Human Rights Watch: Ghid pentru jurnalişti înainte de Jocurile Olimpice de la Soci

Cercurile olimpice construite în faţa Aeroportului Internaţional din Soci, 8 ian 2014, Alder, Rusia.
Cercurile olimpice construite în faţa Aeroportului Internaţional din Soci, 8 ian 2014, Alder, Rusia. (Michael Heiman / Getty Images)

Human Rights Watch a dat publicităţii un ghid pentru jurnalişti înaintea Jocurilor Olimpice care vor avea loc în perioada 7-23 februarie 2014, la Soci, în Rusia, care menţionează că autorităţile ruse ar fi comis abuzuri „în contradicţie cu Carta Olimpică”.

Organizaţia de drepturile omului cu sediul la New York avertizează că, în timp ce autorităţile ruse „speră să ridice imaginea ţării”, pregătirile pentru Olimpiadă au fost însoţite de hărţuirea presei şi societăţii civile, exploatarea, detenţia ilegală şi expulzarea muncitorilor imigranţi şi exproprierea forţată a locuitorilor de la Soci, co for Radio Europa Liberă.

Mii de jurnalişti vor fi prezenţi la Jocurile Olimpice de Iarnă pentru a relata evenimente şi ceremonii sportive pentru milioane de fani de sport din lume. Ghidul oferă o privire de ansamblu asupra contextului şi a riscurilor la care se supun jurnaliştii care raportează despre Jocurile Olimpice şi Jocurile Paralimpice de la Soci. Chestiunile referitoare la libertatea presei în Rusia vor fi relevante pentru reporteri dincolo de site-urile Olimpice.

Departamentul de stat american a emis vineri o avertizare pentru cetăţenii americani care doresc să meargă la Jocurile Olimpice de la Soci, potrivit căruia există riscul unor atacuri teroriste, chiar dacă nu sunt vizaţi în mod special cetăţenii americani.

Terorismul a fost o preocupare la toate Jocurile Olimpice, dar cu atât mai mult este cazul la Soci, din cauza insurgenţei islamice din Caucazul de Nord.

Săptămâna trecută au fost comise la Volgograd - la aproximativ 650 de kilometri de Soci - două atentate sinucigaşe în mai puţin de 24 de ore, soldate cu cel puţin 34 de persoane ucise. Atentatele au ridicat noi temeri potrivit cărora adepţii liderului terorist Doku Umarov intenţionează să pună în aplicare ameninţarea acestuia de vara trecută de a perturba Jocurile Olimpice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe