Bilanţul jurnaliştilor căzuţi la datorie în 2013
alte articole
Regiunea Asia-Pacific este considerată a fi zona cea mai periculoasă pentru jurnalişti în 2013, reprezentând locul unde au avut loc 29% din decesele jurnaliştilor şi profesioniştilor media din lume, a raportat marţi ABC News.
Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor (FIJ) a declarat marţi că, în acest an, aproximativ 108 jurnalişti şi profesionişti media au fost ucişi în întreaga lume. Zona conflictului din Siria a fost înregistrată ca fiind locul cel mai mortal.
Numărul morţilor este în scădere cu 10% faţă de cel din 2012, însă FIJ a subliniat că guvernele trebuie să facă mai mult pentru a "opri vărsarea de sânge" a jurnaliştilor.
"Nivelurile de violenţă sunt încă inacceptabil de mari şi există o nevoie urgentă ca guvernele să protejeze şi să aplice dreptul fundamental la viaţă al jurnaliştilor", reiese dintr-o declaraţie a organizaţiei.
Grupul a făcut ceea ce a fost numit un "apel disperat către guvernele din întreaga lume de a pune capăt impunităţii pentru violenţa împotriva jurnaliştilor şi a personalului mass-media".
FIJ a enumerat Siria ca fiind ţara cea mai periculoasă, locul unde şi-au pierdut viaţa 15 jurnalişti, urmată de Irak cu 13 victime, Pakistan, Filipine şi India cu 10 victime fiecare, Somalia cu 7 şi Egipt cu 6.
Judecând după regiune, Asia-Pacific este cel mai periculos loc, aici fiind înregistrate 29% din totalul de decese, urmată de Orientul Mijlociu şi lumea arabă cu 27%.
FIJ, care reprezintă mai mult de 600.000 de jurnalişti din 134 de ţări potrivit site-ului său, a declarat că jurnaliştii de sex feminin s-au confruntat cu niveluri crescute de violenţă. Şase jurnaliste au fost ucise în 2013 şi multe altele au fost victime ale violenţei sexuale şi intimidării, potrivit organizaţiei.
La începutul acestei luni, grupul Reporteri Fără Frontiere a declarat că, potrivit calculelor lor, 71 de jurnalişti au fost ucişi în 2013. Aceste statistici arată o uşoară scădere faţă de anii precedenţi, dar răpirile au crescut brusc.
Cifrele IFJ includ şi lucrătorii mass-media cum ar fi echipa de filmare şi prezentatorii.
Separat, Institutul Internaţional de Presă cu sediul la Viena a informat că numărul jurnaliştilor ucişi până acum în acest an este de cel puţin 117, făcând din anul 2013 al doilea cel mai mortal an de când organizaţia a început numărarea deceselor jurnaliştilor în 1997.
Potrivit institutului, Orientul Mijlociu şi Africa de Nord au fost cele mai mortale regiuni, cu 38 de decese în total.
Cel mai mortal an a fost 2012, cu 132 de jurnalişti ucişi, 39 dintre ei încercau să raporteze despre conflictul sirian, a declarat institutul din Viena.