20 de lucruri de care să ţii cont dacă iubeşti o persoană cu ADD

Acest lucru este deja un fapt. Este dificil să iubeşti o persoană cu deficit de atenţie (ADD). Aproape tot timpul nu ştii ce să spui. Este ca şi cum ai merge pe un teren minat. Mergi tiptil pentru că nu ştii care-i cuvântul care va declanşa o explozie emoţională, lucru pe care încerci să-l eviţi.
cuplu în natură (cuplu în natură)
Cristina Rizea
25.05.2017

Oamenii care au ADD/ADHD sunt în suferinţă. Viaţa lor este mai dificilă decât a unei persoane obinuite, totul fiind intens şi amplificat. Minţile lor sunt mereu în priză în timp ce creează, proiectează, analizează, nu iau nicio pauză. Imaginează-ţi cum ar fi dacă ai avea o învârtitoare în minte care nu se opreşte niciodată?

ADD determină mai multe comportamente care pot fi dăunătoare unei relaţii. Aceasta este o afecţiune misterioasă a stărilor opuse şi extreme. De exemplu, când vine vorba de concentrare, oamenii care au ADD nu-şi pot concentra atenţia pe un singur lucru atunci când îşi exteriorizează emoţiile, sau când sunt distraşi de diferite gânduri. Totuşi, când sunt interesaţi de un subiect anume, intră atât de mult în el, încât este dificil să-i mai scoţi de acolo. Este o provocare să înceapă un proiect, iar să se oprească poate fi o provocare şi mai mare.

Iubirea este necondiţionată şi ADD te pune în situaţii care îţi testează sentimentele până la limite. Fie că este vorba de copilul tău, iubit, iubită, partener sau viitor partener, ADD va testa fiecare tip de legătură. Printre cele mai bune metode de a armoniza vieţile voastre, este să înveţi să gândeşti diferit de a face faţă haosului emoţional pe care ADD îl aduce în viaţa de zi cu zi.

Când înţelegi cum se simte o persoană cu ADD, acest lucru te va ajuta să ai mai multă răbdare, să fii mai tolerant şi să ai compasiune faţă de ea. Relaţia va deveni mai plăcută şi mai liniştită. Uite ce se întâmplă în mintea persoanelor care au ADD/ADHD:

1. Fac mai multe lucruri în acelaşi timp

Pentru că mintea lor este într-o activitate continuă, imediat ce termină ceva de făcut, sunt pregătiţi să treacă la următorul lucru, fără să încheie în mod corespunzător ceea ce făceau anterior. Cu cât fac mai multe lucruri în acelaşi timp, cu atât mai bine.

2. Le este dificil să facă doar un singur lucru

În loc să-şi menţină atenţia pe ceea ce se întâmplă, oamenii cu ADD se uită la culorile tabloului care se află în faţa lor. Ca şi cum ar merge printr-un labirint, încep să se mişte într-o direcţie, în timp ce schimbă în mod constant drumul încercând să găsească ieşirea.

3. Nu se pot concentra când sunt în anumite stări emoţionale

Dacă se află într-o situaţie care poate prezenta un motiv de îngrijorare sau dacă sunt supăraţi, persoanele cu ADD nu se pot gândi la nimic altceva. Acest lucru face ca starea de concentrare necesară pentru a munci, pentru a purta o conversaţie sau pentru a interacţiona în diferite situaţii sociale, să fie aproape imposibilă.

4. Se concentrează prea intens

Cea mai bună metaforă care să surprindă acest aspect este cea a unui scafandru. Când se deschid porţile minţii unei persoane care are ADD, aceasta se scufundă precum un scafandru în oceanul fără fund.

5. Au o minte activă

O minte cu ADD nu se opreşte. Nu există un buton pe care să apeşi şi să pui stop, nici frână cu care să o opreşti. Este o povară căreia cineva trebuie să înveţe să-i facă faţă.

6. Ascultă dar nu absorb informaţia pe care o primesc

O persoană cu ADD se va uita la tine, aude ceea ce spui, vede că ţi se mişcă gura în timp ce vorbeşti, însă după primele 5 cuvinte, mintea lor pleacă într-o călătorie. Încă pot să te audă că vorbeşti, însă gândurile lor sunt undeva în spaţiu. Se gândesc la modul în care se mişcă buzele tale sau cum îţi stă părul.

7. Intră uşor într-o stare de anxietate

Gândind lucrurile foarte profund, sunt sensibili la orice se întâmplă în jurul lor. Dacă sunt într-un restaurant gălăgios, se pot simţi ca şi cum ar sta în primul rând la un concert rock. Un titlu cu o veste tristă le poate declanşa o stare ca şi cum lumea o să se sfârşească în orice clipă.

8. Nu se simt confortabil în situaţii sociale

Nu se simt confortabil ştiind că sunt diferiţi şi li se întâmplă asta mai ales în mediile sociale în care se află. Le este teamă că vor spune ceva stupid sau că vor reacţiona într-un mod necorespunzător. Se simt în siguranţă stând ceva mai retraşi.

9. Când sunt pe val, le este dificil să se oprească din ceea ce fac

Când au ajuns în starea ideală, pot să stea acolo ore întregi. Chiar dacă au anumite nevoi ce trebuie îndeplinite, dacă aceştia se bucură de privelişte, nu vor face nimic decât dacă ajung la limita limitelor.

10. Nu-şi pot gestiona emoţiile

Pentru o persoană care are ADD, emoţiile zboară în toate direcţiile, sunt foarte intense câteodată şi nu pot fi controlate. Le este dificil să proceseze cu succes gândurile şi emoţiile prin care trec. Tocmai de aceea, au nevoie de ceva mai mult timp să-şi pună rotiţele în mişcare şi să intre în modul normal de funcţionare.

11. Au o gândire de tipul out-of-the-box

O altă caracteristică interesantă a persoanelor cu ADD. Pentru că au o gândire diferită, minţile lor abstracte observă soluţii la probleme, acolo unde mintea structurată nu vede.

12. Trec prin aşa-numitele izbucniri verbale

Reuşesc cu greu să-şi gestioneze emoţiile intense. Pentru că spun orice gândesc într-un mod impulsiv, li se întâmplă destul de des să spună lucruri pe care apoi le regretă. Este aproape imposibil pentru ei să-şi aleagă cuvintele înainte de a le spune.

13. Sunt dezorganizaţi

„Teancul” este metoda lor preferată de a ordona lucrurile. Odată ce au terminat de făcut un lucru, toate foile relevante pentru acea sarcină sunt puse sub formă de teanc şi rămân acolo, până când acesta devine prea mare. În acel moment, o persoană cu ADD devine copleşită, frustrată şi apoi începe să facă curat.

Este dificil pentru o persoană cu ADD să ţină lucrurile în ordine, pentru că minţile lor nu au un mod structurat de a funcţiona.

14. Sunt foarte intuitivi

Pentru persoanele cu ADD, lumea de la suprafaţă este un înveliş exterior invizibil prin care pot să treacă. Reuşesc să vadă dincolo de el. Acesta este unul dintre aspectele cele mai plăcute la o persoană cu ADD. Geniile creative au această caracteristică, împreună cu investitori, artişti, muzicieni şi scriitori.

15. Sunt nerăbdători şi într-o continuă mişcare/agitaţie

Se supără uşor, vor ca lucrurile să se întâmple imediat, se joacă în mod constant cu telefonul, cu părul sau dau din picioare. O persoană cu ADD are nevoie să se mişte în continuu. Aceste lucruri sunt momentele în care se relaxează.

16. Sunt sensibili din punct de vedere fizic

Pot simţi că un creion este greu, unele ţesături pe care cei mai mulţi oameni nu le simt le pot provoca mâncărimi, saltele au gâlme şi mâncarea are texturi pe care nu ţi le poţi imagina. Precum povestea cu prinţesa care poate simţi bobul de fasole, chiar dacă peste acesta au fost aşezate 10 saltele şi 10 pături.

17. Nu pot ţine minte lucruri simple

O altă caracteristică interesantă a persoanelor cu ADD este memoria. Nu pot ţine minte să-şi ridice hainele de la curăţătorie, să cumpere pâine de la magazin sau când au fixat anumite întâlniri. Pe de altă parte, ţin minte fiecare comentariu, citat sau număr de telefon pe care l-au auzit de-a lungul zilei.

Indiferent câte bileţele sau memento-uri îşi pun, minţile lor distrase sunt mai mereu în altă parte. Lucrurile vizibile sunt mai uşor de ţinut minte şi tocmai de aceea vei vedea 20 de ferestre deschise pe computerul lor.

18. Evită sarcinile obligatorii

Să ia decizii sau să termine ceva la timp poate fi o bătaie de cap. Nu pentru că sunt leneşi sau iresponsabili, ci pentru că minţile lor sunt pline de opţiuni şi posibilităţi. Să aleagă ceva este dificil. Este mai simplu să evite să ia decizii, pentru că în general obişnuiesc să gândească foarte mult.

19. Au nevoie de spaţiu ca să gândească

Când vorbesc la telefon sau când au o conversaţie, persoanele cu ADD gândesc mai bine dacă sunt în mişcare. Mişcarea îi calmează şi le creează o ordine în gânduri.

20. Sunt pasionaţi de tot ceea ce fac

Emoţiile, gândurile, cuvintele şi simţul tactil al unei persoane cu ADD sunt intense. Totul este amplificat. Când acest lucru este canalizat în mod corespunzător, este un lucru foarte bun. Când o persoană cu ADD face ceva, se implică cu totul, trup şi suflet. Face tot ce poate mai bine.

În concluzie, o persoană cu ADD/ADHD întâmpină dificultăţi în a-şi controla impulsurile. De asemenea, au alte calităţi interesante care îi transformă în persoane plăcute în momentul în care înţelegi modul în care gândesc şi simt. Compasiunea, empatia şi răbdarea te vor ajuta să treci prin momentele dificile.

Da, este dificil să iubeşti o persoană cu ADD/ADHD, însă în momentul în care înţelegi dificultatea cu care te confrunţi, inima ţi se va deschide. Iubirea şi compasiunea va lua locul furiei şi o vei vedea cu alţi ochi.

Printre surse: marcandangel.com, lifehack.org şi lifehacker.com

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor