Cotlet de miel la cuptor cu ierburi aromate şi muştar - deosebit de gustoase

Doriţi să preparaţi pentru cei dragi un cotlet de miel fraged, suculent, aromat şi apetisant?
Cotlet de miel la cuptor
Cotlet de miel la cuptor (Maria Matyiku / The Epoch Times)

Dintre multiplele opţiuni disponibile, vă sugerăm să încercaţi varianta de preparare a cotletelor la cuptor. E o friptură care se prepară rapid şi este foarte de aromată şi gustoasă.

Secretul e simplu: după ce se prăjeşte în tigaie până ce prind o crustă ce menţine carnea fragedă, bucăţile de carne se acoperă cu un sos din muştar, usturoi şi ierburi aromate care în timpul coacerii se infuzează în carne dându-i un gust deosebit.

Ingrediente:

8 cotlete de miel cu os,

un sfert de linguriţă de sare,

un sfert de linguriţă piper negru măcinat proaspăt,

2 linguri de ulei, plus o bucăţică de unt pentru prăjire

pentru sos:

1 linguriţă de cimbru sau măgheran,

1/2 linguriţă de salvie,

2-3 căţei de usturoi,

2 linguri de ulei de măsline,

2 linguri de muştar de Tecuci,şi/sau muştar Dijon cu seminţe

100 g de seminţe de fistic măcinate mare (opţional).

Modul de preparare:

Cotletele de miel se taie în porţii mai mici, de 2-3 bucăţi.

Se înlătură excesul de grăsime, lăsând doar un strat subţire, după care, grăsimea se crestează în formă de diamant.

Bucăţile de cotlet se presară cu sare şi piper. Într-o tavă cu puţin ulei la care se adaugă o bucăţică de unt, apoi se prăjesc cotletele pe toate părţile, până ce prind o crustă uşor maronie.

Într-un vas mai mic se prepară sosul pentru uns carnea: se amestecă bine usturoiul dat prin presă, cimbrul şi salvia mărunţite, cu uleiul de măsline şi muştarul până când se obţine o pastă.

Cât este caldă, carnea se unge bine cu sosul de ierburi şi muştar, cu ajutorul unei pensule.

Carnea se pune apoi într-o tavă cu partea cu grăsime în jos şi se dă la cuptorul încins la 200 C, pentru 8-9 minute dacă doriţi carnea în sânge sau 15 minute dacă doriţi să fie pătrunsă.

Tava se scoate din cuptor pentru a întoarce bucăţile de carne, apoi se coace în continuare încă 4-5 minute. Timpul de coacere este relativ, pentru că depinde de grosimea bucăţii de carne. Cel mai sigur este să testaţi carnea într-un colţ prin înţepare. Friptura este pătrunsă dacă lichidul se iese prin înţepare este fără sânge şi uşor transparent, sau rozaliu pentru friptura în sânge.

Înainte de servire, cât sunt încă fierbinţi, bucăţile de carne se porţionează . Opţional, bucăţile de carne se pot presăra cu fistic măcinat.

Cotletul de miel se poate servi alături de cartofi, legume, sau salata preferată. Vă dorim poftă bună!

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură