Gafă de proporţii la Vocea Rusiei: noua iubire Rusia-China pune pe jar autorităţile şi bloggerii
Cu câteva zile în urmă, Ambasada Federaţiei Ruse la Beijing a publicat pe un site chinez de microblogging un articol în care a făcut apel la consolidarea cooperării dintre China şi Rusia. Accidental, ruşii care l-au conceput s-au referit de asemenea la evenimentele din Piaţa Tiananmen din anul 1989 - un subiect interzis în China.
Oficial, masacrul din Beijing, când armata Partidului Comunist Chinez a intrat cu tancurile peste studenţi, nu s-a întâmplat niciodată. Articolul, care vorbea despre ceva "necunoscut", a provocat bineînţeles reacţii puternice din partea bloggerilor chinezi.
Pe 25 martie, Ambasada Rusiei în China a republicat pe pagina sa oficială de pe site-ul "Weibo" (echivalentul chinez al Twitter) articolul versiunii chineze a postului de radio ”Vocea Rusiei”, cu denumirea "Sancţiunile Occidentului trebuie să apropie şi mai mult Rusia şi China".
Articolul începe prin a detalia pe un ton tragic sancţiunile Occidentului la care a fost supusă Rusia pentru anexarea Crimeei, în special cele din domeniul militar. Tot aici autorul specifică că situaţia Rusiei este similară celei în care s-a aflat China după incidentul din 1989, atunci când Statele Unite şi Europa ”sub pretextul că China ar fi încalcat drepturile omului, au interzis exporturile de arme şi tehnologii militare în China".
Dezvoltând această temă, autorul sugerează o soluţie pentru problemele apărute ”examinarea cât mai urgentă a posibilităţii lărgirii cooperării militare dintre Rusia şi China". Potrivit Vocii Rusiei, foarte multe materiale, componente şi echipamente pe care companiile ruseşti le cumpără din Europa de Vest ar putea fi produse în China, doar că "întreprinderile militare ruse nu cunosc acest lucru".
În continuare, autorul indică în mod expres că, într-un timp scurt, condiţiile pentru exportul de materiale şi echipamente din China în ţările occidentale ar putea să se deterioreze; în plus, în Asia de Est "creşte în continuu tensiunea militară", iar "Statele Unite continuă să acuze China de furtul tehnologiei sale". ”Iar dacă într-o bună zi în Asia va izbucni o criză militară şi politică de proporţii, China ar putea deveni obiectul aceloraşi sancţiuni ca şi Rusia în prezent”.
Autorul ajunge la concluzia că "situaţia creată pe plan internaţional forţează practic Rusia şi China să treacă la consolidare şi cooperare, nu doar pe dimensiunea politică şi economică, ci şi în domeniul militar".
Ţinând cont de starea lucrurilor în Rusia la momentul actual, este lesne de înţeles scopul publicării unui asemenea articol de către ambasada rusă la Beijing.
Bloggerii chinezi însă, s-au arătat mai degrabă interesaţi de menţiunea în text a "incidentului din 1989". Evenimentul la care a făcut referinţă reprezentanţa diplomatică a Rusiei se mai numeşte şi "masacrul sângeros din Piaţa Tiananmen", " incidentul din 4 iunie", etc. Toţi aceşti termeni sunt blocaţi de către cenzura Partidului, iar subiectul respectiv este interzis pe Internetul chinez.
Bloggerii chinezi au fost de-a dreptul surprinşi că cenzorii Partidului Comunist Chinez au ales să nu şteargă ”expresia periculoasă” din conţinut. Mulţi au început să comenteze masiv cu privire la acest subiect: "Mai exact, despre ce fel de incident este vorba, este oare acela în care soldaţii au tras în studenţi cu mitraliere şi i-au călcat cu tancurile?". Alţii şi-au expus punctul de vedere şi cu privire la situaţia actuală: "Dacă Beijing-ul va sprijini Rusia, mâine Taiwan, Tibet şi Xinjiang vor fi de asemenea în drept să-şi organizeze referendumuri pentru câştigarea independenţei".
Anul acesta se împlinesc 25 de ani de la suprimarea sângeroasă a miscării democratice organizate de studenţii chinezi pe Piaţa centrală Tiananmen din Beijing. Autorităţile chineze au început deja să-şi întărească cenzura asupra activiştilor care militează pentru o revizuire oficială a poziţiei faţă de acest eveniment.
Unul dintre fondatorii organizaţiei "Mamele Tiananmen-ului", Dean Tszylin, a relatat că agenţii de miliţie îi reţin pentru verificări ulterioare pe toţi jurnaliştii străini cu care comunică ea. Astfel, au fost interogaţi deja jurnalişti ai posturilor de televiziune din Hong Kong, al unui post de radio francez şi ai ziarului american New York Times, se mai menţionează în declaraţie.