, 20 martie, Asia News.

Inculpaţii sunt toţi angajaţi ai Unity Journal, publicat în Yangon. Ziarul a fost lansat după decretul din 2012, care a eliminat obligaţia de cenzură preventivă din partea autorităţilor a organelor de presă. Ziarul are un tiraj de 15.000 de exemplare pe săptămână. În ultimele săptămâni, ziarul a publicat două anchete referitoare la o presupusă fabrică de arme chimice la Pakkoku, în Magway (partea centrală a Birmaniei) .

Potrivit anchetei, în 2009, guvernul birmanez ar fi construit un tunel subteran secret în zonă, de circa 3.000 de hectare (a fost publicată fotografia care prezintă una din intrări, pe prima pagină a săptămânalului). Aici ar fi în fază de experimentare şi în curs de desfăşurare producerea unui arsenal chimic, cu ajutorul angajaţilor chinezi identificaţi de jurnaliştii din zonă. Lei Zhen, ataşat al ambasadei Chinei în Yangon, a declarat că "nu are informaţii" cu privire la problemă iar guvernul birmanez a negat articolele, subliniind că "nu au un program de arme chimice".

Problema este foarte sensibilă, mai ales după recenta destindere internaţională referitoare la guvernul birmanez creată după regresul juntei militare, care a condus la reluarea de ajutor umanitar şi ridicarea sancţiunilor comerciale. Dar această relaxare este conectată direct la atitudinea executivului în ceea ce priveşte drepturile omului ale diferitelor grupuri etnice birmane. Mai multe grupuri separatiste au acuzat în mod repetat guvernul de a fi folosit "gaz toxic" împotriva lor, dar nu au reuşit să producă dovezi.

Robert Saw Maung, avocatul unuia dintre jurnaliştii implicaţi, explică faptul că sentinţa va veni "nu mai devreme de şase luni" şi că, în cazul în care se confirmă acuzaţia de vinovăţie, arestaţii riscă până la 14 ani de închisoare: " O hotărâre de acest fel este aproape sigură".

Shawn Crispin, un activist pentru libertatea de exprimare şi de presă în Asia de Sud-Est, a declarat: "arestarea şi detenţia acestor jurnalişti arată că armata continuă să tragă sforile în ciuda aparenţei de deschidere democratică a autorităţilor".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor