Prăjitura cu lămâie şi mac - perfectă în orice zi

Prăjitura de lămâie şi mac este deosebit de gustoasă şi aromată, fiind foarte potrivită alături de o cafea sau un ceai bun. De asemenea merge foarte bine ca desert, alături de un pahar de vin puţin mai dulce. Ingrediente: 2/3 cană de zahăr, 6 gălbenuşuri(rămase de la bezele),2 ouă întregi
Maria Matyiku
04.01.2015

Prăjitura de lămâie şi mac este deosebit de gustoasă şi aromată, fiind foarte potrivită alături de o cafea sau un ceai bun. De asemenea merge foarte bine ca desert, alături de un pahar de vin puţin mai dulce.

Ingrediente:

2/3 cană de zahăr,
6 gălbenuşuri (rămase de la bezele) plus 2 ouă întregi,
coaja rasă de la o lămâie,
1/2 cană de faină,
1/2 cană de amidon,
250 g unt topit şi răcit,
1/2 cană de mac,
1 pliculeţ de praf de copt

Modul de preparare:

Cuptorul se încălzeşte la 165 de grade. Se foloseşte o formă de prăjitură Bohmann (rotundă cu un tub conic în mijloc), care se unge cu unt şi se tapetează cu făină. Pentru a preveni prinderea prăjiturii în mijlocul formei, partea conică se înveleşte în hârtie de copt.

Într-un castron se pun ouăle şi zahărul şi mixează cu telul la viteză medie-mare până ce compoziţia devine pufoasă şi de culoare galben pal (aproximativ 8 minute).

Se adaugă coaja rasă de la o lămâie.

Făina se amestecă cu amidonul şi praful de copt şi se cerne direct în castron, amestecând apoi cu ajutorul unei linguri de lemn sau spatule, folosind mişcări lente circulare de sus în jos, până când acestea se încorporează bine fără a forma cocoloaşe.

Se adaugă untul topit care se mixează folosind viteză medie, iar la sfârşit se adaugă seminţele de mac (măcinate dau mai multă aromă).

Se toarnă aluatul în tava pregătită în prealabil, se dă cuptor pe raftul din mijloc şi se coace timp de 45 minute, sau până când prăjitura se desprinde uşor pe marginea tăvii. (de asemenea se poate testa folosind o scobitoare; aceasta trebuie să iasă curată după ce se introduce în prăjitură).

Prăjitura se lasă să se răcească 10 -15 minute, apoi se răstoarnă pe un raft de răcit sau pe un platou. Se lasă să se răcească complet, după care se pudrează cu zahăr praf. Vă dorim poftă bună!

Prăjitură rămasă, se înveleşte cu folie de plastic şi se poate ţine la temperatura camerei până la trei zile.

Notă: Prăjitura e inspirată după o reţetă a celebrului şef Kurt Gutenbrunner, de origine austriacă, care are o reţea de cafenele şi restaurante în New York, această prăjitură fiind una dintre favoritele publicului. În reţeta originală s-au folosit 8 gălbenuşuri şi un ou întreg.

http://www.foodandwine.com/recipes/lemon-poppy-seed-cake

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor