Supa cremă de ţelină - bogată în arome, cu gust plăcut şi textură catifelată
alte articole
Un mod excelent de-a începe masa de prânz sau cină, supa cremă de ţelină se poate servi ca atare, cu crutoane prăjite sau în diferite combinaţii, în funcţie de imaginaţie şi preferinţe: de la cubuleţe de şuncă sau kaizer, sote de ciuperci, diferite tipuri de brânză rasă presărată pe deasupra, lista putând continua.
Ingrediente:
50 g de unt sau ulei,
o ceapă mică mărunţită,
1-2 bucăţi de praz,
2-3 căţei de usturoi,
750 -800 g ţelină curăţată de rădăcini şi coajă, tăiată în cubuleţe,
un morcov mic tăiat în rondele(opţional),
1-2 frunze de dafin,
6 căni de apă,
o cană de smântână sau lapte de cocos,
sare şi piper după preferinţă,
puţină sfeclă roşie rasă foarte fin pentru ornat, sau orice alt fel de garnitură preferaţi,
câteva frunze verzi de ţelina sau pătrunjel pentru ornat
Modul de preparare:
Se pune untul la topit, la foc mediu-mic, într-o oală de mărime potrivită. Se adaugă ceapa mărunţită, căţeii de usturoi zdrobiţi, apoi prazul şi morcovul tăiat în rondele.
Pentru a fi siguri că eventualele firicele de nisip de pe frunzele de praz sunt eliminate, după ce prazul a fost tăiat în rondele, se pune într-o strecurătoare şi se spală bine sub jet de apă. Se lasă apoi la scurs pentru a elimina excesul de apă.
Morcovul se adaugă opţional, atât pentru textură cât şi pentru a da supei o nuanţă apetisantă de culoare uşor gălbuie, ce contrastează plăcut cu roşul aprins al sfeclei şi verdele frunzelor de ţelină.
Se adaugă cubuleţele de ţelină, se amestecă totul bine, apoi se adaugă apă atât cât să acopere bine legumele (aprox 6 căni).
Legumele se aduc la temperatura de fierbere, se adaugă sare, piper şi frunzele de dafin, apoi se acoperă şi se lasă să fiarbă la foc mic, cam 30-35 minute, până când cubuleţele de ţelină sunt pătrunse. Se dă oala deoparte şi se lasă să se răcească puţin legumele.
Legumele fierte se dau prin blender, până când acestea se transformă într-o pastă fină. După ce întreaga cantitate de legume s-a mixat, se adaugă smântâna sau laptele de cocos şi se amestecă în continuare, până când se încorporează bine şi compoziţia devine uşor spumantă. Dacă mai este nevoie, se potriveşte de sare şi piper.
Supa cremă se ornează cu frunze verzi de ţelină sau pătrunjel şi beţişoare subţiri de sfeclă roşie. Este o supă deosebit de fină şi confortantă, fiind apreciată cu deosebire în serile reci de toamnă şi iarnă.