Prăjitura Tăvălita cu miere şi nucă - în ton cu spiritul sărbătorilor de iarnă

O prăjitură deosebit de delicioasă, pe care o ştim din anii copilăriei şi care a reuşit să se menţină în topul preferinţelor de deserturi pentru diferite ocazii.
Maria Matyiku
30.12.2015

O întâlnim pe platourile cu prăjituri de sărbători sau onomastici, la nunţi şi petreceri dar şi la mesele obişnuite din familie. Blatul fin cu miere absoarbe glazura de ciocolată, iar nuca pralinată îmbracă generos fiecare bucăţică de prăjitură. Nuca se poate înlocui cu succes cu fulgi de cocos, care sunt de fapt o alternativă destul de populară la prepararea acestei prăjituri.

Ingrediente:

Pentru blat:

125 g unt,

200 g zahăr,

50 ml lapte,

2 linguri de miere,

1 ou,

50 ml lapte,

un pliculeţ de praf de copt ( sau o linguriţă de bicarbonat de sodiu),

300 g făină.

Pentru glazură:
200 g unt,
250 g zahăr,
9 linguri de apă,
2 linguri de cacao,

150 - 200 g nucă (depinde cât de fin se macină) sau 150 g fulgi de cocos.

Modul de preparare:

Cuptorul se încinge la 180 C. Tava de copt (de dimensiunea 21X33 cm) se unge cu strat foarte subţire de grăsime apoi se tapetează cu făină sau cu hârtie de copt.

Pentru prepararea blatului, se pun într-o cratiţă pe foc cele 200 g zahăr amestecate cu 50 ml de lapte şi 125 g de unt. Când untul s-a topit şi zahărul s-a dizolvat, înainte ca amestecul să dea în clocot, se ia cratiţa de pe foc şi se adaugă mierea.

Se lasă compoziţia de-o parte să se răcească. După ce s-a răcit, se adaugă 1 ou, 50 ml lapte în care s-a dizolvat un pliculeţ de praf de copt ( sau o linguriţă de bicarbonat de sodiu) şi 300 g de făină.

Aluatul se amestecă până când se omogenizează apoi se toarnă în tava tapetată.

Se dă la cuptor pentru cca 30-35 minute până când blatul prinde o culoare gălbui-maronie şi începe să se desprindă uşor de pe pereţii tăvii. Cel mai sigur este însă testul cu scobitoarea: dacă blatul e copt, scobitoarea iese curată.

Blatul se lasă să se răcească, apoi se porţionează în bucăţi dreptunghiulare sau pătrate de mărimea dorită.

În timp se blatul se răceşte, se pregătesc nucile şi se prepară glazura. Nuca se prăjeşte mai întâi la cuptor, apoi se macină.

Pentru prepararea glazurii se amestecă într-o oală mică toate ingredientele pentru glazură până când acestea se omogenizează. Se fierbe la foc mediu spre mic, amestecând continuu, până când glazura începe să facă spumă deasupra.

Glazura se ia de pe foc şi se lasă câteva minute deoparte să se răcească puţin.

O parte din nuca măcinată se pune într-o farfurie, şi se foloseşte la îmbrăcarea bucăţilor de tăvălită. Când nuca se consumă, se mai adaugă o tranşă. În acest mod se evită udarea nucii de la glazura ce se scurge în timp ce prăjiturile se tăvălesc prin nucă.

Bucăţile de prăjitură se trec prin glazură, apoi se scot cu o furculiţă şi se ţin puţin deasupra vasului pentru a se scurge excesul de glazură de pe ele.

Se tăvălesc prin nucă până ce sunt complet acoperite. Bucăţile de tăvălite se aşează pe un platou lăsându-se puţină distanţă între ele.

Prăjiturile se lasă câteva ore la temperatura camerei, până când glazura se usucă, după care se pun la rece. Se pot păstra câteva săptămâni, puse în cutii închise, pentru a se evita uscarea lor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor