Legume la cuptor cu vinegretă caldă – o combinaţie festivă, deosebit de savuroasă
alte articole
Legumele coapte, uşor dulcii, stropite din belşug cu o vinegretă acrişoară şi aromată, au un gust savuros şi pot înlocui cu succes tradiţionalele garnituri de cartofi sau orez cu care suntem obişnuiţi.
Pentru prepararea vinegretei calde se folosesc condimente tradiţionale cum ar fi usturoiul şi ceapa caramelizată în puţin ulei, care apoi se stinge cu suc de lămâie, oţet de mere şi muştar şi se aromează cu cimbru şi rozmarin.
Legumele la cuptor sunt o mâncare uşoară, sănătoasă şi deosebit de gustoasă, care se poate servi ca atare sau alături de fripturi, peşte sau alte preparate.
Ingrediente:
2-3 morcovi tăiaţi în rondele,
1 sfeclă roşie tăiată în felii,
1 rădăcină de ţelină curăţată şi tăiată în cubuleţe,
1/2 de dovleac plăcintar curăţat de coajă şi seminţe şi tăiat în cubuleţe,
10-12 bucăţi de varză de Bruxelles, curăţate de frunzele pătate şi tăiate în jumătate pe lungime,
2 căţei de usturoi,
2 linguri de ulei,
câteva crenguţe de cimbru,
sare şi piper după gust
pentru vinegreta caldă este nevoie de:
1 lingură de ulei,
1 ceapă tocată mărunt ( ½ de ceapă dacă este mare),
1 lingură rasă de muştar Dijon,
1 lingură de oţet de mere,
sucul de la o jumătate de lămâie ,
½ linguriţă de rozmarin tocat,
½ linguriţă de cimbru tocat,
pulpa de la 1-2 căţei de usturoi copţi în coajă,
puţină sare şi piper,
6 linguri de ulei de măsline,
1-2 linguri de apă (opţional)
2 linguri seminţe de dovleac prăjite pentru ornat
Modul de preparare:
Cuptorul se preîncălzeşte la 180 C.
Legumele curăţate şi tăiate se ung cu puţin ulei, pentru a evita uscarea la coacere, se presară cu cimbru şi se asezonează cu sare şi piper.
Pentru a acoperi uniform legumele cu ulei, acestea se pot pune pe rând într-o pungă de plastic care se poate închide la gura sau un borcan cu capac, în care se toarnă puţin ulei, se adaugă o crenguţă de cimbru, sare şi piper. Punga se închide şi se agită bine, astfel încât uleiul şi condimentele se vor distribui egal peste legume.
Într-o tavă tapetată cu hârtie de cuptor, se pun în straturi legumele pregătite pentru copt. Într-una din tăvi se pun şi căţeii de usturoi. Pentru cantitatea de legume de mai sus este indicat să se folosească două tăvi.
Legumele se grupează în tăvi în funcţie de timpul necesar pentru preparare. Morcovii şi sfecla roşie au nevoie de mai mult timp pentru coacere, şi este recomandat să fie puse împreună.
Ţelina, dovleacul şi varza au aproximativ aceeaşi timpi de gătire, aşa că vor merge bine în aceeaşi tavă.
Tăvile se pun la cuptor neacoperite, timp de 30 până la 40 de minute, până când legumele sunt pătrunse.
Între timp se prepară vinegreta. Într-o tigaie la foc mediu, se pune o lingură de ulei, după care se adaugă ceapa tăiată mărunt şi se amestecă aproximativ un minut, până când aceasta se înmoaie şi devine sticloasă.
Se stinge cu o lingură de muştar, 2 linguriţe de oţet şi sucul de la o jumătate de lămâie, apoi se adaugă sare şi piper după gust şi se reduce focul la minim.
Se pune pulpa de la usturoiul copt, apoi se presară rozmarinul şi cimbru mărunţit, după care amestecă uşor, ca prin căldură să elimine aromele.
Se ia de pe foc şi se adaugă pe rând câte o lingură de ulei măsline, amestecând ca pentru maioneză. Dacă doriţi o vinegretă mai fluidă, se pot adăuga şi 1-2 linguri de apă călduţă. Vinegreta este acrişoară, gustoasă şi aromată.
După ce legumele se scot din cuptor, se lasă deoparte cam un minut să se răcească puţin, după care se transferă într-un vas în care se amestecă cu vinegreta pregătită mai sus.
Opţional, peste legumele coapte se pot presăra seminţe de dovleac, uşor prăjite.
Vă dorim poftă bună !