De ce persoanele empatice se simt epuizate în preajma oamenilor falşi
alte articole
Oamenii care au o sensibilitate emoţională mai pronunţată au fost identificaţi în mod oficial în 1991 de către doctorul în psihologie, Elaine Aron
Persoanele empatice sunt mult mai sensibile la emoţii şi diferite comportamente, faţă de majoritatea oamenilor. Ştiu să asculte cu adevărat şi obişnuiesc să fie generoşi cu cei din jur. Fiind foarte atenţi la lucrurile care se întâmplă în jurul lor, de cele mai multe ori pot să vadă direct cine se comportă în mod fals. Preferă să aibă relaţii interpersonale profunde şi sincere şi nu suportă să aibă de-a face cu personalităţi false sau cu două feţe.
De ce persoanele empatice se simt epuizate în preajma oamenilor falşi?
Unei persoane empatice care interacţionează cu una falsă, îi este destul de dificil să nu vadă cu claritate incongruenţele. Nu prea poate doar să observe acest lucru şi apoi să se uite pur si simplu în altă parte, ci intră într-o stare de disconfort. Simptomele pot fi mentale dar şi fizice, cu stări de oboseală, frustrare, mâini încordate şi creşterea ritmului cardiac.
Nu faptul că aceste persoane sunt false este deranjant, ci faptul că acea personalitate proiectată este doar un paravan care ascunde propria suferinţă. Totuşi, nu este deloc uşor sau confortabil să interacţionezi cu ei.
Comportamente şi situaţii care dau de furcă persoanelor empatice
Mai jos sunt câteva situaţii care declanşează un semnal de alarmă în mintea unei persoane empatice:
Nu mai vrei să vorbeşti sau să contribui la conversaţie;
Ai anumite sentimente de vinovăţie pentru că nu doreşti să fii în preajma acelei persoane;
Îţi compromiţi valorile pentru a fi acceptat de cei din jur;
Să oferi complimente lipsite de sinceritate, doar pentru a fi acceptat de cei care le primesc;
Poveşti îmbietoare sau adevăruri cu fundă roşie doar pentru a primi aprobarea celor din jur;
Să te comporţi ca şi cum ai fi mare şi tare, doar pentru a ascunde sentimente de vulnerabilitate;
Să renunţi la modul tău natural de a fi pentru a încerca să te comporţi într-un mod diferit.
Cele mai întâlnite răspunsuri şi reacţii ale persoanelor empatice:
Te străduieşti să formulezi propoziţii, să răspunzi la întrebări legate de tine sau să articulezi cuvintele;
Ţi se face rău fizic după ce ai interacţionat ceva mai mult cu persoane false;
Eviţi de tot să te mai vezi cu persoana respectivă, din cauza faptului că te simţi într-un mod negativ când eşti în preajma ei;
Dorinţa de a vrea pur si simplu să renunţi la tot şi să pleci cât mai repede din situaţie;
Sentimente de teamă şi nelinişte de care scapi doar dacă eşti la distanţă faţă de sursă;
Ca persoană empatică, sunt câteva moduri prin care faci faţă oamenilor falşi
Inevitabil în viaţă vei avea de-a face cu persoane false din când în când. Ca persoană empatică, să fugi pur şi simplu de aceste situaţii nu este o opţiune. Încearcă cele 3 principii cheie de mai jos pentru a-ţi menţine calmul şi a evita reacţii negative când ai de-a face cu persoane false.
1. Aminteşte-ţi să mergi pe calea ta
O situaţie dificilă în care putem pica este cea în care dorim să ajutăm pe toată lumea. Deşi este bine să-i ajuţi pe cei din jur, probabil că este o idee bună să tragi linie în momentul în care ajungi să sacrifici visele la care aspiri. Ideea aici este că există un risc în urma căruia te simţi neîmplinit, gol pe dinăuntru şi până la urmă incapabil de a-i mai ajuta pe cei din jur.
Dacă ajungi să neglijezi dezvoltarea ta şi importanţa de a merge pe propria cale, probabil că a sosit momentul să tragi linia şi să-ţi aminteşti că nu poţi să salvezi pe toată lumea. Dezvoltarea ta şi importanţa de a merge pe propria cale, nu sunt lucruri de neglijat.
2. Exprimă-ţi mereu punctul de vedere
Se întâmplă să apară următoarea situaţie: ca persoană sensibilă, cum poţi să-ţi exprimi mereu punctul de vedere dacă ştii că acest lucru ar putea face rău celui de lângă tine? Ca punct de plecare, dacă spui „nu” unei solicitări, asta nu înseamnă că eşti o persoană rea. Să fii de acord când simţi că nu-i corect, numai pentru a da înapoi mai târziu, nu va face decât să înrăutăţească situaţia pentru amândoi.
Dacă ceva nu-ţi face bine, vorbeşte, spune-o. Dă curs doar situaţiilor în care ambele părţi au de câştigat în final, fără să-ţi fie teamă să spui „nu” când este nevoie.
3. Nu poţi mulţumi pe toată lumea
Să încerci să-i mulţumeşti pe cei din jur poate fi un lucru destul de inofensiv, însă poate ajunge să ne dăuneze destul de mult. Dacă mereu pui deoparte ceea ce ai de făcut sau ceea ce-ţi doreşti, s-ar putea să ajungi să te simţi stors de energie, epuizat şi incapabil să mulţumeşti pe cineva.
Aminteşte-ţi de următorul principiu: dacă nu ai grijă de tine şi nu eşti tu echilibrat şi puternic, este destul de dificil să ajuţi pe cineva.
Printre surse: marcandangel.com, lifehack.org şi lifehacker.com