13 semne că-ţi iroseşti viaţa dar îţi este greu să o recunoşti

Când erai copil, ce doreai să te faci când vei fi mare? Inginer, doctor, astronaut sau cântăreţ? Cum îţi merge în prezent?
apus
apus (apus)

Sper că planurile ţi-au mers foarte bine şi că-ţi trăieşti viaţa la care ai visat întotdeauna. În schimb, pentru restul oamenilor, mai jos sunt 13 semne că-ţi iroseşti viaţa… dar îţi este greu să o recunoşti:

1. Nu-ţi faci planuri de viitor

În timp ce este o idee bună să trăieşti în momentul prezent, câteodată este bine să te uiţi înainte şi să vezi unde vrei să mergi. Dacă nu ai un obiectiv sau un plan, eşti precum o barcă fără cârmă care doar pluteşte pe ocean, sperând să ajungă într-un loc frumos. Însă aceasta nu este o opţiune. Trebuie măcar să încerci să-ţi construieşti o hartă care, măcar în plan teoretic, să te ducă unde vrei să ajungi.

2. Eşti dependent de telefon

Desigur, telefoanele mobile au ajuns să fie nişte dispozitive care ne pot uimi când le folosim şi vedem toate funcţiile pe care le pot avea. În timp ce toate aceste lucruri sunt distractive şi interesante, gândeşte-te la timpul pe care-l iroseşti stând la telefon. Mai mult decât atât, gândeşte-te la toate relaţiile care ar putea fi afectate în urma acestui obicei.

Poate că dai mesaje şi navighezi pe internet în timp ce iei cina cu soţia şi copii. Dacă faci asta, nu faci nimic altceva decât să ratezi oportunitatea de a petrece timp de calitate cu persoanele apropiate, sau timp pe care l-ai putea dedica creării unui plan pentru viitor.

3. Îţi petreci prea mult timp făcând lucruri pe care nu ar trebui să le faci

Jocuri, televizor, stat pe net, mâncat prea mult, băut prea mult şi lista poate continua. Fă câţiva paşi în spate şi uită-te cu seriozitate la viaţa ta. Cum îţi petreci majoritatea timpului? Acest lucru te susţine în ceea ce vrei să faci? Te ajută să ai o viaţă mai bună? Te ajută să creezi o fundaţie pentru un viitor mai bun? Dacă nu, probabil că a sosit momentul să-ţi reevaluezi activităţile de rutină şi să faci nişte schimbări.

4. Îţi petreci prea mult timp cu persoane nepotrivite

Poate fi uşor să fii blocat într-o situaţie în care îţi petreci timpul cu persoane care nu te ajută cu nimic să te dezvolţi. Dacă vei continua să faci acest lucru, atunci vei stagna sau vei fi tras în jos împreună cu ele. Aceste persoane sunt precum nişte lipitori care nu fac nimic altceva decât să ia, fără să dea nimic pozitiv înapoi. În loc să faci asta, găseşte-ţi un grup de oameni care sunt orientaţi către dezvoltare.

5. Te surprinzi că te plângi destul de des

Cunosc persoane care în mod constant sunt copleşite de viaţă şi nu se opresc din a le spune altor oameni acest lucru. Eşti una dintre acele persoane? Te plângi de locul de muncă, şeful, vecinii sau partenerul de viaţă? Dacă da, de fapt nu faci nimic altceva decât să emani negativitate în jur. Negativitatea nu schimbă nimic în bine, ba chiar funcţionează ca un blocaj. Aşa că schimbă-ţi gândurile şi alege să vorbeşti despre lucrurile pe care le apreciezi în viaţa ta, nu cele care nu-ţi plac.

6. Nu dormi destul

Nu sunt un doctor dar am citit destule lucruri legate de importanţă unui somn profund şi odihnitor. Acesta joacă un rol important pentru sănătatea noastră. Dacă eşti prea ocupat să dormi destul timp sau dacă pur şi simplu ţi-ai făcut un obicei din a sta până târziu spre orele dimineţii, probabil că a sosit momentul să-ţi reevaluezi obiceiurile.

7. Te gândeşti mai mereu la scenarii negative

Gândurile care-ţi trec prin minte te pot susţine sau te pot bloca. Dacă te gândeşti mereu că nu eşti destul de inteligent să obţii acea promovare sau să porneşti o afacere, atunci rişti să-ţi tai craca de sub picioare înainte de a te apuca să faci orice. Dacă te gândeşti că eşti prea extenuat pentru a depune un efort şi a-ţi schimba viaţa, atunci probabil că te vei conforma. Gândurile pe care insişti o perioadă de timp, te vor determina să mergi în direcţia lor. Aşa că observă cu atenţie gândurile care-ţi trec prin minte şi vei observa că modul în care reacţionezi la întâmplările prin care treci, se potriveşte foarte bine cu ceea ce gândeşti.

8. Nu te dezvolţi

Dacă nu te dezvolţi în continuu şi înveţi lucruri noi, atunci stagnezi, precum o apă într-un recipient care nu se mişcă şi care va dezvolta mâzgă verde. De fapt asta nu-i stagnare, ci degradare. Asta se întâmplă cu mintea ta dacă nu o menţii activă, învăţând lucruri noi. Provocările pozitive din viaţa ta îţi vor extinde mintea, nu o vor trage în jos

9. Nu te simţi inspirat

Te simţi pasionat de ceva anume? Cunosc multe persoane care cred că nu au o pasiune. Însă nu aşa stau de fapt lucrurile. Trebuie să fie ceva care-ţi face plăcere să-l faci. Acel lucru pentru care te-ai trezi în fiecare dimineaţa entuziasmat, abia aşteptând să te apuci să-l faci. Doar trebuie să redescoperi ce te entuziasmează şi să faci mai mult din acel lucru.

10. Nu părăseşti zona de confort

Ştiu, este uşor să trăieşti într-o zonă de confort. De fapt, când mă duc într-un local unde am mai mâncat, mai mereu îmi cumpăr acelaşi lucru. Nu fac asta pentru că mi-e teamă să comand ceva nou, ci pentru că îmi place mâncarea pe care o comand de obicei. Nu la această zonă de confort mă refer.

Mă refer la momentul în care îţi asumi un risc pentru a-ţi îmbunătăţi viaţa. Mai este un aspect important aici ce merită luat în considerare: există o diferenţă între un risc şi un risc calculat. Un risc poate fi chiar şi mortal, însă un risc calculat este unul în care ai pus în balanţă toate opţiunile şi apoi ai construit un plan bun şi de bun simţ.

11. Nu ai grijă de corpul tău

Nu-ţi voi spune nimic nou: ceea ce mănânci şi sportul joacă un rol important. O dietă echilibrată şi mişcarea au mai multe efecte pozitive decât doar pierderea în greutate. Îţi afectează atitudinea pe care o ai şi starea de bine în ansamblu. Aşa că observă cu atenţie dieta pe care o ai şi cât de activ eşti. S-ar putea să observi că dacă faci câteva schimbări mici, acestea îţi vor îmbunătăţi substanţial viaţa.

12. Cheltui bani pe lucruri care nu sunt importante

Este o diferenţă între ceva ce ai nevoie şi ceva ce-ţi doreşti. Cu toate acestea, în societatea de astăzi, fiecare a jucat un rol activ în ştergerea graniţei dintre cele două. Cunosc persoane care au datorii până-n gât şi totuşi îşi cumpără printre cele mai noi dispozitive electronice.

Când stai puţin şi te gândeşti, îţi dai seama că avem nevoie de foarte puţin: mâncare, apă, casă şi iubire se numără printre ele. Restul sunt beneficii. Aşa că uită-te cu atenţie la lucrurile pe care cheltui bani şi vezi dacă poţi face anumite schimbări. Poate poţi să foloseşti acei bani pentru a investi în viitorul tău.

13. Nu-ţi place viaţa pe care o ai

Când nevoile de bază sunt împlinite, uitându-te la viaţa ta, eşti fericit? Dacă nu, a sosit momentul să faci o schimbare. Ai putea să rămâi la un anumit nivel de mulţumire în ceea ce priveşte viaţa pe care o ai, însă sunt convins că aceasta ar trebui trăită cu entuziasm. Dacă nu te bucuri de viaţă, atunci uită-te cu seriozitate la ceea ce ai putea schimba pentru a ieşi din această situaţie.

Concluzii

Ai regăsit la tine aceste semne? Nu-i nimic. Acest lucru doar îţi indică că ai avea anumite schimbări de făcut. Prima şi cred că cea mai importantă ar fi aceea de a abandona ideea că nu poţi să te schimbi. De multe ori, obstacolul care ne împiedică să o luăm pe unde ne dorim este propria gândire. Aşa că începe de aici. Schimbă-ţi gândirea, apoi mergi la celelalte aspecte ale vieţii tale.

Printre surse: marcandangel.com, lifehack.org şi lifehacker.com

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură