9 sfaturi utile pentru a face faţă persoanelor negative

Ai prieteni sau colegi de lucru care au o gândire negativă? Dacă da, probabil că poţi să spui că nu sunt cele mai plăcute persoane în preajma cărora să-ţi petreci timpul.
pe gânduri (pe gânduri)
Vlad Negrilă
29.06.2017

Persoanele negative te pot trage în jos în orice conversaţie pe care o ai cu acestea. Indiferent ce spui, au un mod specific de a întoarce cuvintele şi a pune ceea ce spui într-un anumit context, astfel încât lucrurile să ia o direcţie negativă. Unii oameni pot fi atât de negativi, încât pur şi simplu te simţi stors de energie doar cât stai în preajma lor.

Treci prin cele 9 puncte de mai jos şi vei observa că în momentul în care ai de-a face cu oameni negativi, în loc să fii afectat de atitudinea lor, vei putea să le faci faţă în mod conştient:

1. Asumă-ţi responsabilitatea pentru modul în care reacţionezi

Fie că o persoană este sau nu negativă, până la urmă depinde de tine cum reacţionezi şi cum o percepi pe aceasta. Când îţi dai seama de acest lucru, de fapt realizezi că eşti stăpân pe starea în care te afli. Asumă-ţi responsabilitatea pentru percepţia pe care o ai şi modul în care reacţionezi. Astfel, formează-ţi un obicei să interpretezi într-un mod pozitiv ceea ce se întâmplă şi să observi caracteristicile pozitive ale celeilalte persoane. La început poate că va fi puţin mai dificil, mai ales dacă nu prea eşti obişnuit să faci asta, dar odată ce ai cultivat acest comportament, o vei face în mod natural.

2. Abordează subiecte uşor de discutat

Unii oameni intră într-o stare de negativitate când au de-a face cu anumite subiecte de discuţie. De exemplu, cunosc pe cineva care intră aproape instant într-o stare negativă în momentul în care vorbim despre trecut. Dacă am intrat în acest subiect, indiferent de ceea ce spun sau nu, discuţia va merge de la sine din situaţie negativă în situaţie negativă.

Atunci când avem de-a face cu o persoană negativă, una dintre primele opţiuni pe care le avem ar fi să încercăm să le îndreptăm atenţia către ceva pe care ei îl consideră pozitiv sau măcar neutru. Însă, dacă persoana este blocată în acea negativitate, starea de tristeţe ar putea fi prea adânc înrădăcinată pentru a putea fi abordată într-o singură conversaţie, sau pentru a-i ajuta să-i dea de capăt.

Astfel, mută subiectul într-o arie mai uşoară cum ar fi un film, ceva ce s-a întâmplat de-a lungul zilei, lucruri interesante pe care le-au făcut prieteni comuni, ştii tu…subiecte uşoare pe care cealaltă persoană le percepe ca fiind pozitive.

3. Evită să te cerţi

Aceasta este una dintre cele mai importante lecţii pe care le-am învăţat până acum: nu te certa cu o persoană negativistă. O astfel de persoană cel mai probabil are o viziune îngustă şi nu va schimba acest lucru doar pentru că îi spui diferite lucruri. Indiferent ce spui, va găsi o mulţime de motive pentru a-şi susţine punctul de vedere. Discuţia va intra într-un vârtej al negativităţii şi te va trage şi pe tine în el. Dacă oferi puncte de vedere constructive şi totuşi observi că persoana nu dă vreun semn că ar da înapoi, atunci a sosit momentul să nu mai continui.

4. Ignoră comentariile negative

O modalitate prin care să ajuţi o persoană care gândeşte negativ, este să ignori comentariile negative pe care le face. Dacă intră într-o spirală negativă, ia-o uşor răspunzând cu un simplu “Înţeleg”, “OK”, sau “Am înţeles”.

Pe de altă parte, în momentul în care persoana spune ceva pozitiv, răspunde-i zâmbind şi cu entuziasm. Fă asta din ce în ce mai des şi în curând persoana respectivă va observa şi simţi că de pe urma unei atitudini pozitive are mai multe de câştigat.

5. Gândeşte lucrurile din punctul lor de vedere

Ţi s-a întâmplat vreodată să te enervezi dintr-un motiv anume şi apoi cineva să-ţi spună să te relaxezi, chiar în acel moment? Cum te-ai simţit? Ai reuşit să te relaxezi aşa cum ţi-a sugerat acea persoană sau acest lucru te-a tensionat şi mai mult?

Din câte am observat până acum, persoanele negative sau care sunt supărate dintr-un motiv anume, simt că au mult mai multe de câştigat când au de-a face cu o persoană empatică ce le înţelege punctul de vedere. Ajutându-i să facă faţă situaţiilor emoţionale intense, vor lăsa loc în mintea lor pentru ca soluţiile să-şi poată face apariţia.

6. Încearcă să-ţi petreci timpul în 3 sau mai mulţi

Să mai fie cineva prezent în conversaţie, poate funcţiona de minune. Când eşti doar tu cu persoana, toată negativitatea va fi îndreptată către tine. Fiind şi altcineva prezent în conversaţie, nu va trebui să duci tu tot greul şi îţi va fi mai uşor să te concentrezi pe a ajuta persoana negativă şi a fi empatic cu aceasta.

7. Oferă-le o mână de ajutor

Câteodată unii oameni se plâng pentru că de fapt, vor să fie ajutaţi. S-ar putea să nu facă asta în mod conştient, aşa că ceea ce spun ar putea fi perceput ca un lucru de care aceştia se plâng şi nu faptul că cer ajutor. Încearcă să-i ajuţi. Poate face minuni un simplu şi sincer „Eşti în regulă?” sau „Te pot ajuta cu ceva?”.

8. Laudă persoana pentru calităţile sale

Oamenii negativi nu se poartă aşa doar cu ceilalţi, ci şi cu ei înşişi. Dacă în scurt timp ai început să te simţi într-un mod negativ în preajma lor, imaginează-ţi cum ar fi dacă ai fi în pielea lor, simţindu-te negativ tot timpul?

Aşa că, dacă stai puţin şi te gândeşti: care sunt acele lucruri pe care acea persoană le face bine? Ce-ţi place la acea persoană? Astfel vei începe să observi şi calităţile ei şi te invit să o lauzi când le pune în aplicare. Iniţial aceasta va fi surprinsă şi poate că va respinge acest compliment, dar undeva înăuntru, aceasta se va simţi într-un mod pozitiv. Aceasta este printre primele seminţe ale pozitivităţii pe care le plantezi în inima ei şi care vor înflori pe termen lung.

9. Redu timpul pe care-l petreci cu ei sau chiar evită-i

Dacă nimic altceva nu funcţionează, atunci redu timpul pe care-l petreci cu ei sau pur şi simplu evită-i. Dacă-i vorba de un prieten bun, adu-i la cunoştinţă gravitatea situaţiei şi rezolvaţi ceea ce ar putea fi rezolvat. Nu-i deloc sănătos să-ţi petreci prea mult timp în preajma oamenilor care te storc de energie. Timpul este preţios, aşa că alege să-l petreci în preajma oamenilor asupra cărora poţi să ai un efect pozitiv.

Printre surse: marcandangel.com, lifehack.org şi lifehacker.com

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor