10 semne că eşti într-o relaţie sănătoasă

Să fii într-o relaţie poate fi o adevărată provocare. Sunt multe lucruri care pot să nu funcţioneze cum ar trebui şi dacă ai nevoie de exemple, te poţi uita pe coperta oricărei reviste de scandal.
cuplu (cuplu)
Vlad Negrilă
18.06.2017

Totuşi, în toate relaţiile ai parte de suişuri şi coborâşuri. Cum îţi dai seama că eşti într-o relaţie sănătoasă? Urmăreşte punctele de mai jos:

1. Puteţi să lăsaţi trecutul deoparte

Eşecul şi greşelile sunt doar căi către reuşită. Nu lăsaţi problemele din trecut să dicteze mersul relaţiei din prezent. Cât timp putem folosi aceste momente să creştem şi să învăţăm, relaţiile din care facem parte pot deveni mai puternice.

2. Vă acceptaţi unul pe celălalt exact aşa cum sunteţi

Oamenii în relaţii sănătoase se acceptă unul pe celălalt cu tot cu defecte. Asta nu înseamnă că ar trebui să-ţi încurajezi partenerul să accepte mediocritatea. Înseamnă, totuşi, că ar trebui să accepţi ceea ce partenerul alege să devină. Fiecare dintre noi are scăpările sale, dar probabil că acelea sunt de fapt uşi pe unde intră lecţiile vieţii.

3. Vă acordaţi spaţiu personal unul altuia

Cuplurile sănătoase petrec în mod natural timp împreună, dar recunosc, de asemenea, importanţa de a face lucruri separat. Spaţiul personal este important în orice relaţie. Cu toţii avem nevoie de timp să explorăm, să reflectăm şi să ne exprimăm ca indivizi.

4. Vă susţineţi unul pe celălalt în perioade dificile

Viaţa te va pune în situaţii dificile din când în când. Este inevitabil. Un semn al unei relaţii sănătoase este modul în care vă susţineţi unul pe celălalt atunci când vin greutăţile. Să nu vă fie teamă să suferiţi împreună, să treceţi prin durere şi tristeţe. Evenimentele tragice parcă ne iau suflul şi parcă simţim că ne aflăm într-o strânsoare. Dar faptul că încă mai suntem aici, privind şi mergând înainte, înseamnă că am avut o rată de succes de 100% în depăşirea evenimentelor dificile.

5. Aveţi încredere unul în celălalt

Relaţiile de calitate se construiesc pe o fundaţie de încredere. Dacă te gândeşti la o relaţie nereuşită prin care ai trecut tu sau un prieten de-al tău, există şanse destul de mari să fi fost probleme de încredere. Să ai încredere în partener este un lucru esenţial, iar acest lucru cere timp pentru a avea o fundaţie solidă.

6. Puteţi vorbi despre orice

Cuplurile fericite îşi pot spune orice. Să spui ceea ce gândeşti poate fi dificil câteodată, însă partenerii unei relaţii sănătoase nu au aceste reţineri, chiar dacă adevărul poate durea.

7. Nu vă grăbiţi să faceţi paşi importanţi

Cuplurile care sunt în relaţii sănătoase îşi dau seama că merită să aştepte şi să lase lucrurile importante să vină de la sine. Tocmai de aceea nu se grăbesc să facă paşii importanţi în viaţă. Se bucură de fiecare moment în care îşi construiesc viaţa pe care şi-o doresc, luându-şi timpul de care au nevoie pentru a sărbători evenimentele importante.

8. Vă încurajaţi unul pe celălalt să deveniţi mai buni

Relaţiile sănătoase se bazează de asemenea pe motivare reciprocă şi încurajare. Partenerul ar trebui să te încurajeze să fii cea mai bună variantă a ta, să faci faţă provocărilor dificile şi să laşi lumea mai bună decât ai găsit-o. Cei care sunt implicaţi în relaţii nesănătoase, sunt prinşi în mediocritate.

9. Apreciaţi lucrurile mărunte

Cele mai frumoase momente pe care ni le oferă viaţa, ne prind de cele mai multe ori cu garda jos şi ne iau prin surprindere. Cuplurile sănătoase recunosc acest lucru şi apreciază aceste momente atunci când apar. Îşi dau seama că aceste momente mărunte şi aparent nesemnificative, sunt cele care fac viaţa frumoasă.

10. Relaţia voastră a devenit mai puternică cu trecerea timpului

Cred că cel mai important semn că o relaţie este sustenabilă pe termen lung, este că se construieşte încet, treptat, prinzând rădăcini din ce în ce mai adânci în fiecare an. Unul din elementele cheie aici este jucat de faptul că oamenii în relaţii sănătoase îşi spun (şi chiar simt) următoarele lucruri: te iubesc, îţi mulţumesc şi îmi pare rău.

Printre surse: marcandangel.com, lifehack.org şi lifehacker.com

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor