Acreditat pentru transplant de plămâni, Spitalul Sfânta Maria din Capitală n-are nici măcar laborator de analize

Fără laborator de analize,fără medic infecţionist şi staţie centrală de sterilizare dar cu numărul de infecţii nosocomiale cu 50% mai mare faţă de anul trecut Spitalul Sfânta Maria din Capitală a fost totuşi acreditat pentru transplant de plămâni.
Ana Ion
25.11.2016

alte articole

Vlad Voiculescu (Ministrul Sanatatii) (Florin Chirila/Epoch Times)
Ana Ion
25.11.2016

Deşi a fost acreditat pentru transplant pulmonar, Spitalului "Sfânta Maria” din Capitală nu îndeplineşte criteriile necesare pentru a putea face în condiţii de siguranţă şi legalitate astfel de operaţii. Astfel, un raport al Inspecţiei Sanitare de Stat releva că unitatea nu are laborator de analize, serviciile fiind externalizate, circuitele pentru transportul pacienţilor ce suportă astfel de operaţii nu sunt corespunzătoare, nu există staţie centrală de sterilizare, iar din structura spitalului lipseşte medicul infecţionist deşi numărul infecţiilor nosocomiale depistate şi raportate este cu 50% mai mare faţă de anul trecut, relatează news.ro.

Potrivit sursei citate, deşi în structura organizatorică a spitalului figurează un laborator de analize medicale, în realitate acesta nu există, serviciile fiind externalizate către o firmă privată, respectiv Centrul Medical MED-AS şi către alte patru unităţi sanitare publice - Institutul de Hematologie, Spitalul Fundeni, Spitalul Matei Balş şi Centrul de Transfuzii Bucureşti, a anunţat, vineri, Ministerul Sănătăţii.

Însă, Ordinul 860/2013 privind acreditarea centrelor de transplant, stipulează clar că pentru ca o unitate medicală să fie acreditată pentru transplantul de organe, infrastructura de transplant trebuie să aibă “unitate specializată de laborator, acreditată pentru activitatea de transplant, cu personal care să asigure disponibilitatea laboratorului 24 ore din 24.”

Inspectorii au mai constatat că blocul operator al spitalului dispune doar parţial de circuite corespunzătoare, iar punctele pentru igiena mâinilor din unitatea medicală sunt insuficiente, astfel încât criteriile de acreditare din Ordinul 860-2013 care prevede “circuite corespunzătoare pentru pacienţii transplantaţi” nu sunt îndeplinite.

Controlul a mai relevat că în spital se folosesc aceleaşi ascensoare şi căi de acces pentru toate activităţile , respectiv pentru personal, pacienţi, lenjerie curată, lenjerie murdară, alimente şi deşeuri iar liftul de mare capacitate cu care sunt transportaţi pacienţii din sala de operaţii în secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă este folosit şi pentru transportul lenjeriei murdare.

Nici la capitolul sterilizare spitalul nu stă prea bine. Inspectorii au constat că nu există nicio staţie centrală de sterilizare şi că spaţiile existente pentru această activitate nu au nici ele circuite corespunzătoare.

De asemenea, la momentul controlului, din structura spitalului lipsea medicul infecţionist.

Nu în ultimul rând, inspectorii mai precizează că numărul infecţiilor nosocomiale depistate şi raportate este cu 50% mai mare faţă de anul trecut pe secţiile de chirurgie, anestezie şi terapie intensivă, ORL şi medicină internă fiind înregistrate cazuri de infectare cu Kelbsiella, Pseudomonas, Acinetobacter, Citrobacter şi Clostridium Difficile.

Reamintim că ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat, miercuri, că există îndoieli cu privire la modul în care s-a făcut acreditarea pentru Spitalul "Sfânta Maria” şi a ţinut să sublinieze că siguranţa pacientului trebuie să primeze orgoliilor profesionale şi criteriilor politice.

"Cu siguranţă, dorim transplant de plămân în România, dar, dacă avem îndoieli asupra siguranţei pacientului, nu facem. Nu de bani a fost vorba. Veţi vedea despre ce este vorba în acreditările centrelor din România. Orice problemă poate fi rezolvată, poate fi îmbunătăţită. Ungaria s-a pregătit zece ani pentru transplant de plămâni. Acolo se face transplant de plămâni. A pregătit oameni, infrastructură, dar trimit încă 60 la sută din pacienţi la Viena. Şapte ţări din regiune trimit încă pacienţi la AKH, la Viena. Nu cred că orgoliul profesional şi pretenţiile politice trebuie să primeze în faţa siguranţei pacientului. De aceea, experţii din patru centre majore din Europa vor veni la Bucureşti în 8-9 decembrie”, a spus Vlad Voiculescu.

Ulterior, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, i-a cerut lui Voiculescu să deblocheze fondurile pentru transplantul de plămân la Spitalul “Sfânta Maria” şi a acuzat ministerul şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate că au încălcat legea.

Reamintim că, potrivit Realitatea TV, săptămâna trecută, Vlad Voiculescu afirma că există suspiciuni serioase că Spitalul Clinic Sfânta Maria din Bucureşti a fost acreditat pentru transplant de plămân sub presiune politică.

Potrivit ministrului, o minută a Agenţiei din iunie 2015 releva că la ANT au fost primite din partea pacienţilor care au nevoie de transplant pulmonar foarte multe sesizări şi reclamaţii în care membrii agenţiei sunt acuzaţi că sunt răuvoitori şi obstrucţionează realizarea transplantului pulmonar.

„O minută a Agenţiei din data de 26 iunie 2015 în care se vorbeşte despre situaţia transplantului pulmonar din România începe aşa: profesorul doctor Radu Deac informează membrii Consiliului Ştiinţific că la nivelul ANT au fost primite din partea pacienţilor ce au nevoie de transplant pulmonar foarte multe sesizări şi reclamaţii că suntem răuvoitori şi obstrucţionăm realizarea transplantului pulmonar. Domnul profesor admite faptul că este o situaţie care trebuie rezolvată cât mai urgent şi care are nevoie de foarte multă susţinere. Doctorul Zota este de părere că aceste tip de transplant este foarte dificil de realizat în România acum şi că trebuie constituită de urgenţă o comisie interdisciplinară în care să se realizeze situaţia reală, fonduri financiare, personal calificat, logistică, deoarece populaţia este indusă în eroare de anumite spoturi TV şi interviuri care apar în presă”, a spus Voiculescu, citând minuta de la Agenţia Naţională de Transplant.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor