Rulou de viţel umplut cu conopidă - un festin culinar pentru orice ocazie

Delicat cu o textură fină, ruloul de viţel este un antreu potrivit pentru orice ocazie.
Rulouri de carne umplute cu conopidă
Rulouri de carne umplute cu conopidă (Maria Matyiku / Epoch Times)

Ceea ce face acest antreu simplu şi mai atractiv este umplutura din conopidă şi ardei copţi, care pe lângă contrastul plăcut de culori, este uşoară, delicioasă şi sănătoasă. Studiile nutriţioniştilor arată că prepararea unei mese la care se serveşte un singur fel proteină combinat cu legume este un mod eficient şi natural de reglare a metabolismului, de a scădea nivelul de glucoză din sânge, fiind recomandat şi în curele de slăbire.

Ingrediente:

250 g pulpă slabă de viţel tăiată în felii subţiri,
câteva buchete de conopidă,
3 ardei,
un bucată de praz sau 1 ceapă,
2 linguri ulei,
2 linguri pesmet sau tărâţe
1 linguriţă de cimbru
sare şi piper după gust

Modul de preparare:

Feliile de carne se condimentează pe ambele părţi cu sare şi piper şi se lasă apoi să stea deoparte, până când umplutura este gata.

Doi dintre ardei se pun la copt. Se pot coace în mod tradiţional pe plită, după care se curăţă de pieliţă şi apoi se îndepărtează cotoarele şi sâmburii; sau se pot tăia de la început în fâşii late pe lungime care apoi se pun în cuptor sau pe broil să se coacă. Se coc până când pieliţa îşi schimbă culoarea şi se desprinde uşor. Se îndepărtează pieliţa şi se pun deoparte.

Conopida desfăcută în bucăţele se fierbe pe abur cam 4-5 minute, până când începe să se pătrundă, dar să rămână fermă, fără să se zdrobească. Conopida se poate fierbe în apă cu sare, iar după fierbere aceasta se scurge bine de apă.

Pentru prepararea umpluturii se pun două linguri de ulei într-o tigaie şi se adaugă prazul şi ardeiul tăiat mărunt. Se gătesc câteva minute, după care se adaugă pesmetul sau tărâţele şi puţină apă în care a fiert conopida. La sfârşit se adaugă cimbru, piper, sare şi se amestecă bine, după care se ia de pe foc. Conopida fiartă se zdrobeşte şi se amestecă cu umplutura preparată, apoi se lasă puţin să se răcească.

Bucăţile de carne se aşează una lângă cealaltă, petrecând puţin marginile. Carnea se acoperă cu un un strat subţire de umplutură, se aşează bucăţile de ardei copt, se întinde încă un strat subţire de umplutură după care începeţi să rulaţi cât puteţi de strâns carnea. La sfârşit, ruloul de carne se leagă bine cu sfoară de măcelar.

Ruloul se unge cu ulei de măsline şi se presară cu piper măcinat mare, cimbru şi puţină sare. Se pune într-o tavă, în care se adaugă o jumătate de cană de apă. Tava se dă la cuptor. Când carnea este pătrunsă, scoateţi ruloul din cuptor şi lăsaţi-l deoparte 10-15 minute să se răcească.

Înainte de servire se feliază şi se aşează pe un platou de servire. Se servesc ca şi aperitiv, alături de sosul preferat, sau se pot servi ca felul doi, alături de ciuperci, cartofi, orez, salată sau după preferinţă. Vă dorim poftă bună!