EXCLUSIV: Dr. Jacob Lavee, personalitate a transplantului mondial: "lumea este saturată de trafic de organe" (video)
alte articole
Într-un amplu interviu acordat Epoch Times cu prilejul celui de-al 13-lea Congres Naţional al Societăţii Române de Chirurgie Cardiovasculară, reputatul chirurg cardiolog, prof. univ. dr. Jacob Lavee, fost preşedinte al Societăţii de Transplant israeliene şi membru al Comitetului de Etică al Societăţii Internaţionale de Transplant, a vorbit despre:
- provocările actuale în chirurgia de transplant;
- ce nu a reuşit comunitatea medicală să investigheze în legătură cu abuzul de transplant în general, mai ales în privinţa Chinei;
- ce înseamnă o legislaţie bine stabilită în transplant;
- de ce este este naiv să credem că o ţară nu are cazuri de trafic de organe dacă acesta nu este identificat.
Vă invităm să urmăriţi interviul intergral.
*****
Epoch Times: Bună ziua, ne aflăm la Congresul Naţional al Societăţii Române de Chirurgie Cardiovasculară şi avem plăcerea de a-l intervieva pe Dr. Jacob Lavee, Directorul Centrului de Transplant Naţional de Inimă şi până de curând Preşedinte al Societăţii de Transplant din Israel. Domnule doctor Lavee, care sunt provocările actuale legate de transplantul de inimă?
Dr. Jacob Lavee: Provocările majore cu privire la transplantul de inimă, în special, şi transplantul de organe în general, au fost aceleaşi, din păcate, în ultimii 20-30 de ani, şi mă refer la lipsa, lipsa extremă de organe - şi acest lucru are loc pe plan internaţional, nu este numai în Occident, dar şi în Est, oriunde te duci, numărul de candidaţi care aşteaptă un nou transplant de organe - aici, la acest Congres, vorbim despre transplantul de inimă, dar vorbesc despre candidaţii la transplantul de ficat - pacienţii care aşteaptă un ficat, rinichi, plămâni - numărul unor astfel de candidaţi este întotdeauna de 2, 3, 4, 5 ori mai mare comparativ cu donatorii de organe disponibili.
Motivul lipsei donatorilor de organe este diferit de la ţară la ţară, însă imaginea generală în lume este lipsa donatorilor. Însă există ceva ce poate fi făcut de ţările, guvernele, societăţile medicale şi societăţile în general: să crească enorm potenţialul donatorilor de organe pentru a obţine o soluţie - pentru a obţine viaţă pentru propriii lor cetăţeni.
Epoch Times: Sunteţi un membru cheie al comunităţii de transplant cardiovascular. Ce nu a reuşit comunitatea medicală să investigheze în legătură cu abuzul de transplant în general, şi mai ales în privinţa Chinei*?
Dr. Jacob Lavee: În cursul lunii februarie, a avut loc o întâlnire foarte importantă la Vatican a Academiei Pontificale de Ştiinţe ce a fost dedicată în întregime scăderii traficului de organe la nivel mondial.
Au fost reprezentanţi din aproape 100 de ţări din lume, adunaţi la Vatican - eu am reprezentat acolo Israelul - şi fiecare reprezentant a discutat cu ceilalţi, ceea ce s-a făcut, şi ce ar trebui făcut în ţările lor, pentru a reduce traficul de organe.
Imaginea de ansamblu care a reieşit din această întâlnire la Vatican a fost dezastruoasă: lumea este saturată de trafic de organe - în întreaga lume, indiferent unde te duci. Evident că există mai multe ţări occidentale care sunt mai avansate şi fac tot ce pot pentru reducerea cât mai mult posibil a traficului de organe, dar există şi alte ţări, în special China, unde problema este într-adevăr imensă.
Totul porneşte de la transparenţa fiecărei ţări cu privire la ceea ce se întâmplă cu transplanturile de organe.
Atunci când ţara este transparentă şi fiecare transplant efectuat este justificat şi se ştie de unde provine organul şi unde ajunge, şi de ce trece de la un donator specific la un destinatar specific, atunci problema este într-adevăr sub control.
Odată ce sistemul de transplant nu este transparent - aşa cum se întâmplă în China - nu există nicio limită a ceea ce se poate face în spatele uşilor închise. Şi ceea ce se întâmplă în spatele uşilor închise, mai ales în China, este ceva despre care ştim deja că este dezastruos.
Ştim cu toţii despre China că a anunţat lumii întregi, că, aparent, de la 1 ianuarie 2015, a încetat să mai folosească organe de la prizonieri ca sursă principală. Dar există dovezi cumulative, chiar şi până în prezent, că abuzul de etică a transplanturilor se desfăşoară încă în China la scară largă şi este responsabilitatea comunităţii medicale internaţionale, în special, dar şi a guvernelor naţionale în general, să facă tot posibilul pentru a opri aceste atrocităţi.
Epoch Times: În absenţa unei legislaţii bine stabilite, care ar fi lacunele care pot fi utilizate de medici pentru a perpetua traficul de organe?
Dr. Jacob Lavee: Primul pas (pentru o legislaţie bine stabilită - n.r.) ar trebui să fie ca fiecare ţară să se asigure că legile lor definesc exact ce înseamnă să acţioneze în mod neetic în zona de transplant. Fiecare ţară trebuie să definească prin lege ce înseamnă să fii broker de organe, ce înseamnă să cumperi un organ, ce înseamnă să vinzi un organ şi ce ar trebui să facă celor care încalcă aceste definiţii.
Odată ce definiţiile sunt date de lege, al doilea pas este acela de a se asigura că agenţia de aplicare a legii acţionează în conformitate cu legea, căci în caz contrar legea nu poate face nimic.
Pot aduce exemplul Israelului atunci când am adoptat legea transplantului în 2008, dar asta nu a fost tot. Agenţia noastră de aplicare a legii a luat legea foarte în serios şi acum aduce un lanţ de brokeri de organe în instanţă unul după altul şi apoi aceştia sunt condamnaţi, astfel încât numărul turiştilor plecaţi din Israel către orice ţară din lume - unde traficul de organe nu ar trebui să aibă loc - a scăzut dramatic - vă pot da un exemplu: până în 2010, se ştia că peste 150 de israelieni au plecat din Israel şi au făcut transplant de rinichi în străinătate. Anul trecut, numărul a fost de numai 23.
Deci, acesta este un produs al combinării celor două elemente - a legii, şi aplicarea legii de către agenţia de aplicare a legii.
Epoch Times: Având în vedere amploarea traficului de organe din lume - este naiv să credem că dacă nu există cazuri concrete investigate de poliţie într-o ţară, traficul de organe nu există în ţara respectivă?
Dr. Jacob Lavee: Da, este cu siguranţă naiv să se gândească aşa. Dacă o ţară raportează ca şi cum nu ar exista cazuri de trafic de organe identificate pe teritoriul lor, înseamnă doar un singur lucru: nu caută suficient.
Atâta timp cât există o lipsă de organe, precum am arătat la început, aş putea spune că există o tendinţă naturală ca oamenii să încerce şi să facă tot posibilul pentru a găsi o soluţie la problema lor.
Aceasta este cea mai mare obligaţie a fiecărei ţări, în primul rând a comunităţii medicale - deoarece aceasta este prima linie care se confruntă cu pacienţii şi, apoi, a agenţiei de aplicare a legii, care trebuie să se asigure că nevoia de a salva o viaţă nu vine cu preţul vieţii altor persoane.
Pentru că, de fapt, despre asta este vorba în traficul de organe: încercarea salvării vieţii unui pacient prin periclitarea sau, uneori, uciderea unui alt pacient pentru a-l salva pe celălalt. Şi asta este lipsit de etică.
Epoch Times: Ca fost membru al Comitetului Etic al Societăţii de Transplant şi unul dintre iniţiatorii legii israeliene care interzic accesul la organele din China, aveţi o recomandare pentru comunitatea medicală cu privire la etica transplantului de organe?
Dr. Jacob Lavee: Din nou, dacă luăm exemplul legii Israelului - ca exemplu pentru modul în care ar trebui să fie formulată o lege privind transplantul de organe pentru a avea succes - şi pot să spun, prin rezultatele aplicării legii Israelului, că avem succes - orice lege privind transplantul de organe ar trebui să aibă două componente majore cheie - unul, aşa cum am spus, este să definească ce este traficul de organe şi ce ar trebui făcut pentru a-l bloca.
Dar, la fel de important ca această parte, este şi cealaltă parte: a ceea ce trebuie făcut, şi trebuie făcut, pentru a creşte donaţiile de organe din ţară. Pentru că nu se poate bloca soluţia pentru aceşti oameni care sunt disperaţi pentru viaţa lor fără a le oferi o soluţie nouă din interiorul ţării.
Deci, dacă revenim la legea israeliană, odată ce am blocat turismul pentru transplant dinspre Israel, iar pe de altă parte, prin lege, am crescut foarte mult donaţiile locale - atât de la donatorii decedaţi cât şi de la donatorii în viaţă - în Israel - şi acest lucru s-a datorat modului unic în care acordăm prioritate candidaţilor pentru transplantul de organe în cazul în care au fost înregistraţi ca donatori de organe - deci i-am stimulat să devină donatori de organe înregistraţi, oferind prioritate oricărui cetăţean al ţării care devine donator înregistrat în cazul în care are nevoie de un organ.
Iar acest lucru a dus la creşterea numărului de donaţii de organe şi a creat o mare schimbare în Israel.
Epoch Times: Mulţumesc, domnule dr. Lavee.
Note:
*Într-un interviu precedent acordat Epoch Times dr. Jacob Lavee i-a acuzat pe medicii chinezi că ucid oamenii pentru organe.
În calitate de preşedinte al Centrului de Transplant Naţional de Inimă şi Plămâni al Comitetului de Transplant din Israel, dr. Jacob Lavee a sugerat şi condus includerea unor clauze majore în legea transplanturilor de organe din Israel din 2008, care a scos în afara legii comerţul de organe şi turismul de transplant şi a crescut semnificativ donarea de organe în Israel.
Ca fost preşedinte al Societăţii de Transplant israeliene şi membru al Comitetului de Etică al Societăţii Internaţionale de Transplant, dr. Jacob Lavee crede că orice lege privind transplantul de organe ar trebui să aibă două componente majore cheie: una care să definească ce este traficul de organe şi ce ar trebui făcut pentru a-l bloca, şi cea de-a doua care să definească ce trebuie făcut pentru a creşte donaţiile de organe din ţară.
1