13 lucruri pe care un bărbat matur nu le face

Se pare că societatea a dat uitării o serie de valori importante şi astfel am ajuns să devenim destul de imaturi. Nu mai există o diferenţă în minţile multor oameni între a fi bărbat şi un comportament egocentric şovinist, ceea ce-i destul de trist.
bărbat
bărbat (bărbat)

Comportamentul specific vârstei de 20 de ani s-a mutat 10 ani mai târziu şi bărbaţi consideraţi maturi din perspectiva vârstei, ajung să se comporte ca nişte copii răsfăţaţi. Adevărul este că în momentul în care ai ajuns în jurul vârstei de 25 de ani, ar trebui să ai destulă experienţă de viaţă încât să te comporţi precum un adult matur.

Din păcate ceea ce înseamnă să fii un bărbat matur începe să fie distorsionat din ce în ce mai mult. Acesta este puternic şi are încredere în el, poate oferi siguranţă financiară, îşi iubeşte şi ocroteşte partenera, este un protector neînfricat, orientat către rezolvarea problemelor, ascultă cu atenţie, este un refugiu când lucrurile merg prost şi un prieten pe care să te poţi baza.

Mai jos sunt câteva din lucrurile pe care un bărbat matur nu le face:

1. Nu pune la suflet

Se spune că a fi furios pe cineva este ca şi cum ai bea otravă şi a te aştepta ca cealaltă persoană să moară.

Vor avea loc certuri între membri de familie, prieteni, iubiţi şi colegi de muncă. Este inevitabil dacă petreci mult timp cu cineva. Totuşi, un semn de maturitate este capacitatea de a te calma după o ceartă şi a da la o parte emoţiile negative. Vei auzi din partea unui bărbat matur lucruri precum Îmi pare rău”, “Iartă-mă, am greşit cu ceea ce am făcut”, “Haide să trecem peste, sincer, nu-i nimic”, “Ce e val ca valul trece”, în timp ce oferă şi primeşte scuze, mergând mai departe pe drumul său. Să ai resentimente nu va face decât să altereze relaţiile pe care le ai şi este un drum sigur către nefericire.

2. Nu-şi creează în minte o imagine idealizată a unei femei

Multe relaţii se destramă în momentul în care bărbaţi imaturi îşi dau seama că imaginea femeii ideale pe care şi-au creat-o în minte şi pe care au admirat-o atât de mult timp, nu se suprapune cu realitatea. Aşa ajung mulţi să treacă de la admiraţie la misoginie iraţională, când aşteptările iluzorii nu le sunt îndeplinite de femeile pe care le întâlnesc.

Femeile cât şi bărbaţii au puncte forte şi puncte slabe, calităţi admirabile şi defecte ce pot fi iertate, dorinţe şi frici. Un bărbat matur îşi dă seama de aceste lucruri şi se simte mult mai împăcat în relaţia cu o femeie. Dându-şi seama de toate acestea, poate crea o relaţie sinceră şi sănătoasă.

3. Nu lasă frica să stea în calea fericirii şi succesului său

Când spun frică, aceasta poate fi de eşec, de a i se face observaţie sau de a fi respins, lucruri care îi pot trage în jos pe mulţi bărbaţi. Trăind cu frică, devii retras şi nu te aventurezi când apare o oportunitate în viaţa ta, lucru care poate să aibă un impact negativ în carieră, viaţă personală, relaţii interpersonale şi echilibru mental. Un bărbat matur ştie că frica va veni în viaţa sa, dar ştie cum să-i facă faţă.

Nu ezită să-şi asume riscuri, mai ales când printre consecinţe se află un ego uşor rănit sau disconfort. Ca bărbat matur, este important să-ţi petreci cel mai mult timp la graniţa zonei tale de confort şi să faci în mod frecvent excursii în necunoscut, extinzând acea limită.

4. Nu are probleme de încredere în sine când este vorba de modul în care arată şi stilul vestimentar

O altă problema importantă pe care mulţi bărbaţi o au este că nu au încredere în ei când vine vorba de modul în care arată, se îmbracă şi se comportă. Acest lucru duce la frică, anxietate şi furie, ce va avea un impact negativ în viaţa ta în diferite moduri. Bărbaţii care nu au încredere în ei nu vor să încerce lucruri noi în materie de modă şi stil masculin, fiind obişnuiţi cu acelaşi stil vestimentar din gimnaziu sau liceu.

Lumea evoluează şi mereu trecem prin cicluri, iar acelaşi lucru ar trebui să se întâmple şi cu fiecare dintre noi. Ca bărbat ar trebui să-şi dezvolte propriul stil şi să se îmbrace aşa cum simte că este potrivit, ţinând cont de cine ar trebui să ţină şi lăsând deoparte părerile care nu i se potrivesc.

5. Nu se lasă intimidat de alţi oameni

Este o diferenţă între a fi într-o stare conflictuală şi a fi asertiv, iar această diferenţă este un lucru pe care bărbaţii imaturi nu o înţeleg. Bărbaţii maturi au respect de sine, autocontrol şi încredere pentru a trasa limite şi a-şi da seama când cineva le încalcă. Dacă cineva încearcă să meargă prea departe şi să-i intimideze, aceşti bărbaţi vor rămâne pe poziţii şi doar prin atitudine vor proiecta punctul lor de vedere. Nu pot fi manipulaţi să facă ceva ce nu vor şi nici nu vor lăsa pe cineva să calce demnitatea. De cele mai multe ori nu este nevoie să recurgă la violenţă sau la agresivitate verbală, pentru că pot rezolva conflicte susţinându-şi punctul de vedere pe un ton al vocii serios şi puternic.

6. Nu-şi vede locul de muncă ca ceva plictisitor pe care trebuie să-l suporte

În timp ce unele persoane îşi văd locul de muncă ca pe ceva prin care trec zilnic pentru că trebuie, astfel încât să ajungă acasă şi să facă ceea ce-şi doresc, un bărbat matur va da tot ce-i mai bun la locul de muncă, în timp ce caută oportunităţi să-şi îmbunătăţească abilităţile şi să meargă la următorul nivel în carieră. Acesta îşi dă seama că alte persoane depind de el, astfel cariera joacă un rol important.

Se îmbunătăţeşte în mod constant şi reuşeşte să câştige mai mult, astfel încât să le ofere celor dragi tot ceea ce le trebuie şi să-şi permită unele lucruri care-l fac fericit.

7. Nu se apucă să facă lucruri doar pentru a-i mulţumi pe cei din jur

De multe ori vezi tineri care merg la sală pentru a impresiona fete, bărbaţi care citesc despre vinuri sau artă doar pentru a fi percepuţi ca având gusturi rafinate şi cei care fac tot ce pot pentru a fi percepuţi ca fiind inteligenţi şi descurcăreţi, totul pentru a fi respectaţi de şeful lor sau de colegii de muncă.

Un bărbat matur nu este motivat de ceea ce cred alte persoane, ci de o dorinţă sinceră de a se îmbunătăţi, a învăţa şi a se dezvolta într-o direcţie pe care au ales-o.

Merg la sală pentru a fi mai puternici şi mai sănătoşi, citesc cărţi şi merg la cursuri pentru a-şi mări bagajul de cunoştinţe şi îţi dezvoltă abilităţi în domenii utile sau interesante. Ştiu cine sunt şi ce-şi doresc. În acelaşi timp, respectă opinia celor din jur, gândindu-se la ceilalţi înainte de a spune ceva, dacă ceea ce urmează să facă ar putea să-l afecteze pe celălalt într-un mod negativ.

8. Nu se distanţează de familie

În timp ce trec anii şi ne maturizăm, este important să ţinem o legătură strânsă cu familia. Sunt unele situaţii în care este dificil să faci asta, însă cei mai mulţi dintre noi pot să petreacă ceva mai mult timp cu părinţii, rudele, soţia şi copiii. Timpul de calitate petrecut cu familia întăreşte legăturile dintre membrii familiei şi un bărbat matur simte că face parte dintr-un grup mai mare, nefiind doar el cu viaţa lui.

9. Nu se lasă indus în eroare de ceea spune sau face o femeie

Deşi un bărbat matur îşi dă seama că atât el cât şi femeia de lângă el are plusuri şi minusuri, înţelege că bărbaţii şi femeile sunt diferiţi din mai multe puncte de vedere: biochimic, psihologic şi social. Suntem crescuţi în moduri diferite şi minţile noastre sunt structurate diferit. Un bărbat matur înţelege că femeile comunică, se ceartă şi sunt afectate emoţional într-un mod diferit faţă de bărbaţi.

Un astfel de bărbat nu este cu uşurinţă indus în eroare sau nu se supără cu adevărat de ceea ce face sau spune o femeie, fiind capabil să observe lucrurile dintr-o perspectivă diferită, în timp ce culege indicii subtile. Nu, nu citeşte mintea nimănui, doar că îşi dă seama la nivel mai profund de modul în care funcţionează psihicul unei femei şi ştie să observe indiciile nonverbale.

10. Nu-şi setează obiective nerealiste

Unii oameni ajung să fie dezamăgiţi şi renunţă pentru că şi-au setat obiective nerealiste chiar de la început, iar apoi nu sunt capabili să le atingă. Un aspect important al maturităţii este să fii capabil să calibrezi cât de cât corect ceea ce poţi face şi să fii sincer cu tine însuţi, ceea ce te va ajuta să-ţi setezi obiective realiste. Să ai destulă răbdare încât să te dedici unui drum pe care avansezi gradat şi să înţelegi că obiectivul final nu este să obţii rezultate rapide, ci rezultate sustenabile.

11. Nu se plânge sau întră în disperare când are de-a face cu provocări

Atitudinea de persoană nemulţumită care se plânge când îi este greu, nu este deloc caracteristica unui bărbat matur, iar acesta nici nu are timp de aşa ceva. Când are de-a face cu provocări, acest tip de bărbat poate să-şi adune gândurile şi să le pună în ordine, chiar ajută în a-i calma şi încuraja pe cei din jur, în timp ce caută o soluţie.

Câteodată este nevoie de sacrificii şi multă muncă pentru a rezolva probleme importante, iar acest lucru nu este ceva de care un bărbat ar trebui să fugă. Există o regulă simplă pe care aceşti bărbaţi o aplică: fie pui pe masă o soluţie constructivă sau stai deoparte până când găseşti una. Acest lucru oferă oamenilor din jur un sentiment de siguranţă şi o atitudine pozitivă.

12. Nu îi este teamă să treacă la acţiune şi să ia decizii dificile

De-a lungul vieţii întâlnim momente în care avem de luat decizii dificile şi pentru a trece peste acestea, de multe ori trebuie să gândim rapid şi să luăm o decizie la momentul potrivit. Un bărbat matur va face rezervare din timp atunci când iese la întâlnire, va vorbi cu şeful său legat de oportunitatea de promovare, va sta de vorbă cu prietenii pentru a-i convinge să nu facă ceva prostesc chiar dacă asta înseamnă că se vor supăra pe el, se va expune pericolului pentru a-şi proteja familia sau îşi va sacrifica confortul pentru ca ei să fie fericiţi.

Asta nu înseamnă că un bărbat matur va şti mereu ce să facă sau va avea capacitatea să facă faţă oricărei situaţii, dar va încerca pe cât posibil să ia o decizie favorabilă pentru toţi cei implicaţi.

13. Nu se lasă controlat de ego şi nu acţionează din impuls

În cele din urmă, un element cheie al unui bărbat matur este capacitatea sa de a-şi ţine sub control ego-ul şi a gândi lucrurile până la capăt înainte de a face ceva. Îşi dă seama că acţiunile sale pot avea consecinţe nedorite şi merge cu mintea dincolo de momentul imediat următor, planificându-şi acţiunile anticipând ceea ce ar putea să se întâmple.

De exemplu, îşi dă seama că dacă merge la cumpărături, se poate pune într-o situaţie dificilă până la sfârşitul lunii sau dacă începe să se certe pentru lucruri mărunte, nu va face decât să aducă probleme în acea relaţie. Desigur că sunt lucruri imprevizibile pe care este imposibil să le anticipezi, însă dacă nu se întâmplă nimic ieşit din comun, un bărbat matur va şti ce să aleagă.

Concluzii

Acestea sunt unele dintre caracteristicile pe care un bărbat ar trebui să le ia în considerare şi să nu le facă, înainte de a se considera un adult. Nimeni nu este perfect şi sunt sigur că fiecare dintre noi are la unele aspecte, în timp ce se străduieşte să devină un bărbat mai bun.

Printre surse: marcandangel.com, lifehack.org şi lifehacker.com

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură