181 de jurnalişti agresaţi în Venezuela în ultimele două luni

Ciocniri între protestatari şi poliţia de revoltă din Venezuela. 18 februarie 2014.
Ciocniri între protestatari şi poliţia de revoltă din Venezuela. 18 februarie 2014. (LEO RAMIREZ / AFP / Getty Images)

181 de jurnalişti au fost ţinta unor atacuri, jafuri sau arestări arbitrare în Venezuela, de la începutul protestelor anti-guvernamentale, în urmă cu două luni, a tras sâmbătă Sindicatul angajaţilor din presă (SNTP).

SNTP arată că în jur de 60% din atacuri au fost opera forţelor de securitate, în timp ce un sfert ar putea fi atribuite demonstranţilor susţinători ai regimului Maduro sau ai opoziţiei.
De la debutul protestelor, sindicatul a înregistrat 82 de cazuri de hărţuire, 40 de atacuri fizice şi 35 de jafuri sau distrugere a echipamentelor profesionale (în special camere de filmat şi aparte foto), de către poliţie sau manifestanţi şi 23 de arestări arbitrare, informează AFP.

Protestele studenţilor împotriva corupţiei guvernamentale, izbucnite în luna februarie au cuprins rapid toată Venezuela şi s-au soldat cu cel puţin 40 de decese, 650 de persoane rănite, peste 2.000 de persoane reţinute şi alte 174 de persoane închise, conform autorităţilor de la Caracas.

Contestatarii preşedintelui Maduro, considerat principalul vinovat pentru corupţia endemică din ţară, creşterea criminalităţii şi adâncirea sărăciei, au încercat prin protestele lor să provoace o schimbare de regim însă au fost reprimaţi brutal de către forţele de ordine şi armată.

Preşedintele Maduro, un fost şofer de autobuz ajuns lider sindical, a fost împins la putere după ce liderul Hugo Chavez a murit de cancer. Preşedintele este cunoscut pentru simpatia sa faţă de liderul comunist al Cubei, Raul Castro şi pentru prietenia cu Fidel, ale cărui năzuinţe socialiste a jurat să le ducă mai departe.

În ciuda bugetelor sale sociale enorme, Venezuela a ajuns, după 14 ani sub conducerea lui Chavez, a doua ţară din lume în ceea ce priveşte criminalitatea, fiind surclasată numai de Honduras. În 2012 în Venezuela, numeroasele bande, extrem de violente, au făcut peste 3.500 de victime.

Venezuela, ţara cu cele mai mari rezerve de hidrocarburi din lume, a ajuns să aibă în prezent cea mai mare inflaţie la nivel mondial: 56,2%. Naţiunea se zbate în sărăcie şi multe dintre produsele de bază nu mai pot fi găsite pe rafturile magazinelor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe