CNA instrument de represiune a presei - Narcisa Iorga, membră CNA

Ministerul Afacerilor Externe, ceremonia de semnare a Acordului adiţional de prelungire a Acordului de colaborare dintre MAE şi CNA. În imagine, Titus Corlăţean, ministrul Afacerilor Externe şi membrii CNA
Ministerul Afacerilor Externe, ceremonia de semnare a Acordului adiţional de prelungire a Acordului de colaborare dintre MAE şi CNA. În imagine, Titus Corlăţean, ministrul Afacerilor Externe şi membrii CNA (Epoch Times România)

Este an electoral şi presiunile politice asupra Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) sunt uriaşe, a declarat Narcisa Iorga, membru CNA, într-un interviu acordat publicaţiei Evenimentul Zilei. "CNA aplică sancţiuni, fără nicio remuşcare" iar amenda de 70.000 dată postului B1 TV ar putea fi urmată şi de alte pedepse dezechilibrate, a mai atras atenţia Narcisa Iorga, dezvăluind că "abuzul comis de CNA prin sancţionarea atât de drastică a B1 TV pentru opiniile exprimate de Robert Turcescu va fi analizat de o instanţă judecătorească."

Nu este primul semnal de alarmă tras de Narcisa Iorga cu privire la abuzurile comise de CNA. Membră a Consiliului Naţional al Audiovizualului încă din 2008, Iorga a decis în februarie 2014 să îşi facă blog, http://cutiapandorei.net/, pentru a dezvălui opiniei publice informaţii despre pervertirea rolului pe care ar trebui să îl joace CNA.

"Consiliul Naţional al Audiovizualului este o instituţie reprezentativă pentru o societate democratică. (...) În calitate de garant al interesului public în domeniul comunicării audiovizuale, Consiliul Naţional al Audiovizualului are obligaţia să asigure respectarea exprimării pluraliste de idei şi de opinii, încurajarea liberei concurenţe, protejarea demnităţii umane şi a minorilor, protejarea culturii şi a limbii române, a culturii şi limbilor minorităţilor, un raport echilibrat între serviciile naţionale de radiodifuziune şi serviciile locale, regionale ori tematice", se afirmă pe site-ul oficial al CNA.

Cu totul altceva reiese din dezvăluirile făcute de Narcisa Iorga pe blog. Faptul că postul B1 TV a fost sancţionat cu 70.000 lei pentru criticarea modului în care puterea a orchestrat Marţea Neagră din Parlament în timp ce Antena 3 a fost sancţionată cu doar 50.000 de lei pentru că a defăimat în mod public, în cel mai grobian mod jurnalişti neaserviţi USL-ului precum Andreea Pora, Robert Turcescu şi Ion Cristoiu, arată că CNA-ul este oricum, numai echidistant nu.

Raportul dintre membrii CNA numiţi de actuala putere şi cei numiţi de opoziţie este 8:3, mai arată Narcisa Iorga, şi atunci aceştia pot decide orice abuz. Ce pretenţii de echidistanţă să ai de la CNA, se întreabă Narcisa Iorga în condiţiile în care doi membri ai CNA-ului nici nu au ce căuta în Consiliu, de fapt? Christian Mititelu, fost director BBC România este declarat incompatibil de către ANI, iar Răsvan Popescu este declarat în conflict de interese. Conform legii adiovizualului cei doi ar fi trebuit să fie demişi însă sunt în continuare pe post după ce au primit susţinere din partea Parlamentului să rămână în funcţii şi, în atari condiţii, cu greu mai pot fi consideraţi imparţiali în raport cu interesele politice ale majorităţii parlamentare USL.

"Jalnică perioadă!" arată Narcisa Iorga pe blogul ei. Membrii CNA apără Antenele lui Dan Voiculescu şi România Tv, televiziunea "de casă" a premierului, şi discriminează tot ce nu este aservit. Prevalându-se de majoritate, membrii CNA anatemizează, prin amenzile pe care le dau, posturile care îşi permit să critice abuzurile actualei puteri.

România TV, reclamată de mai mulţi telespectatori pentru o emisiune din 13 decembrie 2013, în care Mugur Ciuvică foloseşte de zeci de ori limbaj injurios la adresa europarlamentarului Cristian Preda, numindu-l printre altele, "ţuţăr securist", "căcărează băsistă" a fost sancţionată - strict de ochi lumii - cu un simbolic 10.000 de lei. Amenda de 10.000 dată postului România TV a vizat însă şi o emisiune pe tema cazului Elodia Ghinescu difuzată de respectivul post, pentru ca nu cumva amenda să fie percepută ca o sancţionare a insultelor lui Ciuvică la adresa unui europarlamentar al opoziţiei USL.

În schimb postul B1 a fost amendat "exemplar", cu 70.000. pentru că Robert Turcescu nu a fost "imparţial" când invitaţii săi la emisiunea "Sub semnul întrebării" au declarat că încercarea parlamentarilor de a modifica noul Cod Penal a fost o tentativă de lovitură de stat.

"Consiliul Naţional al Audiovizualului, în structura lui de astăzi, este un real pericol pentru democraţie devenind, pe de-o parte, un instrument cumplit de intimidare a presei critice, pe de altă parte încurajând grobianismul. Posturile politicienilor puterii sunt protejate de CNA mai ferm decât e protejată Europa de scutul anti-rachetă din Deveselu. În antiteză, pentru o singură frază rostită pe un post care nu aparţine celor puternici, CNA aplică sancţiuni, fără nicio remuşcare" afirmă Narcisa Iorga pe blogul său, unde puteţi afla interesante informaţii despre felul în care CNA-ul face jocul USL.