Ce se întâmplă când nu mai intri în mod constant pe reţelele de socializare
alte articole
Pentru cei mai mulţi utilizatori, implicit români, să intre pe Facebook a devenit aproape un loc de muncă. Postează pentru a primi “Like-uri”, urmăresc să vadă ce fac ceilalţi şi devin aproape obsedaţi să ştie ce se întâmplă peste tot, în acelaşi timp dacă se poate. Se joacă prin toate aplicaţiile şi participă la orice este în vogă.
Aceste lucruri te-ar putea caracteriza sau ar putea semăna cu cineva cunoscut. Dacă te regăseşti, probabil că a sosit momentul să te opreşti şi să nu mai intri tot timpul pe Facebook, pentru că sunt 10 lucruri care se vor întâmpla în momentul în care faci asta:
1. Butonul “like” nu mai are nicio valoare
Când repetăm un obicei din nou şi din nou, şi din nou, şi din nou, există tendinţa ca semnificaţia pe care acesta o avea la un moment dat, să se piardă. Acelaşi lucru se întâmplă şi în această situaţie. Utilizatorii au ajuns să apese butonul like nu pentru că le place de fapt ceea ce văd. Este o acţiune percepută ca fiind obligatorie pentru a arăta că ai văzut postarea şi că-i validezi existenţa. Unii fac asta automat şi nu-şi mai dau seama de acest lucru.
2. Poţi afla cine sunt prietenii tăi cu adevărat
Să fii prieten bun cu cineva pe internet poate fi relativ uşor. Să dai like şi să pui un comentariu la fotografiile lor nu durează decât câteva momente. Cineva care îţi spune câte ceva la fiecare fotografie pe care o pui şi care dă like la tot ce postezi, a petrecut sub un minut să facă toate acestea. Acest lucru îi poate face să pară că le pasă cu adevărat de tine, că sunt interesaţi şi că sunt prieteni adevăraţi. În momentul în care pleci de pe Facebook, toate acestea dispar.
Persoanele care vor dori cu adevărat să petreacă timp cu tine sunt cei cărora le pasă de tine şi care doresc să te aibă în preajmă. Pleacă de pe reţelele de socializare şi îi vei găsi rapid pe aceşti oameni.
3. Vei scăpa de persoanele care te urmăresc în secret
Probabil că toată lumea care foloseşte Facebook are pe cineva care le urmăreşte fiecare mişcare. Acest lucru cred că se aplică mai ales în cazul femeilor. Oamenii se pot uita la pozele pe care le pui, la ceea ce spui şi la locurile prin care mergi, totul fără să-ţi ceară permisiunea. Unii bărbaţi se vor uita periodic prin pozele fetelor pe care le plac. Acelaşi lucru îl fac şi femeile.
Persoane cu care nu eşti prieten şi nici nu vrei să fii prieten, îţi pot vedea detaliile personale. Chiar dacă nu pot face asta în mod direct, pot să vadă cu cine este asociat profilul tău. Astfel prietenul sau prietena care nu este prea atentă la informaţiile pe care le face publice, poate posta că urmează să meargă la mall împreună cu tine. În acest moment, se poate afla unde eşti.
4. Vei sta mai puţin timp în starea de transă
Când eşti concentrat pe un ecran în timp ce explorezi reţelele de socializare, acorzi foarte puţină atenţie lumii din jur. Poate ai un animal de casă care ar trebui hrănit sau scos pe afară. Desigur că vei face asta la un moment dat, dar doar după ce ai terminat de trecut prin tot ce a fost postat.
S-ar putea să mergi în diferite locuri şi să stai tot timpul pe telefon. Dacă se întâmplă acest lucru, de fapt nici nu treci prin experienţa pentru care ai ieşit din casă de la bun început. Când laşi deoparte reţelele de socializare, începi să vezi ceea ce se întâmplă în jurul tău. De asemenea, este un lucru bun pentru prietenii care vor să petreacă timp cu tine.
5. Poţi să faci alte lucruri
Îţi consumă mult timp să stai pe Facebook. Poţi să petreci uimitor de mult timp trecând prin toate notificările, mai ales de când Facebook nu-ţi mai arată postările în format cronologic. Când intri mult mai puţin pe reţelele de socializare, vei avea mai mult timp la dispoziţie. Acel timp îl poţi petrece făcând alte lucruri cu jumătatea ta şi a vă apropia mai mult în relaţie. Poţi să-l petreci cu prieteni şi să faceţi lucruri pe care nu le-aţi mai făcut de mult timp. Poţi să faci mişcare şi să scapi de nişte kilograme în plus, să fii în formă şi să te simţi bine în pielea ta. Sunt tot felul de activităţi pe care le poţi face…
6. Te vei simţi mai bine
Un studiu a scos în evidenţă dincolo de orice dubiu, că Facebook te face să te simţi într-un mod negativ în relaţie cu tine însuţi. Sunt o multitudine de motive în spatele acestui lucru. Când scrii ceva şi nu primeşti niciun like, te simţi ca şi cum toată lumea crede că eşti un prost. Când pui diferite poze şi membrii de sex opus nu-ţi spun cât de bine arăţi, te simţi urâtă. În mod constant intri în contact cu oameni care sunt mai fericiţi decât tine, au mai mult succes şi care au relaţii mai frumoase decât ai tu.
Este destul de dificil să nu te simţi inferior sau să nu devii depresiv… De ce am vrea să ne supunem unor astfel de lucruri? O modalitate simplă prin care putem ieşi din acest cerc vicios este de a lua o pauză de la Facebook.
7. Vei face mai multe lucruri
Scriu articole zilnic şi citesc multe lucruri pe internet, aşa că poate fi destul de uşor să pic în capcana reţelelor de socializare. Parcă într-o clipă este lăsată în jos fereastra unde lucrez la ceva şi ajung pe Facebook sau Instagram să văd „ce se mai întâmplă” pentru câteva minute. Numai că aceste minute se transformă într-un sfert de oră şi fără să-mi dau seama ajung să pierd 30 de minute de productivitate.
Acum telefoanele mobile de tip smartphone şi viteza internetului care se îmbunătăţeşte în mod constant, permit intrarea pe Facebook de oriunde, inclusiv de la muncă. Când laşi telefonul deoparte, va trebui să faci altceva pentru a nu te plictisi, iar acest lucru înseamnă de obicei să lucrezi. Totuşi, lăsând telefonul deoparte, te poţi aştepta ca nivelul de productivitate să crească.
8. Te vei simţi mai împlinit
Caracteristica ce defineşte Facebook este că niciodată nu ai terminat tot ce aveai de văzut. Mereu vor fi lucruri de făcut, de observat şi cu care să interacţionezi. Când avem de-a face cu acea senzaţie în care niciodată lucrurile nu s-au terminat, mai ales dacă facem asta o bună parte din zi, putem ajunge să ne simţim epuizaţi emoţional şi mental. Soluţia este să faci lucruri în afara reţelelor de socializare.
Poţi să termini o carte sau un capitol. Poţi termina ceea ce aveai de făcut la grădină. Să termini de spălat vasele. De fapt, orice sarcină în lumea reală este un lucru pe care-l poţi duce până la capăt. Ca oameni ne simţim foarte bine când încheiem o sarcină. Dă-ţi voie să simţi acest lucru lăsând la o parte reţelele de socializare şi terminând ceva ce ţi-ai propus.
9. Te vei simţi mai bine în raport cu lucrurile pe care le ai
Un studiu publicat de Reuters scoate în evidenţă faptul că oamenii devin mai geloşi şi mai invidioşi pe ceea ce văd pe Facebook că deţin alte persoane. Poate fi cineva care postează că şi-a cumpărat un telefon nou, sau o maşină, casă sau altceva. Unii oameni devin invidioşi când îi văd pe ceilalţi că au o relaţie fericită, fie că-i vorba de prieteni, iubit, iubită, soţ, soţie sau altă legătură de familie.
Facebook este un loc bun unde poţi să te lauzi şi unde poţi să vezi toate lucrurile pe care le au ceilalţi şi pe care tu nu le ai.
10. Pentru reţelele de socializare, suntem doar nişte date informatice care vizualizează reclame
Fără îndoială că sunt oameni pe reţelele de socializare cărora le pasă de tine. Totuşi, reţelei în sine probabil că-i pasă mult prea puţin. În general în cadrul acestora, nu suntem decât nişte blocuri de date într-o bază de date mai mare, cu scopul de a fi exploatată. Scopul fiecăruia dintre noi în cadrul unei reţele de socializare, este să vizualizeze reclame, să cheltuiască bani pe diferite aplicaţii şi să aducă venit website-ului. Ce se întâmplă în viaţa fiecăruia este mult prea puţin important pentru reţeaua de socializare.
Scopul nu este să pun jos reţelele de socializare, ci doar să scot în evidenţă scopul pentru care acestea au fost create la un moment dat, scop care cred că s-a cam pierdut…
Parcă nu mai sunt despre a găsi oameni noi, a lega prietenii şi a-ţi face prieteni pe termen lung. Este vorba de trend-uri şi postări virale. Acest lucru poate crea dependenţă şi până la urmă nu primeşti nimic de pe urma acestui obicei. Nu spun că ar trebui să pleci de tot de pe reţelele de socializare, acest lucru ar fi puţin dus în extrem. Totuşi, s-ar putea să fie benefic să-ţi petreci mai puţin timp în cadrul acestora. Cel mai probabil că nu vei pierde mare lucru dacă nu intri pe Facebook de câteva zeci de ori în fiecare zi.
Printre surse: marcandangel.com, lifehack.org şi lifehacker.com