Presa centrală îşi ia rămas bun de la făuritorul democraţiei spaniole
alte articole
Meritele recunoscute primului şef de guvern din istoria democraţiei spaniole, Adolfo Suárez, efectele acţiunilor sale şi ale măsurilor întreprinse pentru a conduce ţara pe calea tranziţiei către democraţie şi pentru a ieşi din dictatura franchistă ocupă luni toate primele pagini ale celor mai importante cotidiene spaniole, după ce duminică, familia a anunţat decesul acestuia într-un spital din Madrid, din cauza avansării unei boli degenerative.
Cotidianul El Pais scrie despre făuritorul democraţiei. Primul şef de guvern după dictatura franchistă primeşte recunoaşterea unanimă a societăţii spaniole pentru contribuţia sa istorică la tranziţie. Fostul premier suferea de o formă de Alzheimer şi se afla în spital de o săptămână, aminteşte cotidianul spaniol, odată cu precizarea că la Congresul Deputaţilor va fi instalată capela funerară a acestuia. Alături de omagiile aduse de politicieni spanioli, cotidianul citat consemnează din mesajele transmise de lideri europeni, care subliniază spiritul înţelegerii pe care l-a impus Suárez.
Cotidianul El Mundo transmite un adio mitului tranziţiei şi anunţă că Spania este în doliu, pentru a-şi lua rămas bun de la Adolfo Suárez. Omagiile aduse primului şef de guvern al democraţiei spaniole nu se opresc după moartea lui: familia l-a vegheat în spitalul unde a murit, iar capela funerară le va fi deschisă tuturor de la ora locală 12.00, în Congresul Deputaţilor, vreme de aproape 24 de ore.
A murit Adolfo Suárez, premierul care a inventat altă Spanie, consideră cotidianul ABC. Acesta remarcă faptul că regele Juan Carlos laudă generozitatea 'unui om de stat', la deznodământul aşteptat: fostul premier a murit în după-amiaza zilei de duminică, într-un spital din Madrid, după zece ani de boală, însoţit fiind de copii, nepoţi şi fraţi. Guvernul a decretat trei zile de doliu oficial pentru a-şi lua rămas bun de la fostul premier, mai arată cotidianul spaniol citat.
Cotidianul catalan La Vanguardia îşi ia de asemenea adio de la Suárez, pe care îl numeşte artizanul tranziţiei spaniole. 'Durerea mea este mare; recunoştinţa - permanentă', a spus Regele Juan Carlos, care şi-a luat rămas bun cu emoţie. Potrivit aceluiaşi cotidian spaniol, premierul Mariano Rajoy a scos în evidenţă capacitatea fostului premier de a căuta şi impune consensul politic. Din partea opoziţiei, secretarul general al socialiştilor, Alfredo Perez Rubalcaba, subliniază de asemenea 'unitatea' pe care a căutat-o Suárez, iar fostul premier socialist Felipe González
îşi exprimă respectul. În sfârşit, din Catalonia, şeful guvernului regional, Artur Mas, a mulţumit pentru restaurarea acestei instituţii locale (Generalitat, n.r.) şi laudă îndrăzneala fostului premier.
Pe un fundal format din drapelul Spaniei, cu stema acestuia şi în culorile roşu şi galben, care ocupă întreaga primă pagină a ediţiei tipărite de luni, cotidianul La Razon îi transmite mulţumiri fostului premier şi consemnează o serie de materiale de opinie scrise, în această ediţie, de către politicieni de o parte şi de alta a spectrului politic, jurnalişti sau comentatori.
La rândul său, cotidianul catalan El Periodico semnalează că Suárez a devenit deja un simbol. Moartea fostului premier strânge valuri de recunoaştere publică, după ce a ieşit din politică în 1991, pentru că se simţea singur, potrivit propriilor cuvinte. Fostul lider al formaţiunilor politice pe care le-a condus pe drumul de tranziţie către democraţie, acum dispărute sau înglobate în dreapta spaniolă, a suferit după moartea soţiei, însă în cele din urmă, nu a mai aflat de cea a fiicei sale, pentru că fusese deja diagnosticat cu Alzheimer, aminteşte publicaţia citată.