11 lucruri de care să-ţi aminteşti dacă iubeşti o persoană anxioasă

Anxietatea este un lucru dificil, nu-i aşa? Nu doar pentru oamenii care o simt, dar şi pentru tine, cel care eşti alături de acea persoană, în timp ce aceasta trece prin această stare. Există un consum emoţional de ambele părţi, câteodată te solicită fizic, dar de cele mai multe ori te solicită mental.
Cristina Rizea
26.06.2017

alte articole

rasarit (rasarit)
Cristina Rizea
26.06.2017

Câteodată planurile trebuie schimbate pentru a putea face faţă anxietăţii. Unele situaţii trebuie evitate. Planificarea trebuie făcută cu ceva mai multă atenţie, pentru că nevoile emoţionale se pot schimba în fiecare zi. Este mult de muncă şi poate fi dificil să-ţi dai seama ce se întâmplă în mintea unei persoane anxioase. Este de înţeles că sunt multe momente în care nu mai ştii ce să faci. Tocmai de aceea, mai jos găseşti o listă cu 13 lucruri de care să-ţi aminteşti dacă iubeşti o persoană anxioasă:

1. Ştiu să comunice modul în care se simt, doar trebuie să asculţi cu atenţie

Când eşti într-o stare de anxietate, asta nu înseamnă că eşti incapabil să te exprimi sau să comunici. Poate doar dacă o persoană este într-o stare de panică, caz în care acestea nu pot să facă acest lucru şi este foarte indicat nici să nu încerci să le obligi să se exprime sau să comunice. În orice caz, tot le va face plăcere să comunice şi îţi vor spune modul în care se simt.

Când o persoană care trece prin anxietate sau altă dificultate alege să nu comunice, acest lucru se întâmplă de obicei pentru că ultima dată când şi-a deschis inima, ceea ce a exprimat a fost respins sau nu a fost luat în considerare. Aşa că data viitoare când crezi că aceste persoane nu sunt capabile să spună ceea ce gândesc, aminteşte-ţi să te abţii să spui ceva în această direcţie şi să le dai ocazia să vorbească, în timp ce asculţi cu atenţie.

2. Apreciază faptul că rămâi alături de ei

Anxietatea creează situaţii dificile pentru toată lumea implicată, inclusiv pentru tine. Persoanele anxioase înţeleg acest lucru, înţeleg că au momente în care sunt iraţionale, înţeleg că nu ai putut să faci anumite lucruri plăcute pentru tine, doar pentru că ele nu au putut să-ţi fie alături. Îşi dau seama de efortul necesar pentru a fi în preajma lor. Persoanele anxioase de obicei gândesc şi analizează foarte mult, poate chiar prea mult. O parte din acest timp este dedicat ţie şi celor care i-au susţinut. Indiferent cât de subtil a fost ajutorul venit din partea ta, poţi să fii sigur că nu va fi trecut cu vederea.

3. Nu încearcă (de fiecare dată) să te ignore în mod intenţionat

Dacă stai de vorbă cu o persoană care are episoade de anxietate şi la un moment dat ţi se pare că nu mai este atentă, este o şansă destul de mare ca acestea să fi început să se gândească prea mult la ceva ce tocmai a fost spus sau încearcă să-şi liniştească gândurile. Amândouă necesită o mare putere de concentrare.

Să nu crezi că te ignoră, sau cel puţin nu o fac în mod intenţionat. Doar încearcă să nu treacă printr-o criză chiar acolo în faţa ta. Nu-i nevoie să întrebi “Eşti în regulă?” şi nici nu trebuie să începi să-i iei la întrebări în legătură cu ceea ce tocmai ai spus. Dacă este important, încearcă să menţionezi din nou subiectul în mod subtil atunci când sunt mai atenţi.

Mintea lor poate fi foarte aglomerată câteodată. Se vor concentra pe altceva în afara conversaţiei fără să te aştepţi şi se vor simţi prost dacă îşi dau seama că au făcut asta. Asigură-i că le înţelegi situaţia şi fii sigur că au reţinut orice veste importantă pe care aţi discutat-o, mai ales dacă este vorba de un lucru de care ar trebui să fie responsabili.

4. Reprezintă mai mult decât anxietatea prin care trec

Nimănui nu-i place să fie definit de un atribut al său. Dacă vrei cu adevărat să fii un punct de sprijin pentru o persoană anxioasă, aminteşte-le că apreciezi persoana care se află în spatele anxietăţii. Dă-ţi seama că aceasta este mai mult decât anxietatea prin care trec. Pare că-i normal ceea ce spun aici. De obicei nu identificăm oamenii cu o anumită caracteristică a lor, însă câteodată avem tendinţa să fim orbiţi când vine vorba de probleme emoţionale. Toţi suntem fiinţe umane, împreună cu toate aspectele complexe caracteristice fiecăruia dintre noi. Aminteşte-ţi te rog acest lucru.

5. Poate fi dificil pentru ei să lase pur si simplu deoparte o situaţie

O componentă a anxietăţii este gândirea excesivă, însă pentru a înţelege acest lucru, trebuie să înţelegem de unde vine această gândire excesivă. Când avem de-a face cu o situaţie traumatizantă, lucru cu care persoanele anxioase s-au confruntat destul de mult, acea amintire poate ajunge într-o zonă a creierului care în mod normal este folosită pentru a determina dacă suntem sau nu într-o situaţie riscantă. Mai multe detalii despre acest lucru, aici

Acest lucru te face să reacţionezi în mod diferit în raport cu acea amintire. Creierul va încerca în mod activ să facă legătura între amintirea traumatizantă şi situaţia din prezent, lucru ce joacă un rol activ în crearea stării de tensiune. Când creierul este prins în acest ciclu, poate fi foarte dificil să renunţi uşor la anumite lucruri. Când faci asta pe o perioadă mai lungă de timp, să renunţi chiar şi la situaţii uşoare poate fi o adevărată provocare.

Oamenii care trec prin anxietate nu pot pur si simplu să renunţe la anumite stări sau atitudini cât ai bate din palme. Creierul nu-i lasă să facă asta, aşa că te rog nu le da mai mult de furcă din cauza asta.

6. Pot să obosească uşor

Anxietatea poate fi epuizantă. Se pare că singurele persoane care pot înţelege cât de obositor poate fi, sunt cele care trec ele însele prin anxietate. Anxietatea îi face pe oameni să trăiască într-o stare foarte tensionată. Sunt mereu în alertă, mintea le stă rar locului şi corpul este mai mereu într-o stare de “luptă sau fugi”. Astfel, cu această hipertensiune, vine starea de oboseală. Situaţiile prin care pot trece cu uşurinţă oamenii care nu sunt anxioşi, sunt mult mai obositoare pentru o persoană anxioasă.

Ai trecut vreodată printr-o săptămână de muncă stresantă, în care în fiecare zi te trezeai gândindu-te: “abia aştept să iau şi eu o pauză”? Cam aşa se simte o persoană anxioasă în fiecare zi. Aminteşte-ţi de acest lucru data viitoare când forţezi o persoană care se află într-o stare de anxietate să fie mai “productivă”.

7. Îşi dau şi ei seama că anxietatea prin care trec este de multe ori iraţională

Să-ţi dai seama că un lucru este iraţional dacă-l faci, nu înseamnă că gândurile se vor opri. Nu înseamnă că nu vor mai veni gânduri cu zeci de scenarii negative. Dacă ar fi fost aşa de uşor precum ai spune: “bun, acest gând este iraţional, n-are sens să-mi mai fac griji”, probabil că majoritatea oamenilor care suferă de anxietate n-ar mai avea probleme.

Faptul că scoţi în evidenţă că o persoană este iraţională, nu ajută de fapt deloc, pentru că acea persoană deja ştie asta. Ceea ce au nevoie este compasiune, înţelegere şi susţinere.

8. Se pot simţi copleşite cu uşurinţă

Sunt conştiente de tot ceea ce se întâmplă în jurul lor. Fiecare zgomot, acţiune, miros, lumină, persoană şi obiect. Pentru cineva care se află într-o astfel de stare, o situaţie care poate părea simplă, cum ar fi câţiva oameni care stau de vorbă într-o cameră, este destul s-o facă să simtă că nu face faţă situaţiei. Dacă vrei să încurajezi o persoană anxioasă să meargă undeva, aminteşte-ţi că stimulii de care tu te bucuri, pot să-i copleşească. Încearcă să nu-i pui într-o situaţie din care să nu poată ieşi cu uşurinţă. Asigură-te că ştiu că pot să plece şi că sunt capabile să o facă oricând doresc.

9. Când trec printr-un episod de panică, nu au nevoie să fie întrebate în mod constant: “Eşti în regulă?

Când observi pe cineva că a intrat într-o stare de panică şi ştii că-i vorba de anxietate, chiar crezi că-i nevoie să-i întrebi “Eşti în regulă?”? Desigur, este o întrebare retorică.

Starea prin care trec poate fi descrisă astfel: inima le bate cu rapiditate, li se încleştează pumnii, pieptul se încordează, mâinile şi picioarele vibrează de la adrenalină şi mintea le este cufundată în reacţia de tipul “luptă sau fugi”. În loc să-i întrebi “Eşti în regulă?”, încearcă ceva mai constructiv cum ar fi: “Aminteşte-ţi de respiraţie”, “Aminteşte-ţi (urmat de o tehnică care i-a ajutat înainte)”, “Ai dori să te ajut să mergem într-un loc mai liniştit?”, “Sunt aici dacă ai nevoie de mine.” (iar după aceasta ar trebui să-i laşi în pace, doar dacă nu cumva îţi cer altceva), “Treci printr-o stare de panică, nu va dura. Ai mai trecut prin asta înainte, vei trece din nou peste ea”.

Un element foarte important aici este următorul: dacă îţi spun să-i laşi în pace, lasă-i în pace! Au destulă experienţă în a face faţă anxietăţii prin care trec, aşa că lasă-i să trateze situaţia cum ştiu mai bine.

10. Schimbarea poate fi dificilă pentru ei

Fiecare dintre noi are o zonă de confort, cu sau fără anxietate. Când vrei să extinzi graniţele acestei zone, acest lucru poate fi dificil chiar şi pentru cea mai flexibilă persoană, aşa că pentru persoanele anxioase, provocarea poate fi şi mai mare. Asta nu înseamnă că persoanelor care trec prin anxietate nu le place să-şi depăşească limitele. Cel mai probabil se vor descurca foarte bine în momentul în care au intrat în procesul de a face acest lucru. Doar că întâmpină ceva mai multe dificultăţi în a se mobiliza.

Probabil că singurul moment de alinare pe care-l primesc persoanele anxioase, este atunci când se află în zona lor de confort, fără să se întâmple nimic important în jur. Când sunt în faţa unei schimbări semnificative, le poate lua ceva mai mult timp până când ajung din nou într-o stare de echilibru. Doar aminteşte-ţi să ai puţin mai multă răbdare şi să-i înţelegi pe cei ce trec prin anxietate. Ei încearcă, chiar încearcă.

11.De obicei pierd momentul prezent

Diferite evenimente cotidiene prin care trecem, ne pot face să plecăm cu mintea din momentul prezent. Însă pentru cei care trec prin anxietate, aproape orice poate funcţiona ca un declanşator care să-i ducă într-o stare contemplativă. Se vor retrage în adâncurile minţii lor destul de des şi vei putea observa asta prin faptul că nu au nicio expresie.

Atenţionează-i în mod subtil pentru a-i readuce în momentul prezent. Aminteşte-le unde sunteţi şi ce faceţi acolo (desigur, nu în mod literal şi evident, pentru că doar trec prin anxietate, nu suferă de pierderi de memorie), şi apreciază rezultatele pe care le oferă. Te vor aprecia foarte mult dacă faci asta.

Concluzii

În cele din urmă, alege să vezi beneficiile. Alege să vezi partea plină a paharului. Dacă o persoană anxioasă poate să facă asta, poţi şi tu. Suntem oameni şi suntem unici. Ce funcţionează pentru cineva, s-ar putea să nu funcţioneze pentru altcineva, însă este un lucru care funcţionează întotdeauna: compasiunea. Dacă ar fi să rămâi cu un singur lucru în urma acestui articol, atunci acesta să fie faptul că toată lumea, mai ales persoanele care trec prin greutăţi, merită să fie tratate cu compasiune.

Printre surse: marcandangel.com, lifehack.org şi lifehacker.com

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor