Raţă umplută cu castane - idee pentru o masă festivă mai deosebită

Raţa la cuptor umplută cu castane este o opţiune elegantă, excelentă pentru o masă festivă de sărbători sau pentru alte ocazii mai speciale. Prin preparare, carnea devine zemoasă şi deosebit de gustoasă iar castanele absorb din grăsimea lăsată de raţă, dându-le un gust deosebit.
Maria Matyiku
21.12.2023

Raţa la cuptor umplută cu castane este o opţiune elegantă, excelentă pentru o masă festivă de sărbători sau pentru alte ocazii mai speciale. Prin preparare, carnea devine zemoasă şi deosebit de gustoasă iar castanele absorb din grăsimea lăsată de raţă, dându-le un gust deosebit.

Ingrediente pentru friptură:

o rată de 1,5 - 2 kg
sare, piper, paprică după gust

un morcov,
o jumătate de ţelină,
un ardei,
10-12 castane decojite,
puţină sare şi piper,
o cană de apă fierbinte

Pentru umplutură:

2 linguri de ulei,
ficatul de la raţă plus 3-4 ficăţei de pui,
150 g ciuperci,
1 ardei,
1 legătură de ceapă verde,
5-6 castane decojite,
câteva fire de pătrunjel verde,
5 linguri de pesmet,
Sare şi piper după gust,
un măr

Modul de preparare:

Raţa se clăteşte cu apă rece, apoi se zvântă folosind prosoape de hârtie. Se taie excesul de grăsime de pe pielea gâtului şi secţiunea de la coadă, sau de sub piele dacă este necesar. Raţa se condimentează cu sare, piper şi un pic de paprică.

Prepararea umpluturii:
Ciupercile, ardeiul şi ceapa verde se spală bine, apoi se taie mărunt. Se iau 5-6 castane decojite şi se mărunţesc.

Ficatul se taie în bucăţele mai mici şi se pun într-o tigaie cu 2 linguri de ulei. După ce se rumenesc pe o parte, ficăţeii se întorc pe cealaltă parte. Se adaugă ciupercile, ardeiul, ceapa şi castanele mărunţite, şi se continuă prepararea, pentru câteva minute. Dacă din anumite considerente evitaţi călirea, umplutura este la fel de bună şi dacă amestecaţi ciupercile crude cu ceapă, ardeiul şi castanele.

Se adaugă apoi pesmetul, frunzele de pătrunjel mărunţite şi sare şi piper după gust. Se amestecă bine până când se omogenizează bine compoziţia de umplut.

Raţa se umple cu compoziţia preparată mai sus, iar la final se pune un măr, după care deschiderea se coase cu aţă alimentară.

Se face un pat de legume aşezând un strat uniform format din morcovul tăiat rondele, ardeiul şi ţelina tăiate subţire. Se adaugă o cană de apă fierbinte şi se adaugă puţină sare şi piper. Se aşează pe mijloc raţa cu pieptul în jos, pentru a lega picioarele împreună.

La fel, se procedează cu aripile, pentru a preveni atât deformarea corpului în timpul preparării cât şi rumenirea excesivă a extremităţilor de la picioare şi aripi.

De jur împrejurul raţei se pun castanele curăţate de coajă. Peste raţa se toarnă puţin ulei de măsline, apoi se pune la cuptor, în cuptorul încins la foc mare, pe raftul mediu sau inferior.

După o jumătate de oră, focul se reduce la 180C şi se continuă prepararea la foc mic, până când friptura se rumeneşte. Când partea din spate a raţei este rumenită, raţa se întoarce cu pieptul în sus.

Din când în când, cu ajutorul unei linguri, se toarnă zeamă din tavă peste friptură. După aproximativ două ore, se scoate tava din cuptor şi se verifică carnea dacă e pătrunsă.

Când e gata, raţa se scoate din cuptor şi se scot aţele cu care a fost cusută deschizătura de la umplutură, cât şi de la picioare şi aripi.

Se serveşte cu sosul şi garnitura preferată. Se asortează bine un sos de ciuperci cu usturoi, alături de o garnitură cu cartofi galbeni.

Vă dorim poftă bună!

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor