Cum îi tratează oamenii inteligenţi pe oamenii pe care nu-i plac
alte articole
Într-o astfel de lume, nu ne-am trage pe sfoară unii pe ceilalţi, nu am fi cu adevărat supăraţi sau nu am căuta să facem rău intenţionat.
Totuşi, te uiţi în jur şi observi că lucrurile nu stau aşa. Unii oameni ne scot din sărite şi noi, la rândul nostru, avem acelaşi efect asupra altor persoane.
Obişnuim să-i considerăm egoişti şi haotici pe cei care nu ne plac. Aceştia pun mereu la îndoială motivele pentru care facem ceva, nu se prind când facem o glumă, dar se aşteaptă să râdem la toate glumele lor.
S-ar putea să te întrebi dacă ar fi posibil să n-ai nicio problemă cu o persoană care te contrazice mai mereu sau cu cineva cu care ai prefera să nu iei masa împreună. Sau poate te întrebi dacă ar fi o idee bună să înveţi să-ţi placă de fiecare persoană pe care o întâlneşti.
În final s-ar putea să nu fie posibil şi nici potrivit să-ţi construieşti o echipă compusă în întregime din oameni pe care nu i-ai invita vreodată la o ieşire în oraş. Tocmai de aceea oamenii inteligenţi reuşesc să transforme o situaţie în care se află alături de oameni pe care nu-i plac, într-una cât mai bună pentru toată lumea implicată. Iată cum fac asta:
1. Acceptă faptul că în general, nu le va plăcea de toată lumea
Câteodată picăm în plasa ideii că ne va plăcea de orice persoană cu care vom interacţiona, chiar şi atunci când este destul de evident că asta nu se va întâmpla. Faptul că vei întâlni oameni dificili care se vor opune modului tău de a gândi, este inevitabil. Oamenii inteligenţi ştiu asta şi-şi dau seama că neînţelegerile şi situaţiile conflictuale sunt un rezultat al diferenţei de valori.
Acea persoană de care nu-ţi place nu este cu adevărat o persoană rea. Diferenţa de valori dintre voi creează situaţia în care vă judecaţi unul pe celălalt. În momentul în care accepţi că nu toată lumea te va plăcea şi că nici ţie nu-ţi va plăcea de toată lumea, această realizare în sine va scoate emoţia negativă din ecuaţie. De fapt, în urma acestui ultim lucru, s-ar putea chiar să vă înţelegeţi mai bine, pentru că amândoi sunteţi de acord că aveţi puncte de vedere diferite.
2. Ei tolerează, nu ignoră sau resping, pe cei pe care nu-i plac
Da, s-ar putea să te deranjeze critica sa constantă, să strângi din dinţi când auzi glumele proaste sau vei da din cap în semn de dezacord, când vei observa că se tot învârte în jurul unei persoane de sex opus, fără să ştie ce să facă. Dar să ştii că se poate şi mai rău. Dacă simpatizezi prea mult o persoană, s-ar putea să apară probleme ce ţin de subiectivism în managementul echipei.
Plus că ai nevoie de oameni care au un punct de vedere diferit şi cărora nu le este teamă să-şi susţină ideile. S-ar putea să nu fie uşor, însă încearcă să vezi dacă este posibil să mergi înainte. De cele mai multe ori, persoanele care ne provoacă felul de a fi, ne şi oferă oportunităţi să descoperim unde mai avem de lucrat cu noi înşine. De asemenea, aminteşte-ţi că sunt persoane care te tolerează la rândul lor atunci când eşti nesuferit.
3. Îi tratează cu politeţe pe cei care îi displac
Indiferent de modul în care te simţi faţă de cineva anume, acea persoană va reacţiona în funcţie de atitudinea şi comportamentul pe care-l ai faţă de ea. De obicei, în oglindă. Dacă te comporţi nepoliticos, s-ar putea să lase deoparte bunele maniere şi să se comporte, la rândul său, la fel. Astfel, cel mai simplu este să rămâi corect, imparţial şi calm.
Elementul cheie în toate acestea este să fii perceput ca o persoană profesionistă şi pozitivă. Făcând acest lucru, nu va fi nevoie să întorci către acea persoană acel comportament care nu-ţi place şi nici nu vei fi tras în acel cerc vicios.
4. Îşi dau seama de aşteptările pe care le au
Este destul de des întâlnită situaţia în care oamenii au aşteptări nerealiste de la cei din jur. S-ar putea să ne aşteptăm ca ceilalţi să se comporte exact ca noi, sau să spună lucrurile pe care şi noi le-am spune într-o situaţie similară. Problema aici este că asta nu-i realist.
Fiecare dintre noi are o personalitate specifică, cu propriile convingeri şi idei despre lume. Acest lucru va determina în mare, modul în care vom reacţiona. Să te aştepţi ca ceilalţi să procedeze în acelaşi mod în care ai proceda şi tu, nu-ţi va aduce decât dezamăgire şi frustrare.
Dacă o persoană îţi creează aceeaşi stare din nou şi din nou de fiecare dată când te întâlneşti cu aceasta, atunci probabil că a sosit momentul să faci nişte schimbări în aşteptările pe care le ai faţă de ea. Astfel vei fi pregătit din punct de vedere mental şi nu vei mai fi luat prin surprindere de comportamentul lor. Oamenii inteligenţi fac asta tot timpul. Nu sunt mereu surprinşi de comportamentul unei persoane care nu le este prea simpatică.
5. Îşi îndreaptă atenţia către interior şi se uită mai întâi la ei
Indiferent de metodele pe care le încerci, vor exista persoane care reuşesc să-ţi apese pe butoane. Este important să înveţi cum să faci faţă frustrării când ai de-a face cu o persoană care te enervează. În loc să-ţi îndrepţi atenţia către acea persoană şi modul în care se comportă, gândeşte-te care ar fi motivul pentru care reacţionezi aşa la ceea ce face aceasta. Sunt momente, nu puţine, în care ceea ce nu ne place la ceilalţi, de fapt nu ne place la noi. Pe lângă acest lucru, nu ei au creat butonul pe care apasă, ci doar îl apasă.
Observă cu atenţie care sunt declanşatorii care-ţi complică modul în care te simţi. Făcând acest lucru, vei putea să anticipezi, să diminuezi şi chiar să-ţi schimbi reacţia. Aminteşte-ţi mereu: este mai simplu să-ţi schimbi percepţia, atitudinea şi comportamentul, decât să-i ceri celeilalte persoane să se schimbe.
6. Fac o pauză şi inspiră profund
Aceasta este o metodă simplă şi eficientă care vine în completarea punctului anterior. Când persoana care îţi dă o stare negativă face din nou aceleaşi lucruri care te deranjează, fie că iar a trecut de deadline, sau spune glume la care râde doar ea, inspiră profund şi fă un pas în spate, observă imaginea de ansamblu, în timp ce preiei controlul valului de adrenalină. Lasă partea intelectuală să preia controlul, sari peste judecată şi retrage-te într-o stare de calm, fără să reacţionezi exagerat.
7. Sunt asertivi
Dacă anumite persoane se comportă în mod constant într-un mod necorespunzător, atunci spune-le într-un mod calm că stilul în care comunică ţi se pare problematic. Evită să foloseşti un limbaj acuzator şi foloseşte construcţii precum „Atunci când...simt…
De exemplu: „Atunci când mă întrerupi în timpul întâlnirilor, simt că nu pui preţ pe ideile cu care contribui”. Apoi lasă persoana să răspundă. S-ar putea să observi că aceasta nu şi-a dat seama că nu ai terminat de vorbit şi de fapt era entuziasmată să-şi spună propriile idei, astfel încât a intrat imediat în conversaţie.
8. Iau distanţă, dacă este nevoie
Dacă nimic nu funcţionează, oamenii inteligenţi iau distanţă faţă de persoanele supărătoare. Cere-ţi scuze într-un mod elegant şi mergi pe drumul tău. Dacă eşti la muncă, mergi în alt birou/cameră sau mergi la celălalt capăt al mesei de conferinţe. Luând această distanţă, punând lucrurile în perspectivă şi cu puţină empatie, vei putea să revii şi să interacţionezi atât cu acele persoane care-ţi plac, cât şi cu cele care-ţi plac mai puţin, fără să fii perturbat.
Desigur, totul ni s-ar părea mai uşor dacă am putea face posibil ca persoanele care ne displac să plece, însă ştim foarte bine că nu aşa funcţionează viaţa.
Printre surse: marcandangel.com, lifehack.org şi lifehacker.com