9 hobby-uri care-ţi vor spori nivelul de inteligenţă

Există o percepţie generală că nu poţi să faci prea mult ca să-ţi sporeşti nivelul de inteligenţă. S-a transformat aproape într-o convingere universală, că la naştere se stabileşte definitiv dacă eşti sau nu inteligent, şi că nu poţi să faci nimic în această privinţă.
violonist
violonist (violonist)

Dar acestea nu sunt decât nişte concepţii greşite. În timp unii oameni au anumite condiţii speciale care-i împiedică să-şi sporească nivelul de inteligenţă, pentru cei mai mulţi dintre noi, există multe lucruri care ne pot face mai inteligenţi.

Hobby-urile fac parte din viaţa fiecăruia dintre noi şi odată ce ne apucăm de unul, ne dăm seama că-l practicăm în mod regulat, acordându-i toată atenţia noastră. Hobby-urile sunt distractive, revigorante şi pot avea un impact semnificativ asupra nivelului nostru de inteligenţă.

Mai jos sunt 10 hobby-uri ce te vor ajuta să-ţi sporeşti nivelul de inteligenţă, împreună cu studiile ştiinţifice care susţin acest lucru.

1. Călătoreşte

Să călătoreşti nu este doar o modalitate de a ieşi din plictiseală, este mult mai mult. Te poate ajuta să-ţi sporeşti nivelul de inteligenţă. Faptul că-ţi lucrezi mintea şi corpul în mod natural când vine vorba de călătorie, vei observa că te îndepărtezi destul de mult de stresul zilnic. Astfel, vei putea să te concentrezi mai uşor pe ceea ce faci, să observi detaliile din jur şi să dobândeşti noi înţelegeri pe diferite subiecte.

Fiecare nouă destinaţie pe care o vizitezi îţi oferă lucruri noi de învăţat. Întâlneşti o varietate de oameni, mâncăruri, culturi, stiluri de viaţă şi societăţi în timp ce călătoreşti, ceea ce te ajută să intri în contact cu idei la care nu te-ai fi gândit în mod normal.

2. Învaţă o limbă străină

Să înveţi o limbă nouă s-ar putea să nu fie prea uşor, dar în mod sigur are multe avantaje, sporirea inteligenţei fiind unul dintre ele.

Procesul prin care înveţi o limbă nouă, implică mai multe elemente precum analiza structurilor gramaticale şi învăţarea de noi cuvinte, ceea ce te ajută să ai o minte mai sănătoasă.

S-a dovedit de asemenea în urma mai multor experimente, că oamenii cu un nivel ridicat de inteligenţă lingvistică se descurcă foarte bine când vine vorba de planificare, luarea de decizii şi rezolvarea de probleme.

3. Învaţă să cânţi la un instrument muzical

Muzica îţi stimulează creierul şi acest lucru a fost dovedit în repetate rânduri. Muzica are puterea de a ne crea stări emoţionale complexe şi putem experimenta diferite stări mentale. Unii cercetători au arătat faptul că atât ascultatul muzicii cât şi cântatul la un instrument îţi îmbunătăţeşte capacitatea de memorare.

Cântând la un instrument muzical, înveţi să fii răbdător şi perseverent, pentru că vei fi nevoit să investeşti timp şi efort pentru a învăţa. De asemenea te ajută să-ţi îmbunătăţeşti capacitatea de concentrare.

4. Fă sport în mod regulat

Un corp sănătos susţine o minte sănătoasă. Mintea este precum un alt muşchi din corp. Făcând sport în mod regulat, îţi menţii corpul şi mintea într-o stare normală de funcţionare. Te ajută se reduci tensiunile şi să dormi mai bine.

Medicii sunt de acord că o circulaţie sanguină mai bună rezultă într-o funcţionare îmbunătăţită a creierului. Mai multe studii pe şoareci şi oameni au arătat că exerciţiile cardiovasculare pot crea noi celule în creier şi pot astfel îmbunătăţi funcţionarea minţii în ansamblu.

5. Citeşte cât mai mult

Cititul te va ajuta mereu foarte mult când vine vorba de sporirea nivelului de inteligenţă. Acest lucru este valabil mai ales când citeşti despre diferite domenii, de la ficţiune la biografii şi ştiinţă.

Cititul reduce nivelul de stres şi te ajută să treci prin diferite emoţii, în timp ce înveţi despre tot felul de subiecte. Acest lucru te ajută să te simţi bine în pielea ta. De asemenea te ajută să-ţi măreşti bagajul de cunoştinţe pe un anumit subiect, în timp ce te pregăteşti pentru tot felul de situaţii şi eşti mai productiv în atingerea obiectivelor pe care ţi le propui.

6. Pune-ţi mintea la lucru

La fel cum faci sport în mod regulat pentru a te menţine în formă, este de asemenea bine să ai un program de antrenament mental, pentru a te menţine într-o stare optimă de funcţionare. Astfel, oferă minţii tale provocări în mod regulat.

Printre modalităţile de a-ţi pune mintea la încercare se numără sudoku, puzzle-uri, board games, ghicitori, etc. Acestea îţi ajută mintea să formeze noi conexiuni. Prin astfel de activităţi înveţi să reacţionezi creativ, dezvolţi abilitatea de a vedea lucrurile din perspective diferite şi devii mult mai productiv.

7. Meditează în mod regulat

Cel mai important beneficiu al meditaţiei este că te ajută să-ţi îndrepţi atenţia către interior. Te ajută să reduci nivelul de stres şi să-ţi linişteşti mintea, în timp ce-ţi laşi toate grijile deoparte. Fiind în starea de calm după meditaţie, poţi să înveţi, să gândeşti şi să planifici mult mai eficient.

Când meditezi în mod regulat, reuşeşti să dobândeşti un anumit nivel de stăpânire de sine. Dându-ţi seama ce-ţi poate distrage atenţia şi cum să te autocontrolezi, este una din acele abilităţi esenţiale când doreşti să-ţi sporeşti nivelul de inteligenţă.

8. Pune emoţiile pe hârtie

Sunt o mulţime de beneficii când alegi să scrii. Îţi dezvolţi abilităţile lingvistice, desigur, dar te ajută de asemenea să-ţi dezvolţi abilităţi precum capacitatea de concentrare, creativitatea şi imaginaţia.

Scriitorii sunt în general consideraţi ca fiind persoane cu un nivel înalt de inteligenţă. Poţi alege să scrii în diferite moduri, fie de mână, fie îţi poţi crea propriul blog. Orice alegi să faci, vei observa că de fapt începi să pui în cuvinte imaginile din mintea ta.

9. Găteşte diferite tipuri de mâncare

În loc să te plângi când vine vorba de gătit, ar trebui să te bucuri de oportunitate. Bucătarii, mai ales cei care încearcă o varietate de mâncăruri, au un nivel ridicat de creativitate. Au un standard de calitate, nu le este teamă să încerce lucruri noi şi sunt foarte atenţi la detalii.

De multe ori când găteşti ceva, îţi pui în practică abilitatea de a face mai multe lucruri în acelaşi timp, de a măsura cu precizie şi de a lua rapid decizii.

Printre surse: marcandangel.com, lifehack.org şi lifehacker.com

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură