Putinizarea Ucrainei: 42 de jurnalişti răniţi pe EuroMaidan

Jurnalişti bătuţi de poliţia ucraineană după 1 decembrie 2014.
Jurnalişti bătuţi de poliţia ucraineană după 1 decembrie 2014. (Prin bunăvoinţă de la activişti civici)

Profesia de jurnalist a devenit deosebit de periculoasă în Ucraina, mai periculoasă decât în Rusia, mai ales pentru reprezentanţii presei care îşi fac meseria pe EuroMaidan.

42 de jurnalişti au fost răniţi din 19 ianuarie şi până acum, conform Institutului de Mass-Media, în timpul violentelor ciocniri între poliţie şi protestatari. Faptul că aveau asupra lor o legitimaţie de presă sau purtau veste portocalii, strălucitoare, pe care scrie "presă" nu i-a ferit pe jurnalişti de agresiuni. Ba dimpotrivă, uneori i-a transformat în ţinte numai bune de atacat.

Desigur, poliţia neagă că ar fi atacat jurnalişti. Purtătorul de cuvânt al poliţiei Okeksandr Radkevych afirma că Ministerul de Interne nu are o evidenţă clară a jurnaliştilor răniţi din 19 ianuarie şi până acum nici un reprezentant al presei nu a depus plângeri oficiale împotriva ofiţerilor. El neagă că poliţia ar avea ceva împotriva jurnaliştilor care îşi fac datoria.

"Poliţia nu îi vizează sub nici o formă pe jurnalişti" a declarat Radklevych. "Scopul Poliţiei este să apare oamenii, nu să îi vâneze, iar asta e ceea ce facem. Jurnaliştii doar se întâmplă să se amestece de multe ori printre cei care iau parte la atacuri, poate pentru a putea face fotografii mai bune sau să surprindă mai bine expresiile feţelor participanţilor la conflict. Nu îi acuz pe jurnalişti, asta este meseria lor, totuşi, ar trebui să fie mai atenţi", a mai declarat şeful poliţiei.

Reamintim că demonstraţiile pe EuroMaidan au început pe 21 noiembrie, declanşate de decizia preşedintelui Viktor Ianukovici de a întoarce spatele Europei, alegând Rusia lui Putin în schimb.

Protestele au fost marcate de la bun început de violenţă, poliţia intervenind violent împotriva manifestanţilor de pe EuroMaidan. Zeci de demonstranţi au fost răniţi şi cel puţin 40 de jurnalişti au fost răniţi, cei mai mulţi dintre ei fiind bătuţi de poliţie, pe 1 decembrie, atunci când protestele masive din centrul Kievului au fost înăbuşite violent de către forţele de ordine.

Violenţele au reizbucnit şi mai puternic din 19 ianuarie, după ce autorităţile au adoptat o serie de legi de tip sovietic, ce impun sancţiuni draconice împotriva manifestanţilor.

Poliţia de revoltă - Berkut - a intervenit cu extremă violenţă contra manifestanţilor. Nici jurnaliştii nu au fost feriţi de agresiuni. În perioada cuprinsă între 19-22 ianuarie, jurnaliştii care îşi făceau meseria filmând şi fotografiind pe EuroMaidan par să fi fost ţinta pedepselor poliţiei.

Foarte puţini dintre ei par să confirme teoria lansată de poliţie, conform cărora doar s-ar fi aflat "la locul nepotrivit", aşa cum este cazul unui reporter care a fost lovit în cap de o cărămidă aruncată de un protestatar. Însă marea majoritate a jurnaliştilor par să fi constituit efectiv ţinte pentru poliţişti.

Eugeniy Feldman , jurnalist şi fotograf de presă pentru "Novaya Gazeta", a fost rănit la data de 19 ianuarie de poliţişti. El povesteşte că stătea în apropierea autobuzelor care ardeau, la o distanţă de cel puţin 10 metri de protestatarii implicaţi în ciocniri. Deşi era în lumină şi vesta portocalie cu inscripţia "presă" era foarte vizibilă, o grenadă i-a explodat totuşi sub picioare. Jurnalistul a suferit o surzenie temporară, din care şi-a revenit. Nu va depune plângere, a precizat el.

Pe Ivan Nakonechniy, cameraman la Channel 5 TV glonţul tras de poliţie l-a ratat la "mustaţă", oprindu-se direct în camera de filmat. " Am depus două plângeri", declară Nakonechniy, citat de kyevpost, "una pentru pagube materiale şi unul pentru tentativă de agresiune". Reporterul povesteşte că un poliţişt a mai tras asupra lui odată, dar l-a ratat.

Doi jurnalişti care lucrează pentru filiala din Ucraina a postului de radio Europa Liberă, Dmitriy Barkar şi Ihor Ishakov au reclamat şi ei că au fost bătuţi de poliţişti pe 20 ianuarie. În plus, arestaţi şi duşi la secţia de poliţie, doar pentru că încercau să îşi facă meseria:

" Dimineaţa, când ciocnirile calmat, ne-am decis să ne apropiem şi să luăm mai multe imagini. Poliţiştii Berkut ne-au apărut brusc în faţa şi ne-au arestat şi bătut", a declarat Barkar.

Şase ore mai târziu, cei doi jurnalişti s-au prezentat la spital pentru a-şi scoate certificat medico-legal şi au depus o plângere la poliţie.

Cel mai cunoscut caz de atac împotriva reprezentanţilor presei este agresiunea asupra Tetianei Ceornovol. Tânăra jurnalistă a fost bătută până la inconştienţă după ce a fotografiat casa ministrului de Interne, acuzat de corupţie şi nu în ultimul rând, de reprimarea violentă a protestelor de pe Euromaidan.

Organizaţiile internaţionale condamnă atacurile împotriva jurnaliştilor din Kiev şi autorităţilor din Ucraina să ia măsuri pentru a opri abuzurile împotriva acestora, respectând dreptul jurnaliştilor de a lucra în siguranţă. De asemenea, forurile internaţionale pentru protecţia jurnaliştilor cer ca cei responsabili pentru crimele împotriva reprezentanţilor mass-media să fie aduşi în faţa justiţiei, iar legile care aduc atingere libertăţii individuale şi liberaţii presei să fie abolite.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe