20 cele mai bune moduri prin care să întreţii o relaţie la distanţă

Multe persoane sunt convinse că o relaţie la distanţă nu poate să funcţioneze. Familia te-ar putea descuraja să faci asta şi unele prietene s-ar putea să te sfătuiască să nu o iei prea în serios, doar ca să fii sigură că nu suferi dacă eşti dezamăgită.
Cristina Rizea
06.07.2017

alte articole

relaţie (relaţie)
Cristina Rizea
06.07.2017

Nimeni nu spune că va fi uşor. Distanţa dintre voi limitează lucrurile pe care le puteţi face împreună. Situaţiile se pot complica şi s-ar putea să ai parte de episoade de tristeţe şi singurătate câteodată. Totuşi, distanţa dintre voi poate face lucrurile simple mult mai plăcute, cum ar fi să-l ţii pe celălalt de mână, să mâncaţi împreună la aceeaşi masă, să vă simţiţi atingerea unul altuia, să vă plimbaţi împreună, etc. Aceste mici dorinţe pot să însemne mult mai mult când vine vorba de o relaţie la distanţă.

O relaţie la distanţă poate fi dificilă, însă are şi surprizele ei specifice. Tot ceea ce scrie mai jos este valabil pentru femei cât şi pentru bărbaţi. Pentru a exemplifica mai uşor, voi scrie ca şi cum mă adresez unei femei. Mai jos sunt 20 de moduri prin care să întreţii o relaţie la distanţă:

1. Comunicaţi cu regularitate şi într-un mod creativ

Spuneţi-vă “bună dimineaţa” şi “noapte bună” în fiecare zi. Acest lucru chiar ar trebui să se întâmple. Apoi, încearcă să-l ţii la curent cu ceea ce se întâmplă în viaţa ta, chiar dacă lucrurile pe care le faci par de rutină. Pentru a merge un pas mai departe, trimiteţi-vă unul altuia poze, melodii şi clipuri video scurte din când în când. Făcând un astfel de efort, îl faci pe celălalt să se simtă iubit.

2. Faceţi lucruri împreună

Internetul ne poate uni chiar dacă suntem la distanţă. Aşa că printre opţiunile bune disponibile se numără: jucaţi împreună un joc online. Uitaţi-vă împreună la un documentar pe Youtube sau Vimeo. Dacă aveţi inclinaţii muzicale, creaţi un cântec împreună în timp ce unul din voi cântă la chitară. Puteţi să vă plimbaţi “împreună” pe afară, în timp ce vă apelaţi video. Puteţi merge împreună la cumpărături online şi să vă luaţi diferite cadouri. Ai nevoie doar de puţină creativitate şi spontaneitate.

3. Evită comunicarea excesivă

N-ar fi o decizie foarte înţeleaptă să fii prea lipicioasă sau poate chiar puţin posesivă. Nu-i nevoie să comunicaţi 8 ore pe zi pentru ca relaţia să funcţioneze. Multe cupluri cred că trebuie să compenseze pentru distanţa dintre ei făcând mai multe lucruri. Însă acest lucru nu este adevărat, ba chiar ar putea să înrăutăţească situaţia. Poate deveni obositor şi chiar agasant.

În aceste cazuri se aplică o altă regulă: mai puţin înseamnă mai mult. Este vorba despre gesturi frumoase şi subtile făcute la momentele potrivite.

4. Evită situaţiile “periculoase”

Dacă deja ştii că mersul în club sau ieşitul seara târziu cu prietenele îl va nemulţumi pe partenerul tău, atunci ar fi două variante disponibile: nu te duci deloc sau îi spui acestuia înainte pentru a te asigura că ştie. Nu fi neglijentă cu astfel de lucruri pentru că îl poţi face să se îngrijoreze degeaba sau să devină suspicios, iar de aici este un pas până la a supărare. Acest lucru se întâmplă pentru că-l pui într-o poziţie unde simte că nu poate face nimic să afle mai multe lucruri de la tine.

De asemenea, câteodată poate fi uşor să cazi în capcana în care, conştient sau nu, ajungi într-o situaţie dificilă prin faptul că îţi petreci timpul după muncă cu acel coleg de muncă frumuşel, sau ieşi în oraş cu cineva care la un moment dat a flirtat cu tine. Este important să-ţi dai seama de problemele care pot să apară de aici, înainte de a intra într-o astfel de situaţie. Ştiu că se spune să-ţi asculţi inima. În aceste situaţii, ascultă-ţi şi mintea.

5. Ia-o ca pe o oportunitate

Cineva spunea că pentru a locui împreună, mai întâi ar trebui să învăţaţi cum să locuiţi separat. Ia-o ca pe o experienţă din care amândoi aveţi ceva de învăţat. În loc să te gândeşti că această relaţie la distanţă vă îndepărtează, gândeşte-te că prin această experienţă veţi crea o legătură mai strânsă între voi.

6. Vizitaţi-vă din când în când

Vizitele reprezintă cireaşa de pe tort a unei relaţii la distanţă. După toată acea aşteptare şi dorinţă de a fi împreună, în sfârşit ajungeţi să vă cunoaşteţi pentru a împlini toate lucrurile mărunte despre care doar aţi vorbit până acum. Acestea sunt un lucru comun pentru majoritatea cuplurilor, însă reprezintă mult mai mult pentru persoanele aflate într-o relaţie la distanţă.

7. Puneţi toate aşteptările pe masă

Este foarte important să fiţi sincer unul cu celălalt în legătură cu aşteptările pe care le aveţi. Chiar ar fi indicat să spuneţi fiecare cum vede această relaţie, cu ce sunteţi şi cu ce nu sunteţi de acord, tocmai pentru a evita situaţia în are sunteţi luaţi prin surprindere de acţiunile celuilalt.

De exemplu, fiecare s-a dedicat exclusiv acestei relaţii la distanţă sau nu? Este în regulă dacă în acelaşi timp, unul din voi merge la întâlniri? Care-i nivelul de angajament pe care l-aţi luat unul faţă de celălalt? Este mult mai bine să fiţi deschişi când vine vorba de aceste lucruri.

8. Bucură-te de timpul petrecut singură cât şi de cel împreună cu prietenii şi familia

Lumea ta nu trebuie să se învârtă în jurul partenerului. Încă ai prieteni, familie şi te ai pe tine. Cât timp sunteţi la distanţă unul faţă de celălalt, petrece mai mult timp cu prietenii şi familia. Mergi la fitness mai des, găseşte-ţi un nou hobby sau mai mergi la câte un spectacol de calitate. Sunt multe lucruri pe care le poţi face şi care nu-l implică pe partenerul tău.

9. Faceţi lucruri similare

Recomandări de cărţi, diferite emisiuni, filme, muzică, ştiri, etc. pe care vi le trimiteţi unul altuia. Când citiţi, vizionaţi şi ascultaţi aceleaşi lucruri, veţi avea mai multe subiecte în comun despre care să vorbiţi. Acest lucru este foarte bun pentru că puteţi să creaţi experienţe împreună, deşi nu staţi împreună.

10. Fiţi sinceri unul cu celălalt

Fii deschisă când treci prin sentimente de frică, nesiguranţă, gelozie, apatie sau altele de genul acesta. Dacă încerci să ascunzi ceva faţă de partenerul tău, acel lucru te va acapara mai devreme sau mai târziu. Nu încerca să faci faţă situaţiei singură. Fiţi deschişi şi sinceri unul cu celălalt. Lasă-l să te ajute şi să-ţi ofere susţinerea de care ai nevoie. Este cel mai bine să abordezi problema cât încă se află într-o fază iniţială, decât să o scoţi la suprafaţă când deja este prea târziu.

11. Stabiliţi-vă un scop împreună

“Până la urmă, unde ne dorim să ajungem?”, “Cât timp vom sta la distanţă unul faţă de celălalt?”, “Cum vede fiecare viitorul împreună?”. Acestea sunt unele din întrebările la care ar trebui să răspundă fiecare dintre voi. Asta pentru că niciun cuplu nu poate rămâne la nesfârşit într-o relaţie la distanţă. Până la urmă, fiecare îşi doreşte să se stabilească într-o relaţie împreună.

Aşa că faceţi un plan în care să fiţi incluşi amândoi. Construiţi o linie temporală în care aşezaţi timpii petrecuţi împreună şi cât timp staţi despărţiţi, care să se încheie cu un scop final. Este important ca amândoi să mergeţi în aceeaşi direcţie şi având aceleaşi obiective în ceea ce vă priveşte. În acest mod, chiar dacă nu locuiţi împreună sau nici măcar nu vă aflaţi pe acelaşi fus orar, amândoi construiţi în aceeaşi direcţie, mergând către un viitor în care sunteţi incluşi amândoi.

12. Ţineţi-vă reciproc la curent în legătură cu prietenii şi familia

Pentru că nu vrei să circule bârfe care nu-şi au locul, iar partenerul tău ar dori să ştie dacă familia ta are un membru nou, sau dacă aţi trecut printr-o perioadă mai dificilă, etc.

13. Spuneţi-vă programul unul altuia

Poate fi util să ştii când celălalt este ocupat şi când este în timpul lui liber, astfel încât să trimiţi un sms sau să dai un telefon la momentul potrivit. Nu vrei să-ţi deranjezi partenerul când acesta este în mijlocul unui curs sau al unei întâlniri de afaceri. Este important să ştii evenimentele importante cât şi cele mărunte care au loc şi care vor avea loc în viaţa fiecăruia: examene, testări, călătorii sau întâlniri de afaceri, interviuri, etc. Acest lucru este cu atât mai important dacă vă aflaţi pe fusuri orare diferite.

14. Luaţi-vă o aplicaţie bună pentru mesaje

Acest lucru este foarte important pentru că mesajele text sunt cea mai frecventă şi comună metodă de comunicare pe care o aveţi. Sunt o mulţime de aplicaţii gratuite care permit comunicarea pe telefon dincolo de cuvinte şi emoticoane.

15. Ţineţi cont de ceea ce face celălalt pe reţelele de socializare

Aici mă refer la fotografiile pe care le pune fiecare pe Facebook şi Instagram, like-urile şi tag-urile pe care vi le daţi reciproc, lucrurile pe care le puneţi unul pe peretele celuilalt, ştii tu…gesturi prin care arăţi într-un mod subtil că-ţi pasă. Desigur, totul ar trebui făcut decent şi nu transformat într-o urmărire obsesivă a ceea ce face celălalt.

16. Oferă-i celuilalt un obiect personal pe care să-l păstreze

Nu ar trebui subestimată importanţa acestui gest. Fie că-i un mic pandantiv, un inel, un breloc, un CD cu muzică sau clipuri video, sau poate o sticluţă cu parfum. De obicei dăm o anumită semnificaţie lucrurilor mici pe care le avem, fie că facem asta conştient sau nu. Este un lucru pe care fiecare dintre noi îl face: asociem amintiri cu lucruri fizice, tocmai pentru a avea o legătură fizică cu acel gând sau amintire. Astfel se întâmplă ca ceva atât de simplu să însemne atât de mult pentru o persoană, în timp ce pentru altcineva s-ar putea să nu fie nimic de valoare în acel lucru.

17. Scrisorile

Trimiteţi-vă cărţi poştele sau scrisori frumoase scrise de mână. Acelaşi lucru este valabil şi pentru alte cadouri trimise din când în când. Flori pentru zile de naştere, aniversări şi Dragobete.

18. Rămâneţi pozitivi

O relaţie la distanţă este nevoie să fie hrănită în mod constant cu energie pozitivă pentru a rămâne în viaţă. Da, poate fi dureroasă aşteptarea şi câteodată te poţi simţi singură, dar trebuie să-şi reaminteşti că recompensele de la sfârşit te vor împlini pe măsură. O metodă bună de a rămâne pozitivă este de a fi majoritatea timpului recunoscătoare. Bucură-te că ai pe cineva potrivit pe care să iubeşti şi că el te iubeşte înapoi. Bucură-te pentru lucrurile mărunte cum ar fi textul scris de mână care a ajuns cu bine în căsuţa ta poştală, sau pentru faptul că sunteţi sănătoşi şi în siguranţă.

19. Apelaţi-vă video oricând aveţi ocazia

Pentru că a vă uita unul în ochii celuilalt şi a vă auzi vocea poate avea efectul de a calma lucrurile mai repede decât crezi.

20. Nume de alint

Doar pentru că este drăguţ şi menţine legătura drăgăstoasă dintre voi.

Printre surse: marcandangel.com, lifehack.org şi lifehacker.com

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor