7 lucruri pe care le fac oamenii cu depresie mascată
alte articole
La suprafaţă s-ar putea chiar să pară că sunt extrovertiţi şi o companie plăcută. Aceasta este problema cu depresia mascată, pentru că aceste persoane sunt experte în a masca situaţia reală. Cum putem să detectăm aceste persoane şi cum putem să-i ajutăm? Mai jos sunt 7 lucruri pe care le fac oamenii cu depresie mascată, ce ne comunică că lucrurile nu sunt în ordine în ceea ce-i priveşte.
1. Se pot manifesta cu furie şi irascibilitate
Asociem de multe ori depresia cu apatie, neajutorare, gânduri melancolice şi plâns. Însă sunt alte semne ale depresiei care pot să treacă nedetectate pentru că sunt date la o parte şi etichetate ca fiind ieşiri temporare. Adevărul este că ieşirile pline de furie şi irascibilitatea sunt deseori manifestări ale depresiei. Mulţi bărbaţi aleg să-şi exprime depresia în acest mod.
2. Pot avea obiceiuri de alimentaţie anormale
Mai mulţi experţi au ajuns la concluzia că există o legătură strânsă între tulburările de alimentaţie şi depresia. Acestea sunt două probleme diferite. Există situaţii în care una ar putea conduce la alta, sau să apară amândouă simultan. Din ce în ce mai mulţi bărbaţi suferă de tulburări de alimentaţie. Cauzele pot fi multiple: presiunea din partea societăţii, imaginea corporală etc.
Dacă observi că o persoană apropriată că are schimbări în apetitul său, încearcă să vorbeşti cu ea despre asta şi indică-i să stea de vorbă cu cineva specializat.
3. Par să fie veseli şi sociabili
Cercetătorii de la Universitatea din Rochester Medical Center au observat că depresia era dificil de depistat la persoanele care aveau o dispoziţie veselă, mai ales în cazul celor în vârstă. Echipa de cercetători a crezut iniţial că în cazul introvertiţilor ar întâlni dificultăţi, tocmai pentru că acestora le-ar fi dificil să recunoască starea de depresie, însă s-ar putea ca opusul să fie adevărat.
N-ar trebui să credem că o persoană veselă şi sociabilă este imună depresiei, ci ar trebui să ne uităm cu atenţie după semne şi să ascultăm cu empatie.
4. Nu-şi propun să fie fericiţi
De multe ori, oamenii cu depresie mascată încep să se arate din ce în ce mai puţin entuziasmaţi pentru lucrurile care le plăceau la un moment dat. Dacă persoana îţi spune că nu este depresivă ci pur si simplu nu îi mai pasă de acele lucruri, observă dacă aceasta este convinsă de ceea ce spune şi uită-te după semnele care-ţi indică că ceva lipseşte din acest peisaj. Convingând persoana să vorbească despre problemele sale este primul pas către soluţie.
5. S-ar putea să aibă nevoie să-şi vindece o traumă din trecut
Imaginaţi-vă următoarea situaţie: ea are copii extraordinari, o carieră de succes şi o căsnicie stabilă. Însă undeva în interior, există acel episod dureros care nu s-a vindecat în mod corespunzător. La exterior observi că persoana are încredere în ea şi este fericită, în antiteză cu ceea ce se întâmplă în interior.
Problema este de multe ori ignorată, mai ales de cel care suferă, care ar putea ajunge până la urmă să se sinucidă. Tragedia este că nimeni nu a putut să observe semnele sau cel care suferă nu a avut curajul să vorbească cu cineva. Întotdeauna ar trebui să ascultăm cu atenţie când un prieten sau o persoană apropiată ne vorbeşte despre epuizare şi anxietate.
6. S-ar putea să-şi ascundă stările prin care trec
Există cercetări interesante legate de atitudinea pe care o au europenii şi australienii faţă de depresie. În Australia este considerat un lucru atât de rău, încât mulţi oameni care trec prin depresie sunt determinaţi să nu scoată la iveală deloc acest lucru. S-ar putea să le fie ruşine sau le este teamă să nu-şi piardă locul de muncă, lucru ce se reflectă în numărul de zile de concediu mediacl pe care şi le iau datorită problemelor de sănătate mintală. Cifrele arată că australienii îşi luau 14 zile libere când treceau printr-o criză de depresie, în timp ce europenii aveau o medie de 36 de zile.
7. S-ar putea să nu se odihnească cât ar trebui
Dacă persoana apropiată se plânge că nu doarme destul sau că doarme prea mult, acesta ar putea fi un semnal de alarmă că ceva nu este în regulă. Aceste probleme legate de somn ar putea fi manifestarea exterioară a unor cauze mai profunde precum anxietatea, letargia sau depresia. Problemele de somn şi depresia sunt strâns legate. Întotdeauna merită să verifici în mod subtil care ar putea fi cauza, mai ales dacă persoana este pregătită să se deschidă în această direcţie.
Multe cazuri ce implică depresia nu sunt detectate şi tratate, având până la urmă rezultate tragice. Între 10 şi 15% dintre oamenii care trec printr-o depresie acută şi netratată ajung să se sinucidă. Aşa cum am văzut mai sus, mulţi oameni preferă să o ascundă sau să se facă că nu există. Câteodată o ţin ascunsă şi nu vor să dezvăluie niciodată acest lucru. Provocarea aici este să cauţi posibile semne şi să ajuţi persoana să se îndrepte către o soluţie.
Printre surse: marcandangel.com, lifehack.org şi lifehacker.com