7 lucruri pe care nu vrei să le înveţi prea târziu în viaţă

Nu ar trebui să avem prea multe regrete în viaţă. Totuşi, există situaţii în care ne dăm seama că dacă am fi ştiut anumite lucruri mai devreme, ne-ar fi fost de un real folos în anii de tinereţe.
Vlad Negrilă
31.05.2017

alte articole

În natură (În natură)
Vlad Negrilă
31.05.2017

Poate că ajungem să înţelegem acest lucru pe parcurs ce creştem şi ne dezvoltăm, însă câteodată putem trece prin viaţă fără să ne dăm seama ce se întâmplă până când nu ne aflăm într-o situaţie de criză şi ne întrebăm dacă am preţuit cu adevărat experienţele prin care am trecut.

Câteodată avem momente în care spunem: “Dacă aş fi ştiut asta când eram tânăr…”. E vorba de senzaţia pe care o ai când te gândeşti cum ar fi dacă varianta ta mai tânără ar fi avut o perspectivă mai largă sau ar fi fost mai conştientă. Probabil ai fi fost mai pregătit în faţa unor stări emoţionale sau situaţii.

Mai jos găseşti 7 lecţii de viaţă importante care-ţi vor schimba perspectiva şi gândirea, şi te vor ajuta să ai o experienţă mai bogată în drumul tău prin viaţă.

1. Opreşte-te din a mai presupune ce gândesc ceilalţi

S-ar putea să greşim de cele mai multe ori când presupunem ceea ce gândesc ceilalţi, că ne judecă pentru ceva anume sau gândesc negativ despre o opinie de-a noastră. Cel mai important lucru este să înţelegem că lumea nu se învârte în jurul nostru. Oamenii din jur au propriile probleme şi griji, şi probabil că nu ne acordă atâta importanţă cât credem noi.

Aşa că nu are niciun sens să te mai gândeşti la asta sau, mai rău, să presupui ceea ce gândesc ceilalţi. Probabil că nu ţi-ar plăcea ca alte persoane să-şi imagineze ce gândeşti, aşa că de ce ai face acest lucru când vine vorba de alţi oameni?

2. Înfruntă-ţi temerile

Fiecare dintre noi ne temem de anumite lucruri, unele dintre ele justificate, altele nejustificate. Pentru a reuşi să te dezvolţi şi să ai o experienţă de viaţă cât mai bogată, înfruntă-ţi temerile mai des. Multe frici sunt create de mintea noastră şi nu se bazează pe ceva real.

Când începi să-ţi dai seama de acest lucru, îţi va fi mai uşor să faci lucruri care ţi se par intimidante sau care te sperie la prima vedere. Sentimentul pe care-l vei avea după ce ţi-ai înfruntat temerile te va ajuta să înţelegi că acestea nu sunt de fapt niciodată precum gândeşti că vor fi, ba chiar faci faţă situaţiilor şi înveţi foarte multe.

3. Fii prezent, aici şi acum

Ne petrecem atât de mult timp retrăind în trecut sau planificând viitorul, că uităm să surprindem momentul prezent. Fericirea nu poate exista decât în momentul prezent. Trecutul s-a încheiat şi viitorul încă nu a sosit, prezentul fiind singura clipă reală pe care o trăim.

Avem obiceiul de a goni cu 1000 de gânduri pe secundă, ceea ce înseamnă că rareori avem ocazia să surprindem momentul prezent. Opreşte-te, uită-te în jur şi observă ce se întâmplă, fii conştient de locul unde eşti în acest moment. Simte modul în care respiri. Odată ce faci asta, mintea ţi se va deschide şi vei începe să apreciezi ceea ce ai acum în viaţă, fără a mai simţi că timpul ţi se scurge printre degete.

4. Fii atent la regulile care-ţi dictează ce trebuie şi ce nu trebuie să faci

Să fii respectuos şi să ai bun simţ este şi va fi mereu la modă. Nu la aceste reguli mă refer. Ci la cele care încearcă să te treacă printr-o matriţă predefinită şi să-ţi modeleze viaţa după un tipar fix. Aici găsim aşteptările pe care le are familia şi societatea de la noi, care ne împing să facem anumite lucruri: ar trebui să fac facultatea X şi nu Y, n-ar trebui să merg pe ceea ce mă pasionează pentru că va fi greu să fac bani din asta, faţă de job-ul acesta sigur etc.

Problema este că dacă nu eşti sigur de direcţia pe care să mergi, stai puţin şi cântăreşte mai bine lucrurile. Observă dacă prin decizia pe care urmează să o iei nu cumva încerci să te conformezi unor aşteptări pe care alte persoane le au de la tine. Este bine să asculţi şi ce spun cei din jur, pentru că îţi pot oferi o perspectivă la care nu te-ai gândit până acum, însă decizia finală ar trebui să-ţi aparţină.

5. Să nu faci din ţânţar armăsar

Avem tendinţa să exagerăm lucrurile. Este vorba doar de perspectiva din care gândim. De câte ori nu ţi s-a întâmplat să dai foarte mare importanţă unui anumit eveniment, dar după o zi, săptămână sau lună, nici să nu te mai gândeşti la ceea ce s-a întâmplat? Asta pentru că din anumite motive, avem tendinţa să amplificăm grijile şi problemele care de fapt nu constituie obstacole în ceea ce avem de făcut.

Data viitoare când te surprinzi că faci acest lucru, ia-ţi câteva momente şi gândeşte-te: acum voi fi sincer şi mă voi mai gândi la aceste lucruri peste o zi, o săptămână sau poate chiar un an? De cele mai multe ori, ne vom da un răspuns negativ, aşa că cel mai bine este să eliminăm aceste temeri care nu ne sunt de fapt necesare.

6. Paşii mărunţi şi raţionali te ajută pe termen lung

Când suntem mai tineri, avem tendinţa să ţintim cât mai sus şi să ne dorim rezultate rapide. Când ne setăm obiectivele, putem să renunţăm cu uşurinţă atunci când nu obţinem imediat rezultatele pe care le dorim. Lumea modernă ne dictează în mod constant că ar trebui să obţinem orice cât ai bate din palme, ceea ce ne-a făcut să credem că acelaşi lucru este valabil şi pentru obiectivele, ambiţiile şi lucrurile la care visăm.

Un plan bun este cel alcătuit din paşi mărunţi care te conduc către schimbări importante.

7. Apreciază lucrurile pe care le ai

Una dintre cele mai importante lecţii de viaţă este să apreciem ce avem. Cu cât înaintăm în vârstă, cu atât apreciem lucrurile din viaţa noastră, inclusiv oamenii, experienţele, lecţiile pe care le-am învăţat şi chiar lucrurile pe care le deţinem. Cu cât înveţi mai devreme acest obicei, cu atât mai bine, pentru că recunoştinţa este una dintre cheile care ne ajută să fim fericiţi.

Cu cât integrezi mai repede acest obicei în viaţa ta, cu atât vei putea să trăieşti şi să te bucuri de momentul prezent, recunoscător pentru lucrurile care-ţi fac viaţa frumoasă, oricât de mărunte ar fi acestea.

Fie că este vorba de duşul pe care-l faci în fiecare dimineaţă, natura care te înconjoară, animalul de casă, persoana cu care poţi să vorbeşti despre orice, mâncarea pe care o ai în frigider, apreciază toate aceste lucruri şi dă-ţi seama de abundenţa pe care o ai acum în viaţa ta. Această gândire se va extinde în tot ceea ce faci şi te va ajuta să-ţi formezi gândirea, astfel încât să duci o viaţă sănătoasă şi echilibrată. Peste câţiva ani, îţi vei mulţumi că ai făcut acest lucru.

Printre surse: marcandangel.com, lifehack.org şi lifehacker.com

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor