Prăjitura cu pastă de migdale, fistic şi merişoare – un adevărat deliciu
alte articole
Este o prăjitură foarte fragedă, ce ţi se topeşte în gură, având un gust dulce acrişor şi o aromă suavă de migdale amestecată cu fistic.
Iubitorii de dulciuri vor aprecia cu siguranţă acest mic răsfăţ culinar. Vă prezentăm mai jos reţeta.
Ingrediente:
Pentru aluatul de tartă:
1 cană de făină, 1 lingură de zahăr, un praf de sare, 100 g unt tăiat în cubuleţe, un ou (sau 6 linguri de apă rece)
Pentru umplutură:
100 g fistic măcinat (1 cană), 300 g migdale măcinate (2 căni), 50 g făină (1/2 cană rasă), 250 g zahăr (1 cană), 50 g unt topit (1/4 cană) – se poate înlocui cu ulei de floarea soarelui, un ou bătut, 2-3 linguri de apă, 2-3 picături de esenţă de migdale
Pentru ornat:
25-30 sâmburi de fistic şi/sau migdale feliaţi pe lungime, 200 g merişoare crestate şi presărate cu zahăr
Pentru glazură (opţional):
un pliculeţ de gelatină, 250 ml apă rece, 2 linguri de zahăr
Modul de preparare:
Se încălzeşte cuptorul la 180 ° C şi se unge într-o tavă cu mărimea 30/20 cu puţină grăsime, apoi se tapetează cu hârtie de copt.
Se începe cu prepararea aluatului pentru crustă. Se amestecă într-un vas făina, cu o lingură de zahăr şi un praf de sare. Se adaugă apoi untul tăiat în cubuleţe şi oul (sau pe rând cele 6 linguri de apă în cazul în care renunţaţi la ou). Se amestecă uşor până ce toate componentele se încorporează.
Aluatul se strânge în forma unei bile şi se dă la frigider pentru 15-20 minute.
Aluatul rece se întinde pe fundul tăvii cu ajutorul degetelor, împingând aluatul uşor dinspre interior spre margini, până când se obţine o foaie de grosime uniformă.
Pentru întinderea aluatului puteţi de asemenea folosi un sucitor. În acest caz, masa de lucru se tapetează cu puţină făină, apoi întindeţi aluatul într-o foaie subţire cam de 3 mm grosime. Aluatul este foarte fraged şi se poate rupe uşor. Pentru a întinde foaia uniform, mai întâi aluatul se aplatizează, apoi se începe rularea de la mijloc spre exterior, într-o singură direcţie: din interior spre margini. După ce aţi întins o porţiune, rotiţi direcţia sucitorului şi repetaţi acelaşi paşi. Când foaia ajunge să fie de mărimea tăvii, se ia pe sucitor şi se pune în tavă. Înainte de a lua foaia pe sucitor, este bine să verificaţi, folosind un cuţit cu lamă flexibilă, dacă nu cumva foaia s-a lipit de masa de lucru. Aluatul se apasă bine pe fundul tăvii lăsând un surplus cam de un cm pe părţile laterale, ca rezervă deoarece aluatul are tendinţa să se strângă puţin la copt.
Aluatul de pe fundul tăvii se înţeapă cu o furculiţă. Se dă la cuptor timp de 20 de minute. Tava se scoate apoi din cuptor şi se lasă deoparte să se răcească.
Între timp se prepară umplutura. Sâmburii de fistic şi migdale se dau în prealabil prin maşina de măcinat nucă.
Într-un castron se pun toate ingredientele uscate: fisticul şi migdalele măcinate, apoi făina şi zahărul şi se amestecă bine.
Se adaugă apoi untul sau uleiul, oul şi 2-3 picături de esenţă de migdale şi apoi pe rând cele 3 linguri de apă. Se amestecă compoziţia până când se obţine o pastă omogenă şi consistentă.
Pasta obţinută se întinde uniform peste crustă. Pe deasupra se presară sâmburii feliaţi de migdale/fistic, apoi se pun merişoarele, în şiruri, lăsând câţiva centimetri distanţă între ele. În lipsa merişoarelor se pot folosi jumătăţi de vişine sau alte fructe mici pe care le aveţi la îndemână.
Tava se dă din nou la cuptor pentru 20 de minute, după care se scoate şi se lasă să se răcească.
Urmează prepararea stratului subţire de gelatină care se pune deasupra merişoarelor, pentru a preveni uscarea fructelor.
Gelatina se prepară după indicaţiile de pe pliculeţ. Praful din pliculeţ se pune într-un ibric sau o crăticioara mică, apoi se adaugă pe rând 250 ml de apă rece, obţinându-se astfel o pastă subţire de culoare albicioasă. Se adaugă 2 linguri de zahăr, după care crăticioara se pune pe foc mic. Se amestecâ din când în când, până când gelatina devine transparentă şi începe să fiarbă.
Gelatina se toarnă cât este fierbinte deasupra prăjiturii. Se lasă câteva minute să se închege, apoi prăjitura se poate tăia în bucăţi în forma dorită, pentru a fi servită. Vă dorim poftă bună!